AZ ÉN KIS ZERO WASTE MOZGALMAM


Ismersz valakit, aki soha nem kér műanyagzacskót bevásárlásnál, hanem saját vászontáskát hord magánál? Vagy olyat, aki mindig szívószál nélkül kéri az italát és visszautasítja az eldobható papírpoharakat? Van olyan ismerősöd, aki azért nem hajlandó megvenni egy terméket, mert műanyag a csomagolása?


zero waste

Ugye, hogy nem sok ismerősöd jut eszedbe? Pedig többek között ezek azok a szokások, amik a zero waste (magyarul: hulladékmentes) életmódot jellemzik.

Személyesen én sem ismerek sok ilyen arcot. Ez azt mutatja, hogy a zero waste felfogás gyerekcipőben (babacipőben) jár itthon.

Pedig,......

..... ha minél többen átéreznék, hogy fogyasztási szokásaink milyen katasztrófa felé vezetnek, akkor talán többen követnék a fenti példákat.

A viszonylagos jólétünk alapja az általunk vásárolt termékek olcsó előállításában rejlik.

Jó példa erre a divatiparban az elmúlt 10-15 évben végbement változás: a fast fashion márkák trendi ruhákat kínálnak alacsony, sokak számára megfizethető áron.

Azonban ezeknek az olcsó alapanyagokból készült ruháknak az igazi árát csak később fogjuk megfizetni, hisz az előállításuk és (Távol-Keletről Európába) szállításuk

során rengeteg mérgező anyag keletkezik, valamint maga a rövid életciklusú, jobbára műszálas termék hamarosan, mint hulladék kerül a szemétlerakókba.

És a divatipar csak egy a számos példa közül, hogy miért kéne felelősen döntenünk vásárlásaink során.

Mit tehetsz Te?

A zero waste életmód hatalmas változást jelenthet a mostani életedhez képest. Sok áldozattal jár az elején, de hamarosan megtérül a befektetés, akár anyagi értelemben is, hisz tudatos vásárlóként kevesebbet fogsz költeni.

Minél kevesebb műanyag

Azt javaslom, hogy kis lépésekben kezd a változást. Először a műanyagot próbáld meg csökkenteni az életedből.

Képzeld azt, hogy a lakásajtód küszöbébe egy infrasugaras szkenner van építve, ami minden egyes belépésnél letapogatja és megmutatja a lakásba bekerülő műanyag mennyiségét. Törekedj arra, hogy minél kevesebbet mutasson a gép. Ez játéknak sem rossz:)

Én így tértem át például a csomagolt, szeletelt sajtról a csemegepultból kapahtó sajtokra, ugyanígy a felvágottakra is, dobozos joghurtról az üvegesre, stb..

Természetesen ne csak az otthoni műanyagot csökkentsd, hanem a napközbeni vásárlásaidnál is.

Nálam mindig van újratölthető fémkulacs, ezzel kizárom a műanyag vizespalackokat a napjaimból.

Egyél kevesebb húst

Sajnos a túl sok húsevés is olyan szokásunk, amellyel károsítjuk a környezetünket,

mivel az állattenyésztés roppant vízigényes. Ráadásul, ha mindenki felhagyna a húsfogyasztással, akkor az élelmiszeripar által termelt gázkibocsátás 70%-kal csökkene.

Én az étrendemből nem zárom ki a húst, de törekszem arra, hogy minél kevesebbet fogyasszak. Hetente többször is tartok húsmentes napot.

Azzal kisérletezem, hogy az amúgy klasszikusan hússal készült ételeket, hogy lehet zöldséges verzióban elkészíteni. Tervezem, hogy majd egy-két receptet megosztok itt a blogon is.

Készítsd el saját magad

Egy üveg Nutella vásárlásakor nemcsak a mogyorókrémet veszed meg,...

... hanem hozzájárulsz a gyártó cég marketing büdzséjéhez is, a menedzsment év végi bónuszkeretébe is beleadsz, de fizeted a csomagolás költségeit is. Ha te magad készíted,

akkor elegendő csak az alapanyagokért fizetned.

Ez igaz számos kozmetikai termékre és otthoni tisztitószerre is.

A vállalatok egyik legnagyobb trükkje, hogy elhitették az emberekkel, hogy ha ők keverik össze az alapanyagokat és adnak neki egy márkanevet, az sokkal hatásosabb, mint ha saját magunk készítenénk azt el.

Kis utánajárással kiderítheted, hogy az általad használt termékeket, hogy tudod otthon előállítani.

De, hogy lesz ebből mozgalom?


foto: Twitter

"A változás légy Te magad" - mondta Ghandi.

A társadalmi mozgalmak mind egyfajta séma alapján épülnek fel:

Képzelj el egy munkahelyi büfét, ahol az egyik kolléga (leader) a műanyag kávéspohár helyett mindennap az otthonról hozott bögréjéből issza a kávét. Emiatt a különös szokása miatt többen furán néznek rá.

Egyszercsak egy-két munkatársa követi a példáját és szintén hoznak magukkal saját bögrét (early adopter). Így ők már egy kisebb fajta "mozgalmat" képviselnek.

Ehhez a klikkhez már elég menő csatlakozni, így még többen hozzák magukkal a bögréiket.

Ilyenkor már nem számít kirívóan különösnek ez a szokás, nem kell félni, hogy "ciki" saját bögrével mászkálni az irodában.

Ha a csatlakozók száma eléri az ott dolgozók 15 %-át, akkor az fordulópontot jelent a mozgalom szempontjából, hisz a többség (példakövető személyiségtipus) megijed, hogy esetleg kimarad valamiből és ezért utánozni kezdik a meglévő példát.

Így válik egy ember példája a közösség szokásává, és így válhat a mi kis zero waste mozgalmunk is mainstreammé.

#zerowaste #hulladékmentes #tudatos #fogyasztás #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png