BLACK FRIDAY, AVAGY KIK AZOK AZ "AJTÓFESZÍTŐK"


Biztos előtted van az a kép, ahogy vásárlók tömegei állnak egy üzlet ajtajában, majd a kapunyitás pillanatától élet-halál harcot vívva egymással küzdenek meg egy-egy leértékelt plazmatévéért. Ez egy megszokott jelenség Amerikában a Black Friday nevű akció során. De nézzük, hogy vesznek rá emberek sokaságát a kereskedők, hogy ennyire idiótaként viselkedjenek.


Először is, a Fekete Pénteket a Hálaadást követő napon rendezik és ez egyben a karácsonyi készülődés kezdete is, így az emberek eleve nyitottabak a vásárlásra, lélekben felkészültebbek a pénzköltésre, mint az év bármely más szakában. Tehát ezen a pénteken a vásárlók racionális döntéshozóképessége alacsony és a kereskedők mindent megtesznek azért, hogy ezt kihasználják.

Van egy olyan kifejezés angolul, hogy "doorbuster", aminek egyelőre nincs magyar megfelelője, úgy tudnám fordítani, hogy "ajtófeszítő". Ezt a megnevezést olyan ajánlatra használják, amiért a vásárlók hajlandók az áruház ajtaját felfeszíteni, feltépni. Rendszerint olyan nagyértékű, limitált számú termékre vonatkozik (tv, laptop, stb), amit irreális alacsony áron hirdetnek meg, sokszor a bekerülési ár alatt, csakhogy a vásárlók tömegét bevonzza az áruházba. És itt a lényeg, hisz az alacsony példányszámú "ajtófeszítő" termék hamar elfogy, de a pénzköltésre éhes tömeg ott marad és esztelen vásárlásba kezd.


Létezik egy viselkedéstani megfigyelés, ami azt mutatja ki, hogy az emberek nehezen képesek belátni, hogy a nem megtérülő befektetésüket mikor kell leállítani. Játéktermi példát hozva: a már elveszett pénzedet vissza akarod nyerni, ennek érdekében további összeget kockáztatsz azzal a valószínű következménnyel, hogy a bukás így még nagyobb lesz. És ne felejtsük el, a szóban forgó vásárlók már rengeteget fektettek abba ( korán kelés, utazás, sorban állás), hogy ott lehessenek a boltban, így igazságtalanságnak éreznék, ha üres kézzel kéne távozniuk onnan.

Csupán egy-két közgazdász gondolja, hogy a fogyasztók képesek érzelemmentes, költségtudatos döntést hozni, ezzel szemben nagyon kevesen kérdezik meg maguktól, hogy vajon melyik okoz nagyobb örömet, a pillanatnyi vásárlás öröme, vagy ennek az összegnek a későbbi felhasználása? Túlnyomó részük az azonnali örömforrás mellett dönt. Ezt erősíti, hogy a kereskedők ilyenkor még további trükköket vetnek be, amivel megkönnyítik a vásárlást. Ilyen például a házon belüli azonnali áruhitel nyújtása. A kamatok miatt természetesen sokkal drágábban értékesítik a terméket, de ennek hatása (fájdalma) a vevőnél csak később jelentkezik, így nem befolyásolja döntésében.


A vásárlás utáni "kijózanodás"

Egy áhított termék vásárlásakor hajlamosak vagyunk figyelmen kívűl hagyni az áru esetleges hibáit. Ugyanúgy, mint egy szerelmi kapcsolat elején elvakulva nem vesszük észre párunk rossz tulajdonságait. Érdekes, hogy a vásárlást követően, ahogy múlik a varázs és kiderülnek a termék hátrányai, azokat inkább letagadjuk magunk elől, hisz senki nem szereti belátni, hogy hibás döntést hozott. Magyarországon az online vásárlást követően 14 napig joga van a vásárlónak elállni a vásárlástól indoklás nélkül, de ezzel a jogával mégis csak a vevők 1%-a él. Ezért van, hogy a nagyobb lakberendezési (pl. ikea, kika) és ruhaboltok (pl. hm, zara) a törvényi előírásnál jóval több, 30 napos vissza fizetési garanciát adnak. Tudják, hogy elenyésző számú lesz az elállás, de a vásárlási döntést kedvezően befolyásolja az ajánlat. Ebből következően felgyülemlenek a háztartásokban a felesleges, használatlan termékek.

"Black Friday" ellen a "Buy Nothing Day"

Szintén Amerikában, illetve Kanadában, Angliában, Ausztráliában - ahol a zero waste életmódnak egyre nagyobb kultúrája van - megjelent a Buy Nothing Day, azaz a Vásárlámentes nap, ami egy csendes, tiltakozás a Black Friday vásárlási örületével valamint a kialakult fogyasztói szokásaink ellen. Akik ezt a napot tartják, azok válallják, hogy nem vásárolnak semmit ezen a pénteken miközben honfitársaik többsége a leértékelt áruk bűvöletében kering valamelyik bevásárlóközpontban. A protestálók célja természetesen nem csak az, hogy ezen a napon ne vásároljunk semmit, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a túlzott fogyasztás és a világméretű pazarlás ellen.

Személy szerint kiváncsi vagyok, hogy Magyarországon mikor fog meghonosodni a Black Friday úgy, mint a Valentin nap vagy a Halloween. Az már egyértelműen látszik, hogy az e-kereskedelemben egyre többen hirdetik ezt a napot és jelentős kedvezményeket is kinálnak.

#tudatos #fogyasztás #marketing #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png