HOGYAN LEHET KÖRNYEZETBARÁT AZ ISKOLAKEZDÉS?

August 27, 2018

 

Szeptembertől új kihívás elé nézünk, hisz az én kicsi- nagylányom, Bori iskolába megy.

 

Hogy hova tűnt az a röpke hat és fél év, nem is tudnám megmondani...

 

Nem volt olyan rég, hogy először karjaimba fogtam a szülőszobában, most pedig hatalmas iskolatáskákat próbálgatunk a hátára.

 

Bori leendő osztályfőnöke egy hosszú listát nyújtott át a beszerzendő iskolai eszközökről. Füzetek, ceruzák, vonalzó, radír, stb, talán mind emlékszünk még a mi időnkből arra a sok cuccra, ami egy elsősnek kellett.

 

 Mivel minden vásárlásnál törekszem arra, hogy a leginkább környezetbarát terméket vásároljam, elkezdtem eszerint kutakodni a tanszerboltok kínálatai között.

 

 

A legszuperebb megoldás természetesen az, ha nagytesótól, unokatesótol, barátok gyerekeitől - vagy egyszerűen csak Vateráról, Jófogásról - használtan be tudunk szerezni, amit csak lehet.

 

Ha ez nem lehetséges, akkor fontos szempont, hogy legyen természetes de legalább újrahasznosított anyagból.

 

Kerüljük a PVC-t tartalmazó termékeket az iskolatáska, hegyező, radír és tolltartó esetében, mert azok nehézfémet, lágyítót és stabilizátorokat tartalmaznak, amik gyártásnál szennyezik a környezetet, és májkárosító dioxinokat is tartalmaznak.

 

A ceruza legyen FSC fából, ami azt jelenti, hogy külön erre a célra telepítettek fákat és így nem kell meglévő erdőket írtani. Válaszd a teljesen natúr külsejű, vagy a környezetbarát matt lakkozású darabokat.

 

A származási hely pedig legyen minél közelebbi: jó ha találunk magyar árut, de legalább európait és legkevésbé környezetbarát a távol-keletről importált, hisz rengeteget kell utaztatni, míg elér hozzánk.

 

És végül de nem utolsó sorban, legyen strapabíró, hogy minél hosszabb lehessen az élettartalma mielőtt hulladék válik belőle.

ISKOLATÁSKA

Engel 

Holland márka, újrahasznosított pet palackokból készítik a táskákat. Rendkívül strapabíró és szerintem nagyon aranyos mintái vannak.

 

9150ft  - 12690ft 

Fjallraven Re-kanken

 

 

Svéd márka, a RE-KANKEN táskáik gyártásánál 11 pet palackot használnak fel minden darabhoz. A festést pedig egy olyan Spindye technológiával végzik, ami 85%-kal kevesebb víz és 75%-kal kevesebb kemikália felhasználását igényli.

 

29000 ft

 

 

 

Fjallraven Kanken

 

 

 

A KANKEN táskáikat Vinylon F nevű anyagból gyártják (ami polivinilt, mészkövet és antarcitot tartalmaz). Különleges szerkezete miatt nem kell bevonni semmivel ahhoz, hogy vízlepergető legyen. Igaz kevésbé környezetbarát módon készülnek, mint RE-KANKEN társaik, viszont extra tartósságuk miatt mindenképp ajánlanám, mint “örök darab”.

 

27000 ft - 29000 ft


 

Ergobag

 Szintén újrahasznosított pet palackból készülnek és ami miatt különleges, hogy állítható a háttámasza 110-150 cm között, így mondhatjuk, hogy “együtt nő a gyerekkel”. Igaz, az ára elég borsos viszont a gyártó 3 év garanciát ad.


35000 ft - 45000 ft 

 

TOLLTARTÓ

 

Ergobag

Nem csak táskákat, de hozzáillő tolltartókat is készítenek pet palackok újrahasznosításával. Van feltekerhető és klasszikus változat is, ami Lyra vagy Stabilo ceruzákkal van feltöltve. A 3 év garancia itt is érvényes.

 

4990 ft - 7990 ft

 

 

Designvonal 

 

 

Ez a márka magyar fiatal művészekből áll. Kitekerhető tolltartóikhoz gyöngyvásznat, textilbőrt és fém patentot használnak. Nekem nagyon megtetszettek a saját grafikáikkal díszített termékeik.

 

5800 ft

 

 

Hepphabit 

 

 

 

Ez a magyar márka feltekerős tolltartókat is készít természetes pamutvászonból, bőr szegéllyel és pánttal, kézműves mintákkal.

 

4590-7000 Ft

FÜZET

 

Pigna Nature Flowers

 

 Ez az olasz márka 100%-ig újrahasznosított papírból készít füzeteket. Egy tonna újrapapír előállításához negyed annyi víz, és kb. 60%-kal kevesebb energia szükséges mint a sima, fehér papír előállításához. Ráadásul újonnan kivágott fa helyett fekete-fehér újságpapírból készül.

 

215 ft

 

 

Ico Süni

 

 

 

Igaz, nem találsz FSC, vagy bármely más környezetbarát jelzést az általános termékeiken, viszont magyar a cég, és itthon történik a gyártás is. A Süni füzetek matt fóliával vannak bevonva, ezért nem kell külön bekötni. Ha pedig összekoszolódik, akkor nedves, picit mosogatószeres ronggyal le lehet törölni.

 

170 ft

 

 

Füzfői Papírmanufaktúra

 A legegyszerűbb füzetek, itthon készülnek, és nincsenek bevonva semmilyen műanyag réteggel. Gyerekkorom jut róluk eszembe.

 

85 ft

CERUZA

 

Stabilo GREENcolors

 

 

 

 

FSC minősítésű fából készült színes ceruza, vízbázisú környezetbarát matt lakkozással. Hatszögletű forma, 3 mm átmérőjű ceruzahegy. 12, 18 és 24 db-os kiszerelés.

 

 

2490 ft

 

Stabilo GREENtrio

 

 

 

100% FSC minősítésű fából készült színes ceruza, környezetbarát matt lakkozással. Háromszögletű ergonomikus formája könnyebbé teszi az alsós gyerekeknek a helyes ceruzafogást. 4,2 mm átmérőjű ceruzahegy. 12 db-os kiszerelés.

 

2650 ft

 

Stabilo GREENgraph

 

 

 

HB keménységű ceruza FSC tanúsítvánnyal rendelkező Jelutong fából, matt lakkozással. Ez a fajta fa puha, kicsi a sűrűsége, könnyen megmunkálható. Nagyon rugalmas, ezért magas a törésállósága, így nem kell attól félni, hogy hiába hegyezzük a ceruzánkat, mert mindig egyből kitörik a hegye.

 

153 ft/db

1590 ft/12 db


 

 

Lyra “Waldorf Selection”

 Festetlen színes ceruzák Németországból. Fenntartható erdőgazdálkodásból származó, PEFC minősített fából készülnek. Ez a minősítés az FSC tanúsítványhoz hasonlóan azt mutatja, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát használtak a termék előállításához, és nem meglévő erdőkből vágták ki a fát.

Törésálló, és háromoldalú kialakítása segíti az alsós gyerekeket, hogy helyesen fogják a ceruzát a kicsi kezeikkel.

 

1965 ft/6 db

3820 ft/12 db

 

Lyra Pro Natura Office

 HB keménységű, hatszögletű natúr grafit ceruza. Csomagolás nélkül kapható.

 

55 ft

 

Herlitz Trilino

 

 

FSC fából készült natúr színes ceruza, háromszög formával. Termékeiket Lengyelországban, Mexikóban és Kolumbiában gyártják.

 

660 ft/6 db

1400 ft/12db

RAGASZTÓ STIFT

Kores eco

 

 

 

85%-ban újrahasznosított műanyagból készül a műanyag test, és 75%-ban megújuló alapanyagokból készül a mérgező anyagoktól mentes ragasztó. Vízzel könnyen kimosható. Csehországban és Mexikóban gyártják a termékeiket.

 

169 ft/10g

345 ft/20g

439ft/40g

 

 

Tesa Eco Easy Stick

 

 

 

 

100%-ban újrahasznosított műanyagból készül a műanyag test, a ragasztó pedig 60%-ban vizet tartalmaz, és oldószermentes. Könnyen kimosható. Termékeik nagy részét (kb 70%) Offenburgban gyártják, Németországban.

 

 

446 ft/12g (online vásárlás esetén)

 

RADÍR

 

Az egyszerű, kaucsukból készült radírt válasszuk, mert a színes, szagos radírok PVC-t tartalmazhatnak!

 

 

Lyra 7401400

 

 

 

Puha kaucsukból készült radír Németországból, grafit ceruzákhoz.

 

 

10 ft 

 

Koh-i-noor Elefánt 40

 

 

Csehországban gyártott eredeti kaucsukból készült radír. Grafit és színes ceruzák radírozásához is jó.

 

130 ft

Vonalzó

 

Herlitz

 

 

 

30 cm-es fa vonalzó.

 

496 ft

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

57 KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÓSZER A VEGYSZERMENTES OTTHONÉRT

LEGUTÓBBI CIKKEK:

January 17, 2020

Please reload