ISMÉT VETTEM CSOMÓ MINDENT, AMIRE SEMMI SZÜKSÉGEM NINCS.


A zero waste szemlélet legfontosabb kitűzött célja, hogy csökkentsük a háztartási hulladékunk mennyiségét. Ebben segít minket pár bevett szokás (saját bevásárlószatyor, egyszerhasználatos tárgyak mellőzése stb.), ám a főszabály az, hogy légy tudatos és állj ellen az áruházakban rád leselkedő kisértéseknek. Egy szóval kerüld el, az impulzusvásárlást.

Mi az impulzusvásárlás?

Hányszor fordult elő veled, hogy csak egy új nadrágért mentél be a boltba, ám végül egy csomó mást megvettél kivéve azt a keresett nadrágot nem? Ezek a frissen beszerzett ruhák azóta is ott lapulnak az egyik polcodon és lassan kénytelen vagy belátni, hogy teljesen feleslegesen vetted meg azokat. Ne hibáztasd magad, csupán áldozatául estél ügyes marketingesek évezredes trükkjeinek (ezekről majd később egy külön posztban írok).

Az ember ugyanis - ha evolúciós értelemben vizsgáljuk - nagyon intelligens, ám döntéseiben ritkán hagyatkozik az ésszerűségre, helyette sokkal inkább a vágyaik vezérli. Így az áruházaknak nem kell mást tenniük, mint felébreszteni ezeket a vágyainkat és nagy valószínűséggel sutba dobjuk a józan belátásunkat.


Mit tehetsz a vágyvezérelt vásárlás ellen?

1. Harminc napos lista

Veszess be egy új szabályt: a feltétlenül szükséges dolgokon kívűl csak 30 napos várakozási idő után vásárolhatsz bármit is. Amikor úgy érzed valamiről, hogy nagyon kell neked, akkor írd fel azt a listádra. Egy hónap letelete után megveheted, ha ugyan még valóban vágysz rá. Ez amúgy játéknak sem rossz, mindenképp próbáld ki.

2. Kerüld a plázákat.

Kizárolag akkor menj plázába, ha csak ott lehet kapni, amit venni szeretnél. De akkor is haladj célirányosan és ne bolyongj össze-vissza, fel sem tudod mérni mennyi tudatalatti hatás ér odabent, ami vásárlásra ösztönöz.

3. Kerüld az online boltokat is.

Itt is ugyanaz a szabály mint az offline világ esetében. Tartsd szem előtt, hogy a karosszékben ülve sokkal könnyebb vásárolni, így nagyobb az esély arra, hogy hirtelen jött döntést hozol. Azt érdemes tudni, hogy online vásárolt árut 14 napig visszamondhatod indoklás nélkül. Ezzel a jogával tudod hány vásárló él? Körülbelül 1 százalékuk! Még akkor sem állnak el a vásárlástól ha mégsem tetszik nekik a megrendelt áru, mégpedig azért mert nem szeretjük belátni, hogy rossz döntést hoztunk.

4. Váltsd át óradíjra.

A havi fizetésed alapján könnyen ki tudod számolni az óradíjad, ezután osszd el vele a kinézett termék árát, így megkapod, hogy hány órát kell áldoznod az életedből, hogy tiéd lehessen az. Ezzel a módszerrel könyebb lesz eldöntened, hogy megéri-e vagy sem a vásárlás.

5. Tegyél fel magadnak kérdéseket.

Mielőtt bármit megvennél tedd fel magadnak a következő kérdéseket: milyen előnyöm származik belőle, hogyha megveszem? Jobban fogom érezni tőle magam? Egyszerűbbé teszi az életemet? Eddig nagyon hiányzott az életemből? Válaszaidban legyél őszinte, ne eladni próbálj magadnak!

#tudatosfenntartható #fenntartható #marketing #fogyasztás

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png