5 TIPP, HOGYAN SZÚRJUK KI AZ ÖKO-KAMUT?


Szerencsére mára a vevők jelentős része felelőséget érez a környezetért és ez befolyásolja vásárlási szokásaikat is. Ez a réteg szerte a világon egyre nagyobb vásárlóerővel bír, ezért a reklámozók természetes célpontjának számít. És vajon hogy tudja egy márka elnyerni a zöld tudatos vásárlók szimpátiáját (forintjait)?

Úgy, hogy zöldszínű álruhába bújik és elhiteti magáról, hogy szívén viseli a bolygónk jövőjét. Ezért hallhatsz naponta például a "kevesebb kibocsájtásról", az "újrahasznosított csomagolásról" és "E-szám mentes összetevőkről". A lényeg, hogy túlhangsúlyozzák egy termék környezetbarát tulajdonságát, ezzel elfedik annak más, szennyező hatását és elterelik a figyelmet az előállítás közben keletkező szennyezésről is.


foto + grafika: clicksaregood

3 öko-kamu példa. (Kitalálod melyik márkákra gondolok?)

1. Az egyik legnagyobb fast fashion márka saját "környezettudatos" kollekciót készít a vásárlók által leadott használt ruhákból.


Így a közönség előtt, mint újrahasznosító jótevő mutathatja magát, azonban azt elhallgatja, hogy a szóban forgó ruhákat távol-keleti gyárakban éhbérért dolgozó emberekkel gyártatja, ráadásul e márka anyavállalata nagymértékben felelős azért, hogy a divatipar a túltermelés miatt napjainkra az egyik legszennyezőbb ágazat lett.

2. Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc úgy változtatja meg az arculatát, hogy logójának az addig megszokott piros-arany színkombinációjából a piros színt zöldre cseréli. A zöld szín a természetben leggyakrabban előforduló szín, így ennek a színnek a használata a márka természetközeliségét sugallja.


Direkt megnéztem a cég honlapját, ahol hangsúlyozzák a fenntarthatóság érdekében végzett tevékenységüket, miközben ez az étteremlánc az egészségtelen ételei mellé adott eldobható evőeszközeivel, poharaival és csomagolóanyagaival nagyban károsítja a környezetet.


3. Manapság nagyon trendinek számító cég, amely kapszulás kávét forglamaz külön gyűjtőzacskót ad a vásárlóknak, amiben a használt kapszulákat visszaveszi. Ezzel a gesztussal olyan képet alakít ki magáról, mint aki felelősen gondolkodik a környezetről, miközben emberek millióit szoktatta rá, hogy reggeli kávéjuk mellé rengeteg hulladékot termeljenek.

Ezek a példák világvezető márkákról szóltak, de az öko-kamu jelenség a leghétköznapibb cégeknél is létezik különféle formákban.

Hogy szúrjuk ki a kamu-zöld termékeket?

1