ZERO WASTE GYEREKNEVELÉS


Őszinte leszek: néha már úgy érzem, hogy a teljesítőképességem határán vagyok. Nem elég, hogy mindennap három gyereket kell istápolnom, még ügyeljek arra is, hogy környezettudatosan vezessem a mindennapjaim!?

Többször voltam úgy, hogy hagynám az egészet a fenébe, míg egy nap meghallottam, ahogy a 6 éves kislányom rászól az öccsére kézmosásnál, hogy ne folyassa feleslegesen a vizet. Ekkor önelégült boldogságot éreztem és új erőre kaptam. Felvillant a remény, hogy a sok erőfeszítés az ő jövőjüket jobbá teheti.

Hiszek benne, hogy felnevelhetjük azt a generációt, akiknek mindez - amit ma hulladékmentes életmódnak hívunk és oly kevesen követnek - felnőtt korukban természetes lesz.

Ebben a cikkben öszegyűjtöttem pár dolgot arról, hogyan ne termelj a gyerekeid miatt plusz szemetet és hogyan ismertesd meg velük a pazarlásmentes életet.


Hulladékmentes babaápolás

Mire szobatiszta lesz a gyerek akár 5000 darab pelenkát is megveszünk, ezzel tulajdonképpen 1 tonnányi, több száz év alatt lebomló, veszélyes hulladék hegyet hozunk létre, ami a szemétlerakóba kerül.

Nem csak rengeteg szemetet termelünk, de gyerekenként körülbelül 500.000 Ft-ot el is költünk ez idő alatt. Ezzel szemben a mosható pelenka ugyan a legelején egy nagyobb befektetés, de hamar megtérül, és tökéletes lesz majd a kistesónak is vagy akár el is adható később.

Az eldobható pelenkában rengeteg kemikália van. A mosható pelenka természetes anyaga miatt nem irritálja a baba bőrét.

A legtermészetesebb “törlőkendő” a langyos víz és egy finom, puha kendő. Ezt otthon könnyen használhatjuk, út közben nem olyan egyszerű. Kis dobozban azonban lehet előre elkészített nedves törlőkendőket magunknál tartani.

Popsikrémet kiválthatjuk shea vajjal vagy olivaolajjal is.

Saját készítésű bébiétel

Ahelyett, hogy üveges bébiételt vagy tasakos gyümölcspürét adnál a picinek, turmixolj össze néhány gyümölcsöt vagy zöldséget saját magad. Ha előre készítesz nagyobb mennyiséget, és azt akár egy jégkockatartóba téve lefagyasztod, akkor időt spórolhatsz magadnak a későbbiekben.

Vagy ott vannak az etetőhálós cumik, amikbe apró gyümölcsdarabkákat tehetsz, és a pici saját maga pürésíti magának, ahogy ráharap. Élvezni fogja! Persze minden csupa maszat lesz, de egy gyors törlés/zuhany, és mehet minden tovább.


Később már eheti azt, amit a nagyok, csak ne felejts el félretenni belőle neki még fűszerezés előtt.

Ajándéközön

Nálunk a három gyerek egyben három gyerekzsúrt is jelent évente. Az ajándéközönnek köszönhetően folyamatos a játékutánpótlás. Ezért az év többi napján nem is veszünk nekik semmilyen játékot. Így is nehéz megoldanunk, hogy a gyerekszoba ne egy játékraktárra hasonlítson.

A megunt játékaikat elrakjuk egy zsákba, hogy ne legyen a szemük előtt és ha így sokáig nem keresik és nem hiányzik nekik, akkor "kiszelektáljuk".

<