CSOMAGOLÓPAPÍRMENTES KARÁCSONY


A karácsonyi menü illata terjeng a lakásban, halk zene szól a háttérben. A család meghitten megebédel, majd körbeülik a karácsonyfát. A gyerekek izgatottak, mert már alig várják, hogy szétcincálhassák a csomagolópapírt, és végre kiderüljön, mit is hozott a Jézuska. A másodperc töredéke alatt olyan lesz a nappali, mint ha felrobbant volna egy iratmegsemmisítő.


Emlékszem, gyerekkoromban én is tűkön ülve vártam a csengettyű hangját. Nem hiába van becsomagolva az ajándék, hanem azért is többek között, hogy fokozza a meglepetés erejét. Az már sokkal kevésbé izgalmas, amikor a papír fecniket kell összeszedni a végén, és megtelik a szemetes.

Decemberben akár 10-15%-kal is megnő a papírfogyasztás, ami fejenként 9 kg is lehet, a havi átlagos 7,8 kg-mal szemben. Az éves 95 kg-os fejenkénti papírfogyasztás felét a csomagolóanyagok teszik ki.

A teljes papírfogyasztásunk 65%-át hasznosítjuk újra valamilyen formában. A fennmaradó 35% még mindig a szemétlerakóba kerül.

Mi lenne, ha idén karácsonykor nem használnál csomagoló papírt?

Na nem azt mondom, hogy ne is csomagold be az ajándékot. Végül is rengeteget gondolkodtál, hogy mi lenne a legjobb, aminek igazán örül a másik. Nem adhatod át csak úgy, „pucéran”. Úgy nem igazi meglepetés.

Bár a csomagolópapírok nagyon szépek tudnak lenni, de mivel többségük be van vonva különböző rétegekkel (műanyag, csillámpor, metál, bársony), ami miatt nem újrahasznosíthatóak.

Ezért ne csak a csomagolópapír jusson eszedbe, anélkül is lehet ízlésesen csomagolni.

Az újrahasznosított, barna papírcsomagoló jó megoldás lehet, hiszen nem kell fehéríteni, és nem kell újabb fákat feldolgozni a gyártásukhoz, így kevesebb légszennyezéssel és energia felhasználásával készülnek. Azonban mégiscsak a szemetesbe kerülnek a végén. Még ha a szelektívbe is, gondoljunk csak bele, az a legjobb szemét, ami nem keletkezik. Igaz ez a csomagolópapírokra is.

FUROSHIKI


foto: newbiediy.com

Ez a japán módszer kendőkbe, ruhákba bújtatja az ajándékot. Sok különböző módon lehet megkötni, a youtube-on találsz videókat róla. Ilyenkor a csomagolás tulajdonképpen az ajándék része, és a kendőt újra és újra felhasználhatja az ajándékozott.

  • bevásárláshoz

  • táskadísznek

  • terítőnek

  • piknikhez csomagolni

  • kendőnek nyakba, fejre vagy hajpántként (bandana)

  • övnek

Használhatsz kendőt, textil zsebkendőt, konyharuhát, textil szalvétát, terítőt, takarót, attól függően, hogy mit szeretnél becsomagolni – vagy inkább mekkora.

PAPÍR VAGY FÉM DÍSZDOBOZ


Ha csak valami apróságot, vagy élményajándékhoz járó jegyet adunk át, nagyon jó megoldás szerintem. Persze egészen nagy dobozt is lehet kapni. Csak köss rá egy fenyőágat, vagy egy kedves kis fából készült díszt, és igazán ünnepi, titokzatos, és nem kell kidobni. A dobozt később is lehet használni rendszerezésnél.

BEFŐTTES ÜVEG, CSATOS ÜVEG


Tervezz rá egyedi címkét, töltsd meg saját készítésű keksszel, vagy kimérve kapható teafűvel, csokiba mártott magokkal, vagy akár saját készítésű kuponokkal, amiket kedvesed beválthat mosogatásra, kutyasétáltatásra vagy akár autótakarításra - így azzal ajándékozod meg, hogy elvégzed helyette a munkát, amikor szüksége van rá.

Ha például tudod, hogy az unokaöcséd nagy vágya, hogy jövőre eljusson Amerikába, akkor pénzt is rakhatsz befőttes üvegbe, amivel hozzásegíted az álmához. Köss egy szép piros szalagot rá, és kész is.

Természetesen a befőttes üveget is sokféleképpen lehet használni karácsony elmúltával is, és valószínűleg nem egy hulladékgyűjtő szigeten lesz bedobva a süllyesztőbe.

VÁSZONZSÁK


Karácsonyi mintával, különböző méretekben igazán szép vászonzsákok kaphatóak a Meskán például. Ezeket is újra és újra fel lehet használni.

RÉGI TÉRKÉP, ÚJSÁGPAPÍR, KOTTA


zero waste

Ha van otthon régi térkép, akkor egy szép szalaggal átkötve tökéletes csomagolóanyag. Egyszerű formájú ajándékoknál még celluxot sem kell használni, csak jól behajtani a papír széleit, és a végén a szalag úgyis egyben tartja. Ha régi újságok lapulnak otthon, vagy ránk maradt kották, azok is ünnepi ruhába öltöztethetik az ajándékokat.

PAPÍR BEVÁSÁRLÓ TÁSKA


Szerencsére sok helyen választhatunk papír szatyrot, hogy abban vigyük haza, amit vásároltunk. Ezek ugyan sok esetben mintásak kívül, de belül egyszínűek. Ha a széleinél felvágod, a két nagy oldalát használhatod csomagolásra.

CHIPS-ES ZACSKÓ VAGY KÖLESGOLYÓS ZACSKÓ


Kisgyerekes anyukáknál könnyen fellelhető a kölesgolyó, ne adj isten chipses zacskó. Sajnos szelektív kukába nem dobható, hiszen fémgőzölt műanyag. De ha a szélénél felvágod, és a belsejét megtörlöd, ezüst színű csomagolóanyagot nyertél.

Ha neked is vannak olyan ötleteid, amit megosztanál velünk, akkor csatlakozz hozzánk a Zero Waste Mindennapok csoportba vagy kövessd a NemPazar facebook oldalát.

#gyerek #advent #műanyagmentes #minimalizmus #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #környezet #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png