CSOMAGOLÓPAPÍRMENTES KARÁCSONY


A karácsonyi menü illata terjeng a lakásban, halk zene szól a háttérben. A család meghitten megebédel, majd körbeülik a karácsonyfát. A gyerekek izgatottak, mert már alig várják, hogy szétcincálhassák a csomagolópapírt, és végre kiderüljön, mit is hozott a Jézuska. A másodperc töredéke alatt olyan lesz a nappali, mint ha felrobbant volna egy iratmegsemmisítő.


Emlékszem, gyerekkoromban én is tűkön ülve vártam a csengettyű hangját. Nem hiába van becsomagolva az ajándék, hanem azért is többek között, hogy fokozza a meglepetés erejét. Az már sokkal kevésbé izgalmas, amikor a papír fecniket kell összeszedni a végén, és megtelik a szemetes.

Decemberben akár 10-15%-kal is megnő a papírfogyasztás, ami fejenként 9 kg is lehet, a havi átlagos 7,8 kg-mal szemben. Az éves 95 kg-os fejenkénti papírfogyasztás felét a csomagolóanyagok teszik ki.

A teljes papírfogyasztásunk 65%-át hasznosítjuk újra valamilyen formában. A fennmaradó 35% még mindig a szemétlerakóba kerül.

Mi lenne, ha idén karácsonykor nem használnál csomagoló papírt?

Na nem azt mondom, hogy ne is csomagold be az ajándékot. Végül is rengeteget gondolkodtál, hogy mi lenne a legjobb, aminek igazán örül a másik. Nem adhatod át csak úgy, „pucéran”. Úgy nem igazi meglepetés.

Bár a csomagolópapírok nagyon szépek tudnak lenni, de mivel többségük be van vonva különböző rétegekkel (műanyag, csillámpor, metál, bársony), ami miatt nem újrahasznosíthatóak.

Ezért ne csak a csomagolópapír jusson eszedbe, anélkül is lehet ízlésesen csomagolni.

Az újrahasznosított, barna papírcsomagoló jó megoldás lehet, hiszen nem kell fehéríteni, és nem kell újabb fákat feldolgozni a gyártásukhoz, így kevesebb légszennyezéssel és energia felhasználásával készülnek. Azonban mégiscsak a szemetesbe kerülnek a végén. Még ha a szelektívbe is, gondoljunk csak bele, az a legjobb szemét, ami nem keletkezik. Igaz ez a csomagolópapírokra is.

FUROSHIKI


foto: newbiediy.com

Ez a japán módszer kendőkbe, ruhákba bújtatja az ajándékot. Sok különböző módon lehet megkötni, a youtube-on találsz videókat róla. Ilyenkor a csomagolás tulajdonképpen az ajándék része, és a kendőt újra és újra felhasználhatja az ajándékozott.

  • bevásárláshoz

  • táskadísznek

  • terítőnek

  • piknikhez csomagolni

  • kendőnek nyakba, fejre vagy hajpántként (bandana)

  • övnek

Használhatsz kendőt, textil zsebkendőt, konyharuhát, textil szalvétát, terítőt, takarót, attól függően, hogy mit szeretnél becsomagolni – vagy inkább mekkora.

PAPÍR VAGY FÉM DÍSZDOBOZ