MIÉRT BOLDOGABBAK A MINIMALISTÁK?


A minimalizmus szűken vett értelemben az emberek tárgyakhoz fűződő kapcsolatát jellemzi, méghozzá úgy, hogy minél kevesebb tárgyat, lehetőleg csak a legszükségesebbeket birtokoljuk és semmikép se törekedjünk számunkra felesleges dolgok beszerzésére.


A minimalizmus fogalmát gyarkran tévesen az önmegtartoztatás és a lemondás szinonimájaként emlegetik. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a minimalisták egy fura prehisztorikus népcsoport, akik egy erdő szélén, a civilizációtól elvágva élik életüket. Természetesen ez nem így van, sőt, a minimalizmus gyakorlása épp

a nagyvárosi környezetben, a fogyasztható termékek karnyújtásnyi közelében kap igazán értelmet.

A minimalisták alapvető felismerése az, hogy mennyi mindent képesek lettünk alárendelni annak, hogy megszerezzünk olyan dolgokat, amiktől azt reméljük, hogy boldoggabbak leszünk, közben feláldozzuk kapcsolatainkat, szenvedélyeinket, szeretteinkkel eltötött időnket és nemegyszer saját egészségünket is.

A vásárlás olyan örömforrás, ami nagyon intenzíven jelentkezik a szerzés pillanatában, de hamarosan ez a képzeletbeli boldogsággörbe ellaposul és csak újabbnál újabb vásárlásokkal tudjuk kielégíteni stimulált agyunk ezen igényeit. Elég, ha gyermekeink szobájába benyitva számba vesszük a sok játékot és felidézzük, mennyire örültek amikor megkapták őket. És most? Havonta egyszer, ha előveszik, de már érik, hogy egy adománygyűjtő helyen landolnak nemsokára. Ugyanez a példa érvényes ránk, felnőttekere is! Nyisd ki a szekrényedet és nézd meg, hány olyan holmi fekszik ott, amit igazából sosem hordtál viszont a vásárláskor meg voltál róla győződve, hogy enélkül nem tudsz élni tovább egy percet se.

Ebből a körforgásból egyetlen kiút a tudatossá válás, a kellő önismeret.

Hidd el, a legyőzhetetlen birtoklási vágy és a fogyasztói kultúránk csapdáitól való függetlenség igazi szabadságot jelenthet. A minimalizmus egy remek eszköz arra, hogy megszabadulj a feleslegestől és csak a fontosra koncentrálj.

Nézd meg ezt a TedX videót a "The Minimalist" párostól:


#minimalizmus #fenntartható #tudatos #önismeret #személyiségfejlesztés #fogyasztás

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png