EZÉRT HASZNÁLJ NATÚRSZAPPANT A FOLYÉKONY TUSFÜRDŐ HELYETT

Egyre inkább tudatosabbá válnak az emberek. Ez a tudatosság persze sok féle lehet.

Tudatosan építjük a karrierünket, oda figyelünk arra, mit eszünk, hogy egészségesek maradjunk, és szerencsére egyre inkább igyekszünk csökkenteni hulladéktermelésünket, hogy a környezetünkre is vigyázzunk. Ez mind fontos a jövőnk szempontjából.

Van az az idézet is: „Két otthonod létezik: a bolygó és a tested! Vigyázz mindkettőre!”

Sok mindenről írtam már korábban itt, a NemPazaron, és a Glamour.hu-n is, hiszen rengeteg mindent tehetünk.

Most vegyük például a tisztálkodást.

Te milyen szappant használsz? Folyékonyat? Szilárdat? Megnézed az összetevőket vásárláskor? Tudod, mivel tisztítod a bőröd?

Ahogy az élelmiszereknél törekszünk arra, hogy minél egészségesebb, természetesebb ételek kerüljenek a tányérunkra, egy olyan egyszerű dolog esetén is, mint a szappan, ugyanolyan fontos kell(ene), hogy legyen, hogy a natúrt válasszuk.

Ugyanis a vegyi anyagok a bőrön keresztül felszívódva közvetlenül a véráramba kerülnek, és egyenesen a szerveinkhez jutnak, mert nem találkoznak a lebontásukat elvégző enzimekkel.

Táplálkozás során az enzimek a nyálban és a gyomorban segítenek a káros anyagokat lebontani és kiüríteni a szervezetből, így hajlamosak eredeti formájukban elraktározódni. Vagyis a bőrrel érintkező káros anyagok hosszú távon veszélyesebbek, mint amiket megeszünk. A szervezetben felhalmozódva később akár betegségeket is okozhatnak.

A környezettudatosság szemszögéből pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy többségünk inkább folyékony szappant és tusfürdőt használ, amivel rengeteg műanyag hulladékot termelünk, – és még sok más mindennel is, de most maradjunk a szappanoknál. A szilárd szappanokat viszont szelektálható papír csomagolásban, vagy akár csomagolás nélkül is megvehetjük.

Egy kézmosásnál 2.3g folyékony szappannal mosunk kezet, ezzel szemben csak 0.35 g szilárd szappan fogy. Vagyis folyékony szappanból 6x annyit használunk, amihez több alapanyagra van szükség, egy kamionban kevesebb fér el belőle szállításnál, ráadásul szénlábnyoma 10-szerese a tömb szappanénak.

Mivel az EU-ban azt is natúrkozmetikumnak lehet nevezni, ami ugyan kevesebb, mint 10%-ban, de tartalmaz nem természetes, vagyis akár szintetikus anyagot is, igazán nehéz dolgunk van. Nem szabad vakon megbízni a bio, öko, vagy natúr jelzésekben.

Egy szappan tisztítson és ápoljon. Ez egyszerű, természetes és jó minőségű alapanyagokkal is elérhető.

Egy átlagos szappanban 15-20, és tusfürdőben akár 50-nél is több összetevő lehet, de a bio változatokban is közel 20. Ezek igazából átláthatatlanok, képtelenség kibogarászni, hogy miket tartalmaznak.

Egy általános szappan alapja vagy a pálmaolaj (sodium palmitate), vagy a marhafaggyú (sodium tallowate), és ehhez még hozzáadódnak a különböző szintetikus anyagok ( SLS, SLES, illat- és színanyagok) kőolajszármazékok, melyekre szintén érdemes odafigyelni.

Ezzel szemben a natúrszappanok alapja a kókuszzsír, és/vagy a különféle növényi olajok, amilyen az olíva is.

Ha megnézünk egy natúr extra szűz olívaolaj szappant, akkor abban tényleg extra szűz olíva olaj van, és semmi más, mégis tökéletesen tisztít és ápol, mindenféle illatanyag, és adalékanyag hozzáadása nélkül is.

Sőt, épp ezért olyan jó érzékeny, gyulladásra hajlamos, ekcémás, pikkelysömörös, és normál bőrre is, mert nincs benne semmi szintetikus, ami irritálhatna.

De az „extrább” natúr szappanok is körülbelül 5-6 összetevőből állnak: sheavaj, kókuszolaj, olíva olaj, más növényi olajak (például körömvirág, édes mandula, jojoba), természetes eredetű alapanyagok (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, fűszernövények, természetes pigmentek, agyag, illóolajok).

Persze tudom nagyon jól, hogy egy igazán jó szappan akár 1500 forintba is kerülhet, szemben a tizedéért kapható kommersz szappanokkal, mégis, az egészségünk miatt megéri a natúr, kézműves termékeket választani. Mint ahogy az extra szűz olíva olaj és a pomace között is nagy különbség van árban és minőségben is, de ha például arról van szó, hogy az ételeink elkészítéséhez melyiket használjuk, akkor is inkább a drágább, de jobb minőségű termékre esik a választásunk, nem igaz?

A kihívásokat kedvelőknek azért ajánlom a Krémmánia oldalt, ahol rá lehet keresni tulajdonképpen mindenféle kozmetikumra, és az összetevőkről is külön látod az adatokat – azt is, hogy az mennyire veszélyes, káros az egészségünkre.

Viszont ahelyett, hogy végigvenném, mik azok, amiket érdemes kerülni, – azon túl, hogy a szintetikus anyagokat, a kőolajszármazékokat, a pálmaolajat és a marhafaggyút – inkább mutatok nektek néhány igazán jó, és ráadásul gyönyörű magyar, (kézműves) natúrszappant, amit szerintem érdemes használni – mind az összetevőik, mind a csomagolásuk (vagy annak hiánya) miatt.

Manu szappan

Napvirág Szappan Manufaktúra

Manna

Pom Pom


Denelys

A cikk eredetileg a Glamour.hu oldalon jelent meg.

#környezet #háztartás #műanyagmentes #DIY #smink #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png