ZERO WASTE GYEREKNEVELÉS


Őszinte leszek: néha már úgy érzem, hogy a teljesítőképességem határán vagyok. Nem elég, hogy mindennap három gyereket kell istápolnom, még ügyeljek arra is, hogy környezettudatosan vezessem a mindennapjaim!?

Többször voltam úgy, hogy hagynám az egészet a fenébe, míg egy nap meghallottam, ahogy a 6 éves kislányom rászól az öccsére kézmosásnál, hogy ne folyassa feleslegesen a vizet. Ekkor önelégült boldogságot éreztem és új erőre kaptam. Felvillant a remény, hogy a sok erőfeszítés az ő jövőjüket jobbá teheti.

Hiszek benne, hogy felnevelhetjük azt a generációt, akiknek mindez - amit ma hulladékmentes életmódnak hívunk és oly kevesen követnek - felnőtt korukban természetes lesz.

Ebben a cikkben öszegyűjtöttem pár dolgot arról, hogyan ne termelj a gyerekeid miatt plusz szemetet és hogyan ismertesd meg velük a pazarlásmentes életet.


Hulladékmentes babaápolás

Mire szobatiszta lesz a gyerek akár 5000 darab pelenkát is megveszünk, ezzel tulajdonképpen 1 tonnányi, több száz év alatt lebomló, veszélyes hulladék hegyet hozunk létre, ami a szemétlerakóba kerül.

Nem csak rengeteg szemetet termelünk, de gyerekenként körülbelül 500.000 Ft-ot el is költünk ez idő alatt. Ezzel szemben a mosható pelenka ugyan a legelején egy nagyobb befektetés, de hamar megtérül, és tökéletes lesz majd a kistesónak is vagy akár el is adható később.

Az eldobható pelenkában rengeteg kemikália van. A mosható pelenka természetes anyaga miatt nem irritálja a baba bőrét.

A legtermészetesebb “törlőkendő” a langyos víz és egy finom, puha kendő. Ezt otthon könnyen használhatjuk, út közben nem olyan egyszerű. Kis dobozban azonban lehet előre elkészített nedves törlőkendőket magunknál tartani.

Popsikrémet kiválthatjuk shea vajjal vagy olivaolajjal is.

Saját készítésű bébiétel

Ahelyett, hogy üveges bébiételt vagy tasakos gyümölcspürét adnál a picinek, turmixolj össze néhány gyümölcsöt vagy zöldséget saját magad. Ha előre készítesz nagyobb mennyiséget, és azt akár egy jégkockatartóba téve lefagyasztod, akkor időt spórolhatsz magadnak a későbbiekben.

Vagy ott vannak az etetőhálós cumik, amikbe apró gyümölcsdarabkákat tehetsz, és a pici saját maga pürésíti magának, ahogy ráharap. Élvezni fogja! Persze minden csupa maszat lesz, de egy gyors törlés/zuhany, és mehet minden tovább.


Később már eheti azt, amit a nagyok, csak ne felejts el félretenni belőle neki még fűszerezés előtt.

Ajándéközön

Nálunk a három gyerek egyben három gyerekzsúrt is jelent évente. Az ajándéközönnek köszönhetően folyamatos a játékutánpótlás. Ezért az év többi napján nem is veszünk nekik semmilyen játékot. Így is nehéz megoldanunk, hogy a gyerekszoba ne egy játékraktárra hasonlítson.

A megunt játékaikat elrakjuk egy zsákba, hogy ne legyen a szemük előtt és ha így sokáig nem keresik és nem hiányzik nekik, akkor "kiszelektáljuk".

Nyugodtan kérd meg a meghívottakat és családtagjaidat, hogy a műanyag, szirénázó-zenélő játékok helyett inkább építő-, forma- vagy egyéb készségfejlesztő játékot hozzanak ajándékba. Ugyanezt tartsd szem előtt, ha a te gyerekedet hívják meg egy zsúrba.

Ciki a second hand?

Rengeteg tündéri gyerek ruha van a boltokban. Túl sok is. A szülők, nagyszülők és a többi rokon könnyedén elcsábulhatnak egy-egy ilyen helyes darab láttán.

Sokszor még a cédulát se veszed le róluk, mire kinövik a ruhát.

Pontosan ezért, ha használt ruha kereskedésnél kutakodsz gyerekruhák után, akkor nem meglepő, hogy teljesen új állapotban lévő darabokat is találsz a 0-12 hónap közötti babáknak.

Nem a legutolsó divathullámhoz igazodik? Négykézláb a sárban mászó gyerekedet látva nem is fogod ezt bánni.

Mondj nemet a rajzfilmkarakterekre!

Amikor cipőt, biciklit, ruhát, vagy más felszerelést veszel, akkor a minőség és a tartósság legyen elsődleges szempont, ne az, hogy milyen mesehős van rajta. Az aktuális kedvenc karakter amúgy is gyorsan változhat a gyerekeknél. Ne azért kérleljen másik bringáért vagy cipőért, mert már más a kedvenc szereplője.

Ha kistesó is van, akkor célszerű unisex dolgokat venni, és nem csak ruhákra gondolok, hanem játékra, táskára, uzsonnás dobozra, cipőre, gumicsizmára, bukósisakra, és még sorolhatnám.

Csere-bere

A közeli barátainkkal egy igazi ruhacsere-bere hálózatot tartunk fent. Sokszor már átláthatalan számunkra is, hogy kinél melyik ruha landolt épp. Megmosolyogtató, amikor a játszótéren másik gyereken viszontlátjuk a saját kinőt holmiainkat.

Ha a társaságunkban új baba van érkezőben, már állítjuk is össze neki a kezdő ruhatárat.

Bevásárlás gyerekkel

Tipikusan "ne tedd" kategória. Ennek ellenére én mégis sokszor kénytelen vagyok 3 gyerekkel elintézni a bevásárlást. Ilyenkor - mondanom se kell - az egész boltot meg kéne nekik venni, különben hiszti és sírás várható.


Ezért azt az egyszerű trükköt alkalmazom, hogy a bolt bejáratánál rögtön választhatnak maguknak valamit azok közül, amit amúgyis vennénk. Így már tele van a kezük és nem tudnak matatni az édességes polcon.

A másik hisztimegelőző módszerem, hogy feladatot adok nekik: mivel mindig van nálam vászonszatyor, egyet-egyet kiosztok nekik, hogy telerakják gyümölcsel, kiflivel. Ezután alig várják, hogy a pénztáros néninek megmutathassák, mit választottak.

A kevesebb több

"Nem azért nem veszem meg, mert nem engedhetem meg magamnak, hanem azért mert nincs rá szükségem".

Ez a kijelentés igaz lehet egy új ruhára, cipőre, vagy akár a legújabb iphone-ra. Legtöbbször vásárlásaink során a vágyaink vezetnek minket, nem az ésszerűség. És bár nehéz, mégiscsak nagyon fontos meghúzni a vonalat, hogy hol a határ, különben soha nem leszünk elégedettek azzal, amink van.

Szeretném a gyerekeimnek is megtanítani, hogy amit a tudásukkal és szorgalmukkal el tudnak érni azzal legyenek nagyon boldogok.

De nem elég őket szavakkal tanítani hanem példát kell mutatni, hisz felnőve a cselekedeteink és nem a szónoklataink szerint fognak élni.

#önismeret #személyiségfejlesztés #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #fogyasztás #fenntartható #minimalizmus

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png