HOGYAN LEHET KÖRNYEZETBARÁT AZ ISKOLAKEZDÉS?


Szeptembertől új kihívás elé nézünk, hisz az én kicsi- nagylányom, Bori iskolába megy.

Hogy hova tűnt az a röpke hat és fél év, nem is tudnám megmondani...

Nem volt olyan rég, hogy először karjaimba fogtam a szülőszobában, most pedig hatalmas iskolatáskákat próbálgatunk a hátára.

Bori leendő osztályfőnöke egy hosszú listát nyújtott át a beszerzendő iskolai eszközökről. Füzetek, ceruzák, vonalzó, radír, stb, talán mind emlékszünk még a mi időnkből arra a sok cuccra, ami egy elsősnek kellett.

Mivel minden vásárlásnál törekszem arra, hogy a leginkább környezetbarát terméket vásároljam, elkezdtem eszerint kutakodni a tanszerboltok kínálatai között.


A legszuperebb megoldás természetesen az, ha nagytesótól, unokatesótol, barátok gyerekeitől - vagy egyszerűen csak Vateráról, Jófogásról - használtan be tudunk szerezni, amit csak lehet.

Ha ez nem lehetséges, akkor fontos szempont, hogy legyen természetes de legalább újrahasznosított anyagból.

Kerüljük a PVC-t tartalmazó termékeket az iskolatáska, hegyező, radír és tolltartó esetében, mert azok nehézfémet, lágyítót és stabilizátorokat tartalmaznak, amik gyártásnál szennyezik a környezetet, és májkárosító dioxinokat is tartalmaznak.

A ceruza legyen FSC fából, ami azt jelenti, hogy külön erre a célra telepítettek fákat és így nem kell meglévő erdőket írtani. Válaszd a teljesen natúr külsejű, vagy a környezetbarát matt lakkozású darabokat.

A származási hely pedig legyen minél közelebbi: jó ha találunk magyar árut, de legalább európait és legkevésbé környezetbarát a távol-keletről importált, hisz rengeteget kell utaztatni, míg elér hozzánk.

És végül de nem utolsó sorban, legyen strapabíró, hogy minél hosszabb lehessen az élettartalma mielőtt hulladék válik belőle.

ISKOLATÁSKA

Engel


Holland márka, újrahasznosított pet palackokból készítik a táskákat. Rendkívül strapabíró és szerintem nagyon aranyos mintái vannak.

9150ft - 12690ft

Fjallraven Re-kanken


Svéd márka, a RE-KANKEN tás