5 TIPP, HOGYAN SZÚRJUK KI AZ ÖKO-KAMUT?


Szerencsére mára a vevők jelentős része felelőséget érez a környezetért és ez befolyásolja vásárlási szokásaikat is. Ez a réteg szerte a világon egyre nagyobb vásárlóerővel bír, ezért a reklámozók természetes célpontjának számít. És vajon hogy tudja egy márka elnyerni a zöld tudatos vásárlók szimpátiáját (forintjait)?

Úgy, hogy zöldszínű álruhába bújik és elhiteti magáról, hogy szívén viseli a bolygónk jövőjét. Ezért hallhatsz naponta például a "kevesebb kibocsájtásról", az "újrahasznosított csomagolásról" és "E-szám mentes összetevőkről". A lényeg, hogy túlhangsúlyozzák egy termék környezetbarát tulajdonságát, ezzel elfedik annak más, szennyező hatását és elterelik a figyelmet az előállítás közben keletkező szennyezésről is.


foto + grafika: clicksaregood

3 öko-kamu példa. (Kitalálod melyik márkákra gondolok?)

1. Az egyik legnagyobb fast fashion márka saját "környezettudatos" kollekciót készít a vásárlók által leadott használt ruhákból.


Így a közönség előtt, mint újrahasznosító jótevő mutathatja magát, azonban azt elhallgatja, hogy a szóban forgó ruhákat távol-keleti gyárakban éhbérért dolgozó emberekkel gyártatja, ráadásul e márka anyavállalata nagymértékben felelős azért, hogy a divatipar a túltermelés miatt napjainkra az egyik legszennyezőbb ágazat lett.

2. Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc úgy változtatja meg az arculatát, hogy logójának az addig megszokott piros-arany színkombinációjából a piros színt zöldre cseréli. A zöld szín a természetben leggyakrabban előforduló szín, így ennek a színnek a használata a márka természetközeliségét sugallja.


Direkt megnéztem a cég honlapját, ahol hangsúlyozzák a fenntarthatóság érdekében végzett tevékenységüket, miközben ez az étteremlánc az egészségtelen ételei mellé adott eldobható evőeszközeivel, poharaival és csomagolóanyagaival nagyban károsítja a környezetet.


3. Manapság nagyon trendinek számító cég, amely kapszulás kávét forglamaz külön gyűjtőzacskót ad a vásárlóknak, amiben a használt kapszulákat visszaveszi. Ezzel a gesztussal olyan képet alakít ki magáról, mint aki felelősen gondolkodik a környezetről, miközben emberek millióit szoktatta rá, hogy reggeli kávéjuk mellé rengeteg hulladékot termeljenek.

Ezek a példák világvezető márkákról szóltak, de az öko-kamu jelenség a leghétköznapibb cégeknél is létezik különféle formákban.

Hogy szúrjuk ki a kamu-zöld termékeket?

1

Lehet, hogy egy termék csomagolása 100%-ban újrahasznosított anyagból készült, de azért nézd meg a termék összetevőit is. Rengeteg környezetbarátnak tűnő termék tartalmaz mesterséges, káros anyagokat.

 

2

Fordítva is igaz, számos ökobarát termék csomagolása környezetszennyező. Vásárlásnál vedd szemügyre a csomagolást, kerüld a műanyagot, és ha van rá lehetőség vásárolj csomagolásmentes terméket.

 

3

"Organikus", "öko", "természetes", "bio" - ezek mind üres szavak, amelyek használatára általában nincs is szabályozás. Vizsgáld meg, hogy melyik szót milyen indokkal használják a csomagoláson. Például organikus anyag előállítása is lehet környezetszennyező.

 

4

"Ilyen-olyan mentes" feliratokat előszeretettel tüntetnek fel a csomagoláson. Sokszor teljesen irreleváns dolgokat mosnak össze. Pl a "gluténmentes felvágott" az nem egy bónusz termék, hisz húsipari termékben alapból nincs is glutén. Ha azt látod egy terméken, hogy "CFC mentes", akkor azért tudd, hogy ezt a veszélyes anyagot évek óta betiltották, tehát egyáltalán nem indokolt feltüntetni.

 

5

A csomagolásokon feltüntetett öko címkék hasznosak lehetnek, de vajon mennyire hitelesek ezek? Sokszor a cégek maguknak hoznak létre különféle szervezeteket, amelyek kiállítják a tanúsítványt a termék öko tulajdonságairól. Keress rá a telefonodon a tanúsító szervezetre akár ott a polc előtt is, hogy megbizonyosodhass, hogy nem kamu-e.

Mindig kételkedj, ha egy termék túl vonzó számodra. A marketingesek egyben a legjobb pszihológusok is, ismernek bennünket sokkal jobban, mint gondolnánk. Úgyhogy, vigyázzunk, mert igazi profikkal állunk szemben. Ha mi továbbra is bedőlünk az öko-kamunak, akkor ezek a cégek továbbra is profitálnak belőle. Mivel ezek a vállalatok piaci igényeket elégítenek ki, ne a kormánytól vagy a törvényhozóktól várjuk a megoldást, hanem nyilvánítsunk véleményt azzal, hogy melyik terméket vesszük le a polcról.

#tudatos #zerowaste #környezet #marketing #fenntartható

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png