AZ ÉN KIS ZERO WASTE MOZGALMAM


Ismersz valakit, aki soha nem kér műanyagzacskót bevásárlásnál, hanem saját vászontáskát hord magánál? Vagy olyat, aki mindig szívószál nélkül kéri az italát és visszautasítja az eldobható papírpoharakat? Van olyan ismerősöd, aki azért nem hajlandó megvenni egy terméket, mert műanyag a csomagolása?


zero waste

Ugye, hogy nem sok ismerősöd jut eszedbe? Pedig többek között ezek azok a szokások, amik a zero waste (magyarul: hulladékmentes) életmódot jellemzik.

Személyesen én sem ismerek sok ilyen arcot. Ez azt mutatja, hogy a zero waste felfogás gyerekcipőben (babacipőben) jár itthon.

Pedig,......

..... ha minél többen átéreznék, hogy fogyasztási szokásaink milyen katasztrófa felé vezetnek, akkor talán többen követnék a fenti példákat.

A viszonylagos jólétünk alapja az általunk vásárolt termékek olcsó előállításában rejlik.

Jó példa erre a divatiparban az elmúlt 10-15 évben végbement változás: a fast fashion márkák trendi ruhákat kínálnak alacsony, sokak számára megfizethető áron.

Azonban ezeknek az olcsó alapanyagokból készült ruháknak az igazi árát csak később fogjuk megfizetni, hisz az előállításuk és (Távol-Keletről Európába) szállításuk

során rengeteg mérgező anyag keletkezik, valamint maga a rövid életciklusú, jobbára műszálas termék hamarosan, mint hulladék kerül a szemétlerakókba.

És a divatipar csak egy a számos példa közül, hogy miért kéne felelősen döntenünk vásárlásaink során.

Mit tehetsz Te?

A zero waste életmód hatalmas változást jelenthet a mostani életedhez képest. Sok áldozattal jár az elején, de hamarosan megtérül a befektetés, akár anyagi értelemben is, hisz tudatos vásárlóként kevesebbet fogsz költeni.

Minél kevesebb műanyag

Azt javaslom, hogy kis lépésekben kezd a változást. Először a műanyagot próbáld meg csökkenteni az életedből.

Képzeld azt, hogy a lakásajtód küszöbébe egy infrasugaras szkenner van építve, ami minden egyes belépésnél letapogatja és megmutatja a lakásba bekerülő műanyag mennyiségét. Törekedj arra, hogy minél kevesebbet mutasson a gép. Ez játéknak sem rossz:)

Én így tértem át például a csomagolt, szeletelt sajtról a csemegepultból kapahtó sajtokra, ugyanígy a felvágottakra is, dobozos joghurtról az üvegesre, stb..

Természetesen ne csak az otthoni műanyagot csökkentsd, hanem a napközbeni vásárlásaidnál is.

Nálam mindig van újratölthető fémkulacs, ezzel kizárom a műanyag vizespalackokat a napjaimból.

Egyél kevesebb húst

Sajnos a túl sok húsevés is olyan szokásunk, amellyel károsítjuk a környezetünket,

mivel az állattenyésztés roppant vízigényes. Ráadásul, ha mindenki felhagyna a húsfogyasztással, akkor az élelmiszeripar által termelt gázkibocsátás 70%-kal csökkene.