AZ EMBER, AKI MAGÁN HORDTA A SZEMETÉT 30 NAPIG.


Ez az amerikai srác különös módját választotta annak, hogy felkeltse az óriási méretűvé nőtt lakossági hulladéktermelésre a figyelmet.


30 napig élte a megszokott életét: evett-ivott-bevásárolt, azzal az egy különbséggel, hogy fogyasztásai után fennmaradó szemetet nem a kukába dobta, hanem egy saját magára rögzített zsákruhába. Került bele minden, ami alapeseteben egy háztartási szemetesben végezte volna, így minden nap 2 kilogrammal nőtt a ruha súlya, a hónap végére a testén viselt szemét súlya majdnem megegyezett a saját testsúlyával (!)

"Többségünk nem foglalkozik az általunk termelt hulladék további sorsával miután azt a kukába hajítottuk. Habár, az a tény, hogy egy ember átlagos fogyasztása naponta 1-2kg szeméttel jár viszonylag széles körben ismert, de ezzel az akcióval sikerült szembesítenem az embereket ennek a mennyiségnek a döbbenetes látványával" - mondja Rob Greenfield, akit ez alatt az idő alatt egy stáb is követet és akciójáról videósorozatot készítettek.


rob greenfield

Pár kérdés, amire Rob válaszolt:

- Befolyásolta a fogyasztásodat, hogy milyen szemét keletkezik belőle?

- Arra ügyeltem, hogy az amerikaiak többségének szokásait kövessem. Ha egy eladó megkérdezte, hogy kérek-e zacskót, kértem, ha megkérdezték, hogy kérek-e nagyobb menüt, azt is kértem.

- Saját szemetedben aludtál egy hónapig?

- A szemetesruhát csak akkor csatoltam fel, amikor elhagytam a házamat, otthon nem viseltem.

- Nem volt büdös a sok szemét?

- Minden romlandó maradékot kimostam a szemétből és azt a súlyával megegyező száraz rizzsel pótoltam. Csak a szemét látványát és nem a bűzét akartam bemutatni.

- Mit kezdtél az ételmaradékkal?

- Mivel egy átlagos háztartásban a vásárolt élelmiszer 20%-a a kukában köt ki, így én is eszerint tettem és ennek a súlyát szintén rizzsel helyettesítettem a ruhában.

- Mi volt az emberek reakciója, amikor találkoztak veled?

- Természetesen megdöbbentek, főleg, mikor megtudták, hogy ez a szemétmennyiség megegyezik az általuk termelt hulladékkal. Sokan elmondták, hogy hatásomra ők is változtatni akarnak fogyasztási szokásaikon.

- Én mit tehetek, hogy kevesebb szemetet csináljak?

- Rengeteg hétköznapi kis szokásainkaon kell változtatni, a fő elv, természetesen a tudatosság, ebben a videóban bemutatok 5 tippet, ami segíthet neked csökkenteni a hulladékmennyiséget.

#hulladékmentes #tudatos #zerowaste #fogyasztás #környezet #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png