INTIM KEHELY: KÖRNYEZETVÉDELEM HAVONTA


Igaz, havonta csak egyszer, és csak pár napig, de rengeteg felesleges plusz szemetet termelünk mi nők a menstruációs időszak alatt.

Fák millióit vágják ki, hogy menstruációs eszközöket készítsenek belőle, majd a gyártás és fehérítés során dioxinnal szennyezik a környezetet. A végeredmény pedig az, hogy évente 45 milliárd betét és tampon kerül a kukába. Elképzelni is szörnyű mekkora mennyiségű szemetet jelent ez.

Szerencsére itt is van alternatív megoldás, ami amellett, hogy környezetbarát, még neked is sok szempontból jobb.


Hallottál már az Intim kehelyről?

Egy harang alakú, rugalmas, latexmentes, általában orvosi szilikonból készült, a szívárvány minden színében kapható kis kehely, ami a hüvelybe helyezve gyűjti össze a menstruációs folyadékot. Sterilizálható és nem tapadnak meg rajta a kórokozók, így használata kényelmes, egyszerű és biztonságos.

Miért jobb, mint a tampon?

Sokan nem tudják, hogy a tampon használata bizonyos betegségek kialakulásával összefügg.

A tampon tulajdonképpen szivacsként működik, és összegyűjti a menstruációs vért. Nem hiába ajánlott 3-6 óránként cserélni, hiszen amint megtelik, átfolyik rajta a többi folyadék. Ráadásul ha túl sokáig van fent, akkor komoly fertőzésveszélyt is jelenthet.

Az intimkehely előnyei:

1. Semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

Mivel egyáltalán nincs benne semmiféle vegyi anyag, és nem lógnak ki belőle vattaszálak, a kórokozók sem tapadnak meg rajta. Kevésbé irritálja a hüvely nyálkahártyáját - mind a felhelyezés, mind az eltávolítás esetében- mint a tampon.

2. A tamponhoz képest háromszoros mennyiségű vért képes tárolni.

És mivel a vér nem érintkezik oxigénnel, azaz nem indul bomlásnak, akár 8-12 óra is eltelhet egy-egy ürítés között.

3. Bármilyen fizikai aktivitás közben viselhető.

Legyen az úszás, jóga vagy egy kimerítő kardió edzés. Pontosan illeszkedik a hüvely falához, így nem szivárog. Éjszaka is nyugodtan használhatod.

4. Csökkentheted a vegyi anyagokat a szervezetedben

A tamponok többsége pamutból, műselyemből és szintetikus anyagból készül. A műselyem a gyártási folyamat melléktermékeként dioxint tartalmaz, ami nagy mennyiségben rákkeltő, gyengíti az immunrendszert és a termékenységet.

5. Több jótékony baktérium marad a hüvelyben

A tampon nedvszívó hatása miatt nem csak a menstruációs vért szívja fel, hanem könnyen kiszáríthatja a hüvelyt, ami befolyásolhatja a természetes baktériumflórát. Az ilyenkor megváltozó belső pH-érték növelheti a fertőzések és a gombás betegségek kialakulását. Ezzel szemben az intimkehely, mivel összegyűjti a hüvelyváladékot, és nem magába szívja, jobban kíméli a hüvelyflórát is.

6. Nagyobb az összhang a testeddel

Bizonyos esetekben hasznos lehet, hogy látod mennyi és milyen textúrájú vér távozik a testedből. Ha változást észlelsz az jelezhet esetleg betegséget is, viszont mivel a kehely használatával ezt azonnal észreveszed, hamarabb is tudsz reagálni.

7. Olcsó

Gondolj bele, hány tampont vagy betétet használsz egy ciklus alatt. Számoljunk csak napi néggyel, havi öt napon át, az öt év alatt 1200 darab. Az durván 50.000 Ft/5 év. Ezzel szemben ugyanennyi idő alatt egy intimkehely is elegendő, mivel egy kehely 5-10 évig használható. Az ára pedig egy év alatt meg is térül.

Van olcsóbb és drágább is, de mondhatjuk, hogy átlagosan 8000 Ft egy kehely.

Hogyan válasszak?

Rengeteg márka, típus és szín választható. Méret szempontjából a gyártók általában 2 kategóriát kínálnak, az egyik a 30 év alatti nőknek való, akik nem szültek, vagy gyenge a vérzésük, a másik, nagyobb méret pedig 30 év felett ajánlott, vagy azoknak, akik már szültek természetes úton. Ezek az általános méretek nem minden esetben megfelelőek vagy pontosak.


menstruációs kehely

foto: the wire cutter

Nagyon fontos ismernünk saját anatómiánkat, A legtöbben nem vagyunk tisztában azzal, hogy az átlagoshoz képest milyen hosszú a hüvelyünk vagy épp mennyire erősek a medencefenéki izmaink.

Amit még nem árt átgondolnunk az az, hogy mennyire erős a vérzésünk, és milyen az életvitelünk.

Nagyon fontos, hogy csakis jó minőségű kelyhet válasszunk! Ezek drágábbak ugyan, de hosszú távon úgyis megtérül.

Igazából a célnak bármelyik márka megfelel, nyugodtan választhatod azt, amelyik a legszimpatikusabb A vérzés erősségétől függően többfélét is használhatsz egy ciklus alatt.

Később tudsz a tapasztalatok alapján kisebbet/nagyobbat, keményebbet/puhábban, vagy akár egy másik színt kipróbálni.

Hogyan kell használni?

Ne ijedj meg, a kelyhet nem nyitott állapotban kell felhelyezni. Több hajtogatási mód is létezik, ezekről részletes leírásokat találhatsz a neten.


menstruációs kehely

grafika: the diva cup

Ami a legfontosabb, hogy találd meg azt a kényelmes pozíciót, ahogy neked a legkönnyebb. Állva, guggolva, térdelve, wc-n ülve.

Ez után azt érdemes tudni, hogy milyen mélyre tedd.

Arra vigyázz, hogy semmikép se rakd olyan mélyre, mint egy tampont, mert az kényelmetlen, és szivároghat is. Kb. 1 cm-re legyen az alja vagy a szár vége a hüvely bejáratától.

A kehely a hüvelyben kinyílik, és mivel a tetején apró kis légrések vannak, enyhe vákuum hatás alakul ki. Ez tartja a helyén a kelyhet, és megakadályozza a szivárgást.

Ha jó helyre tetted, semmilyen kellemetlen nyomást nem érzel. Kezdetben pár óránként vedd ki, hogy lásd, mennyire telt meg. Később már tudni fogod hány órát bír.

Enyhébb vérzés esetén már elegendő reggel és este kimosni, ami azért szuper, mert a munkahelyeden egyáltalán nem kell foglalkoznod vele.

Minden menstruáció előtt érdemes sterilizálni az intimkelyhet, közben viszont elég csak kimosnod, vagy kitörölnöd. Nyilvános mosdóban nem árt, ha van nálad egy palack víz (természetesen nem műanyag:)), hogy el tudd mosni.

Nem biztos, hogy elsőre sikerül helyesen felhelyezned, de ettől ne csüggedj. Próbáld ki akkor, amikor még nem menstruálsz, és legelső alkalomkor lehet jobb, ha használsz síkosítót.

Ha előre kitapasztalod, hogyan kell használni, akkor már sima ügy lesz élesben.

Hol lehet itthon kapni?

Ezeken az oldalakon lehet rendelni intim kelyhet:

Ökoanyu

Econeked

Zöldbolt

Hulladékmentes

#intimtölcsér #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #menstruáscióskehely #intimkehely

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png