SOKKAL KEVESEBB SZEMETET TERMELSZ, HA EZEKET BETARTOD


A zero waste elmélet szerint létezhet háztartás, ami úgy csökkenti a környezetszennyezést, hogy egyáltalán nem termel hulladékot. Vajon hogy lehetséges ez? Természetesen csak úgy, ha otthonainkba már alapból nem viszünk olyan anyagokat, amik hamarosan a kukában végeznék. 'Minden a te felelőséged, ami bekerül a háztartásodba' - mondja Bea Johnson a zero waste életmód legmenőbb aktivistája, aki maga is csupán egy befőttesüvegnyi kommunális szemetet termel évente (!). Ahhoz, hogy ezt a célt mi is elérhessük, ismerkedjünk meg a mágikus '5R' szabállyal: refuse-reduce-reuse-recycle-rot, magyarul: elutasítás-csökkentés-felhasználás-újrahasznosítás-komposztálás.


1. Elustasítsás:

Tanulj meg nemet mondani:

- A műanyag csomagolású termékekre. A nagy szupermarketekben való vásárlás általában több csomagolást jelent. Válaszd a piacot vagy a helyi kis zöldségest. Ezeken a helyeken könnyebb is saját befőttesüvegbe kérni például tejfölt, sajtkrémet stb.

- Az ingyen termékmintákra. Minél többször elfogadod ezeket, annál inkább alátámasztod, hogy valóban szükség van ezekre a fenntarthatalan dolgokra, pedig végül elkerülhetetlenül a szemétlerakóban végzik.

- Egyszerhasználható tárgyakra. Műanyag pohár, szatyor, szívószál. Ezek a tárgyak a zero waste szemlélet szerint a legkárosabbak.

- Szórólapokra, reklámújságokra. A sárga csekkeket pedig sok szolgáltatónál ki lehet már váltani online számlával.

2. Csökkentés

Talán nem vagyok egyedül azzal a problémával, hogy minden egyes alkalommal, amikor kinyitom a szekrényemet, rám kiabálnak a soha nem hordott ruháim, hogy „héééé, velem mi lesz?”. Drága ruháim (és más olyan tárgyaim, akik feleslegessé váltatok), az lesz, hogy oda adlak titeket olyannak, akinek valóban szüksége van rátok. Te is nyugodtan add el azokat a dolgaidat, amiket csak a téged érő impulzusok hatására vásároltál meg. Ezek a dolgok hirtelen hasztalan kacatokká válnak. Egyik legjobb megoldás, hogy adomány boltba adod be őket. Win-win helyzet, hiszen neked kevesebb porfogód lesz otthon, valaki más pedig újra fel tudja használni azt, ami neked már szükségtelen.

Sőt, már csere-bere partikat is lehet rendezni, és mindenki boldog, hogy új dolgokkal tér haza, és még egy fillért sem kellett költenie.

Ne feledd, vannak olyan dolgok, amiket nem feltétlenül kell megvenned. Jobb, ha kölcsönzöd őket (pl. könyv, fúró, kerti gépek stb).

3. Felhasználás

Találd meg, hogy egy funkcióját vesztett tárgyat mire lehetne felhasználni. Pl egy szakadt, kinyúlt póló nagyon jó portörlő rongy lehet..

Ha valami elromlik, javítsd meg, vagy javíttasd meg. Ne mondjunk le például azokról a ruháinkról, amiket egy icipicit javítva, átalakítva még sokáig hordhatóak. Ha valamit kidobnál, gondold végig, mi másra tudnád még használni előbb. Légy kreatív ;)

4. Újrahasznosítás

Ha betartod az előző három lépést már nem is lesz sok mindened, amit újra kéne hasznosítanod. Figyelj oda, hogy amit mégis ki kell dobni azt szelektíven gyűjtsed, külön a fémet, műanyagot és a papírt.

5. Komposztálás

Komposztáld az ételmaradékokat! Nem csak kertes házban van erre lehetőség! A megfelelő komposztáló edénnyel, és egy pár helyes kis gilisztával már meg is oldódhat a konyhai hulladék sorsa. Remek tápanyag lesz belőle a virágágyáshoz vagy a hétvégi kertbe.

#tudatos #hulladékmentes #zerowaste #fogyasztás #környezet #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png