VAN EGY ROSSZ HÍREM: AZ ÉLETMÓDOD NEM FENNTARTHATÓ


2017 Augusztus 2-án átléptük a "globális túlfogyasztás" napját. Ez azt jelenti, hogy az év hátralévő részében bolygónk azon tartalékait éljük fel amik már nem képesek megújulni. Ezt elképzelheted úgy is, mintha év elején megkapnád az évi fizetésed előre, amit aztán 7 hónap alatt elköltesz és onnantól a megtakarításodból és/vagy hitelből tartod fenn magad. Jelenleg az emberiség hitelből fedezi a fogyasztását. Ehhez a mértékű felhasználáshoz a Föld energiaforrásainak 1,7-szeresére volna szükség. Ez a szám egy évtizede még csak 1,4 volt, a hatvanas években pedig mindössze 0,8. Ha a népesedés és a fogyasztás ebben az ütemben növekszik tovább akkor 2030-ra földünk energiaforrásainak a duplájára lenne szükségünk. Ez a jövőkép számunkra - és főleg gyermekeink számára- fenntarthatatlan.


zero waste

Fogyasztói szokásaink idézik elő a klímaváltozást!

A globális felmelegedés az ökológiai túlköltekezés számlájára írható. Az elmúlt 35 évben az éves átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedett. A legtöbb tudós egyetért abban, hogy ennek a folyamatnak az emberi környezetszennyezés -többek között a foszilis üzemanyagok használata és az erdőírtások- a legfőbb okozója.

A megújuló energia és őserdeink védelme fontos része lehet a megoldásnak de érdemes átfogóbban néznünk ezt a kérdést. A klímaváltozás fenyegetése a modern életvitelünkben gyökeredzik és az ezt jellemző fogyasztási szokásainkban.

2007-ben a fogyasztók több mint 60 %-ban járultak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsájtásához. Ebből csupán 20 % volt a közvetlen kibocsájtás, ami például a közlekedés vagy a háztartási gázok használata miatt keletkezett, a nagyobbik rész pedig a háztartási termékek előállítása és szállítása közben fellépő szennyezés volt.

Nézzük, hogy ez miként jelentkezik az életmódunkban? Vegyük például az élelmiszereket: minél több egy háztartás bevétele, ott annál nagyobb a tej- és húskészítmények fogyasztása is. Ez a két élelmiszercsoport, aminek előállítása hagyja a legnagyobb ökológiai lábnyomot maga után.


Világszerte az állattenyésztés több gázkibocsájtással jár mint az összes földi-, légi-, és vizi szállítójármű együttvéve! Több tanulmány kimutatta, hogyha az emberiség felhagyna a húsfogyasztással, úgy az élelmiszeripar által termelt gázkibocsájtás 70 %-kal csökkenne.

Hasonló a helyzet a vízfelhasználással is: 2025-re a világ kétharmada vízhiánnyal fog szembesülni. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb hús a marhahús, ez egyben a legnagyobb vízigényű élelmiszer is. Egy kilogramm marhahús előállításához 15 liter vizet kell felhasználni.

A másik kritikus szokásunk az öltözködésünk, amivel nagyban hozzájárulunk környezetünk pusztulásához. Manapság a divatipar legfőbb törekvése, hogy kielégítse az olcsó ruhák iránti igényeinket és folyamatosan növeli a termelést. Az egész világon 400 %-kal több ruhát vásárolunk mint két évtizeddel ezelőtt. A textil előállítása a vízszennyezés 20 %-ért felel.


A pamut (becenevén: a "szomjas növény") körülbelül a ruháink alapanyagának felét adja és előállításához 20 liter vízet kell felhasználni kilogrammonként. Ennek pusztító következményei lehetnek, mint ahogy azt az Aral-tó példája is mutatja.

Fogyasztásunkkal mindeközben rengeteg hulladékot is termelünk, amelynek felét a műanyag teszi ki. Az 50-es évek óta csupán a gyártott műanyag 9 %-a lett újrahasznosítva, a többi pedig azóta is a környezetünket pusztítja. Egy előrejelzés szerint 2050-re több műanyaghulladék lesz az óceánokban mint hal.

Összegezve: a probléma nagyrésze berögzült az életünkbe, mindennapi szokásaink részévé vált. Ez nem csupán a ruhadarabjainkról vagy az ételeinkről szól, sem csupán az autónkról, hanem arról, hogy új szokásokat kell kialakítanunk, hogy megtörjük az eddigi pazarló életvitelünket.

#fogyasztás #felmelegedés #klíma #fenntartható #tudatos #környezet

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png