HOGYAN LETT MŰANYAGMENTES A KONYHÁM?


Most, hogy már több mint egy éve tart a zero waste utazásom, a műanyag olyan mumus lett számomra mint fogyókúrázóknak a finomított szénhidrát: kerülöm, ahogy csak tudom és így a konyhámból is próbálom távoltartani.

Ezt úgy oldom meg, hogy főleg piacon, csomagolásmentesen vásárolok, illetve a közértben a műanyag csomagolású termékek helyett üveg-, papír- vagy fém csomagolásút választok.


A párom is, és én is szeretünk főzni, és szeretünk társaságot hívni magunkhoz. Mindig is fontos élettér volt számunkra a konyha. Öt tagú családként pedig amúgy is sok időt töltünk itt.

Hiszem, hogy a tárgyaknak is lehet jó és rossz kisugárzásuk, amik képesek befolyásolni az otthonunk hangulatát, ezért nem mindegy mivel vesszük körül magunkat.

Imádom például úgy kinyitni a konyhaszekrényünk ajtaját, hogy rendezetten sorakozó üvegeket látok, de műanyagot sehol. Nyugodtságot áraszt magából.

Kezdetben csak az volt szempont, hogy zero waste-té varázsoljuk a konyhát: lecseréljük a papírszalvétákat, papírtörlőt, alufóliát/folpackot stb.

Aztán úgy alakult, hogy a műanyagmentesség is cél lett.

A műanyag újrahasznosítása csak minőségromlással oldható meg, tehát a végén mindenképpen szemét lesz belőle. Ráadásul, a nagyon lassú lebomlása miatt sok száz évig szennyezi a környezetet és így gyerekeink, unokáink jövőjét kockáztatjuk.

Emellett közvetlen egészségkárosító hatásai is vannak, mivel kioldódhatnak belőlük olyan kémiai anyagok, amik rákkeltőek, és befolyásolhatják a hormonháztartást és a termékenységet is.

Ezért tartom fontosnak és figyelek rá, hogy milyen tárgyak kerülnek be a konyhába. Abszolút win-win, a lelkednek és a környezetnek is.

Ebben a posztban összegyűjtöttem, hogyan lehet kiváltani az egyszer használatos, illetve műanyag tárgyakat a konyhádban.

 

Csatos üvegek


Mivel sok mindent csomagolás nélkül, egy vászonzsákba kimérve veszek meg, tulajdonképpen a csatos üveg lesz a csomagolás. Így egyrészt tovább eláll, másrészt nagyon mutatós.

A majdnem mindennaposan használt élelmiszereket - mint például a zabpehely, rizs, bulgur, tészta, vagy hüvelyesek – a konyhapulton tartjuk, hogy könnyen elérhetőek legyenek, és így mindig látszik, hogy miből mennyi van még.

Sajtkrémet vagy tejfölt például egyből csatos üvegbe kérek, és otthon mehet is be a hűtőbe, úgy ahogy van. Ha valamit esetleg nem tudok csomagolásmentesen megvenni, akkor az üveges verziót választom (ha van).


Az így felhalmozott kisebb befőttes üvegekben tárolom a szálas teát, különböző magvakat, és a fűszereket.

 

Papírtörlő helyett


Az volt az eredeti elképzelésem, hogy több konyharuhával majd megoldódik a papírtörlő kiváltása. Ehelyett gyakorlatban egyáltalán nem működött, pedig nálunk a gyerekek napi szinten kiborítanak valamit véletlenül, de a konyharuhák mintha inkább taszították volna a folyadékot, minthogy segítettek volna.

Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban tetra (textil pelenka) anyagú törölközőm volt, és nagyon szerettem. Innen jött az ötlet, hogy a gyerekek baba korában használt kis textil pelusokat használjuk „Szilvia” helyett. Tökéletesen működnek.

 

Műanyag dobozok helyett


A nem annyira szép, viszont annál praktikusabb, csatos fémdobozok a kínai piacról vannak. Megmaradt ételt szoktam benne hűtőbe rakni, de van, hogy ebben veszek túrót vagy epret/málnát a piacon.

A közeli vietnámi étteremből is ebbe szoktam kérni elvitelre az ételt.

A kisebb, cuki változatokat pedig Hollandiából kaptam.

A gyerekeknek mindig ezekben viszek gyümölcsöt és kekszet, amikor parkba vagy kirándulni megyünk.

Kislányomnak pedig ez lesz az uzsonnásdoboza az iskolában.

 

Műanyag pohár és tányér helyett


A műanyag gyerekpoharakat bambuszra cseréltük, tányérnak pedig a rendes „felnőtt” tányért kapják, mert már elég nagyok hozzá. Kisebbeknek lehet kapni bambusz tányért is.

Bár mostanra már inkább szívószál nélkül isszák a gyerekek a reggeli kakaót, de a műanyag szívószáltól való „leszokás” eszköze a bambusz szívószál volt nálunk. Az elején ragaszkodtak, később rájöttek, hogy könnyebb a pohárból inniuk, mert azért a bambusz szívószál túl széles a gyerekek pici szájához képest.

 

Alufólia helyett


Van, hogy csak egy tányért teszek az edény tetejére fedőnek, van, hogy üveg vagy fém dobozban teszek el valamit. Viszont nem mindenhez passzol ez a megoldás. Például egy dinnyét sehogy sem tudok tányérral letakarni, és nincs akkora dobozom se, amibe beleférne.

Viszont a nagy méretű méhviaszos kendő már szuperül helyettesíti a folpackot.

Ezek a méhviaszos kendők sajt vagy felvágott vásárlásánál is jól jöhetnek, ha nem szeretnénk dobozt cipelni.

Elsőre fura, hogy merev az anyag, de a kézmeleg hamar jól formálhatóvá teszi. Ha pedig maszatos lesz, akkor langyos vízzel le lehet mosni, vagy áttörölni. Fontos, hogy ne mosd ki, túl meleg víz ne érje, és ne vasald, mert a magas hőmérséklet az anyagból kioldja a méhviaszt. Itthon a CIBI webshopjából lehet rendelni.

 

Szalvéta helyett


textilszalvéta

Egyszerűen textilszalvétára váltottunk, így nem dobunk ki minden étkezés után feleslegesen egy adag papírszalvétát.

Ráadásul a maszatos papírszalvéta amúgy sem kerülhet a szelektív kukába.

Ezeket a kék szalvétákat a Butler's-ben vettük.

 

Kávé, tea


A ma divatos kapszulás kávéfőzésnek több hulladékmentes változata is létezik: pl a kotyogós, presszógép vagy a mi esetünkben - mivel a hosszú kávét szeretjük- a

“lenyomós”, azaz a french press.

Külön tartunk egyet a teának is.

Felesleges vízforralónk nincs is, helyette ebben a retró libás zománcozott kiöntőedényben forraljuk a vizet.

Mind kávét, mind teát tudunk a közelben kimérve venni, de például a kedvenc citromfű teámat nagypapám kertjéből szoktam szedni. Az is hulladékcsökkentés, ha minél nagyobb kiszerelésben vásároljuk őket.

A kávézacc komposztálható, de a lefolyóba öntve nagyon jól oldja a lerakódótt zsírokat, olívaolajjal keverve pedig bőrradírt is készíthetsz belőle.

 

Mosogatáshoz, pult tisztításhoz


műanyagmentes konyha

Mosogatáshoz korábban készítettem saját kezűleg régi pólóból „mosogatószivacsot”, de túl kicsi lett, és nem szerettem meg igazán, nem állt kézre. Mivel ezt próbáltam először a szivacs után, kicsit hiányzott a jól megszokott mosogatás érzés, így megörültem, amikor találtam újrahasznosított anyagból készült szivacsot. Mosogatáshoz túl merevnek bizonyult, de a konyhapult letörléséhez most azt használom.


zero waste konyha

Végül a luffa szivacs lett a befutó. Szárazon nem gondoltam volna, hogy könnyű vele mosogatni, de vizesen jó puha, és könnyen kezelhető lesz.

Ha valamit nagyon súrolni kell, akkor a fából készült, növényi rost sörtés mosogató kefét használom.

Mosogatószernek biológiailag könnyen lebomló koncentrátumot találtam legjobb megoldásnak, aminek a higítási aránya 3-5ml /5 liter víz. Azt hiszem egy jó darabig elég lesz (a mosogatószer 1l-es kiszerelésű).

Pulttisztításhoz pedig mindig kéznél van egy szórófejes flakon, tele citrusos-ecetes univerzális tisztítószerrel.

 

Olajak


Szerencsére az olíva olajakat amúgy is üvegben lehet kapni, viszont a napraforgó olaj leginkább műanyag flakonban kapható a boltokban. Én azonban most már saját üvegbe veszem mindkettőt, kimérve.

A Ligeti Boltban (csomagolásmentes bolt) árulnak mindkettőt, illetve a Vom Fass-nál lehet kapni különböző főzőolajokat: olíva olajakat, ízesített olíva olajakat, magolajakat, de még balzsameceteket és boreceteket is (sok más mellett).

 

Upcycling - Gyümölcstál


Egyik kedvenc konyhai tárgyunk anyósom zongoraszékéből lett, amit véletlenül eltörtünk egy házibuli alkalmával. Ahelyett, hogy kidobtuk volna, újraértelmeztük, és gyümölcstálként még mindig velünk van.

#tudatosfenntartható #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #fogyasztás #környezet #műanyagmentes #konyha #házatrtás

LEGUTÓBBI CIKKEK: