HOGYAN LETT MŰANYAGMENTES A KONYHÁM?


Most, hogy már több mint egy éve tart a zero waste utazásom, a műanyag olyan mumus lett számomra mint fogyókúrázóknak a finomított szénhidrát: kerülöm, ahogy csak tudom és így a konyhámból is próbálom távoltartani.

Ezt úgy oldom meg, hogy főleg piacon, csomagolásmentesen vásárolok, illetve a közértben a műanyag csomagolású termékek helyett üveg-, papír- vagy fém csomagolásút választok.


A párom is, és én is szeretünk főzni, és szeretünk társaságot hívni magunkhoz. Mindig is fontos élettér volt számunkra a konyha. Öt tagú családként pedig amúgy is sok időt töltünk itt.

Hiszem, hogy a tárgyaknak is lehet jó és rossz kisugárzásuk, amik képesek befolyásolni az otthonunk hangulatát, ezért nem mindegy mivel vesszük körül magunkat.

Imádom például úgy kinyitni a konyhaszekrényünk ajtaját, hogy rendezetten sorakozó üvegeket látok, de műanyagot sehol. Nyugodtságot áraszt magából.

Kezdetben csak az volt szempont, hogy zero waste-té varázsoljuk a konyhát: lecseréljük a papírszalvétákat, papírtörlőt, alufóliát/folpackot stb.

Aztán úgy alakult, hogy a műanyagmentesség is cél lett.

A műanyag újrahasznosítása csak minőségromlással oldható meg, tehát a végén mindenképpen szemét lesz belőle. Ráadásul, a nagyon lassú lebomlása miatt sok száz évig szennyezi a környezetet és így gyerekeink, unokáink jövőjét kockáztatjuk.

Emellett közvetlen egészségkárosító hatásai is vannak, mivel kioldódhatnak belőlük olyan kémiai anyagok, amik rákkeltőek, és befolyásolhatják a hormonháztartást és a termékenységet is.

Ezért tartom fontosnak és figyelek rá, hogy milyen tárgyak kerülnek be a konyhába. Abszolút win-win, a lelkednek és a környezetnek is.

Ebben a posztban összegyűjtöttem, hogyan lehet kiváltani az egyszer használatos, illetve műanyag tárgyakat a konyhádban.

Csatos üvegek


Mivel sok mindent csomagolás nélkül, egy vászonzsákba kimérve veszek meg, tulajdonképpen a csatos üveg lesz a csomagolás. Így egyrészt tovább eláll, másrészt nagyon mutatós.

A majdnem mindennaposan használt élelmiszereket - mint például a zabpehely, rizs, bulgur, tészta, vagy hüvelyesek – a konyhapulton tartjuk, hogy könnyen elérhetőek legyenek, és így mindig látszik, hogy miből mennyi van még.

Sajtkrémet vagy tejfölt például egyből csatos üvegbe kérek, és otthon mehet is be a hűtőbe, úgy ahogy van. Ha valamit esetleg nem tudok csomagolásmentesen megvenni, akkor az üveges verziót választom (ha van).


Az így felhalmozott kisebb befőttes üvegekben tárolom a szálas teát, különböző magvakat, és a fűszereket.