HOGYAN NEM CIKI KÉSZPÉNZT AJÁNDÉKOZNI?


Tudtad, hogy egy ajándék az átadás pillanatában elveszítheti értékének akár az egyharmadát is?

És ezt nem úgy kell érteni, hogy kicsúszik a kezetekből és darabokra törik, hanem úgy, hogy a megajándékozott számára nincs akkora értéke az ajándéknak mint amennyit az ajándékozó kifizetett érte.


készpénz ajándékba

Például a barátodtól kapott tízenötezer forintos fülbevalóért, ha te biztos nem fizettél volna ki többet ötezer forintnál, akkor annak az értéke máris csökkent tízezer forintot.

Természetesen ez csak egy elvont közgazdasági elmélet szerint van így, ami azt is feltételezi, hogy az emberek a vásárlásnál mindig ésszerű pénzügyi döntést hoznak.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az ajándékozás ritkán szól a hasznosságról, az inkább egy egyedi módja az önkifejezésnek. Tükrözi, mi jár a fejünkben, amikor szeretteinknek választunk ajándékot. Így az említett fülbevaló értékét növeli az ajándékozó személyes motivációja.

A közgazdászok számára az ünnepi költekezés mégis maga a rémálom. Mint, ahogy legtöbbünk számára szintén az, akik törekszünk a pazarlásmentes életvitelre. Én például nagyon szeretném elkerülni, hogy bárkinek olyan ajándékot adjak, ami számára csak egy felesleges kacat lesz.

Leginkább az élmény ajándékokban hiszek. Közös színház, vacsora vagy egy vidéki hétvége. Ezek az ajándékok azért értékesebbek mint a rájuk költött pénz mert hozzáadódik a közösen eltöltött idő értéke is.

Gyerekként nagymamámtól minden karácsonykor készpénzt kaptam és roppantul örültem neki. Az ajándékválasztás lehetőségét kaptam tőle. Nagyon hálás voltam érte és a pénzt tuti úgy költöttem el, ahogy nekem a leghasznosabb volt.

Mik az előnyei a készpénz ajándékozásnak?

Nincs kidobott pénz az ablakon. Nem lesz szekrény mélyére száműzött nyakkendő vagy tovább ajándékozott tányérkészlet. Aki pénzt kap, az biztos jól fogja elkölteni, hisz ő tudja a legjobban, hogy mire van szüksége.

Időt takarítunk meg. Ha legalább tíz ismerősödnek szeretnél ajándékot venni és mindegyik beszerzésére csupán egy órát szánsz, akkor is tíz óra úgy megy el az életedből, hogy azt mással is tölthetnéd, nyugodtabban.

Nincs csomagolás. Karácsonykor rengeteg szemetet termelünk azért, hogy a valószínüleg felesleges ajándékokat becsomagolva adjuk át. A csomagolás perceken belül a kukában végzi. Habár készpénzt is adhatunk át ‘kreatív’ módon, az biztos, hogy ez a leginkább hulladékmentes megoldás.

Hogy ajándékozzunk készpénzt?

Azért ne tegyünk úgy mint ha a készpénz ajándékozás ne lenne ciki sok esetben, egész egyszerűen nincs kultúrája nálunk. De hogyan tudnánk ezt a pazarlásmentes ajándékozást úgy megoldani, hogy valamelyest magunkból is adjunk és ne érezze a barátunk, rokonunk, hogy nem figyelünk rá oda.

Utalvány. A legtöbb boltban már vásárolhatunk ajándékutalványt. Ez is egy fajta készpénz ajándék csupán leszűkítjük a lehetőségeit felhasználásának. De ha egy könyvkedvelő barátod könyvutalványt kap, vagy a barátnődnek a kedvenc ruhaboltjába szóló utalványt veszel, akkor máris személyesebbnek érzik.

Éttermi vacsora. Ugyanúgy ez is egy utalvány, előre kifizetett vacsora, amit egy szerelmespárnak adhatsz. Akkor használják fel a fiatalok, amikor kedvük tartja. Romantikus és szívből jövő ajándék.

Egy közös nagyobb ajándék. Gyerekzsúrokon egyre inkább terjedő ajándékozási forma, szerintem szuper. A szülők vesznek a gyereknek egy viszonylag drágább, hosszú távra szóló ajándékot (pl bicikli, görkori) és a vendégek ehhez az ajándékhoz járulhatnak hozzá pár ezer forinttal. Megkímélik magukat a sok műanyag tucatjátéktól és helyette egy valóban szükséges dolgot kap a gyerkőc.

Hozzájárulás egy távolabbi célhoz. Egyik barátnőm beleszeretett egy spanyol fiúba és elhatározta, hogy a kedvéért megtanul spanyolul. Legközelebbi szülinapjára készpénzt adtunk neki egy összehajtható képeslapban, amibe beleírtuk, hogy mi így járulunk hozzá a nyelvtanfolyamhoz, azért, hogy minél boldogabbak lehessenek együtt. Óriási volt a meghatódás és fel sem merült, hogy ciki lett volna a készpénzes boríték.

Neked van ötleted, hogy hogyan lehet személyessé tenni a pénz ajándékot?

Gyere a Zero Waste Mindennapok csoportba, ott többek között erről is beszélgetünk.

#műanyagmentes #minimalizmus #tudatosfenntartható #fogyasztás #hulladékmentes #zerowaste #marketing #tudatos

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png