33+1 DOLOG, AMITŐL GYORSAN SZABADULJ MEG


Meguntam, hogy egyfolytában kupleráj van a lakásban, hiába takarítunk rengeteget magunk után és a gyerekek után is. Ugye, milyen jó érzés úgy hazaérni a rendezett lakásba, hogy nincsenek felesleges dolgok a szemed előtt? Rájöttem, hogy túl sok cuccunk van a lakásban ahhoz, hogy ezt a rendet fent tudjuk tartani. Évek során felgyülemlet rengeteg holmi, amit ilyen-olyan indokkal, de megtartottunk.


nem pazar zero waste minimalizmus

"Egyszer még jó lesz valamire"

Nem, nem lesz jó, hidd el! Ezért mi például bevezettük a 60/60 szabályt: ha valamelyik tárgyat 60 napig nem használtunk akkor felkerül egy "feketelistára" és, ha a következő 60 napban sincs rá szükségünk akkor végleg megválunk tőle.

Kacat-depi

A rendetlenség és a sok felesleges kacat rossz hatással van a közérzetünkre is. A vizuális zaj miatt nyugtalanok leszünk és frusztráltak. A rendetlenség körülöttünk arra serkenti az agyat, hogy rengeteg elintézendő feladatunk van, így nem tudunk koncentrálni a számunkra fontos dolgokra.

Tedd túl magad ez érzelmi részén

Természetesen a "kiszelektálásnak" van egy érzelmi megközelítése is, ami miatt igazán nehéz a feladat. A tárgyakhoz emlékeket fűzünk, mintha életünk egykori darabját személyesítenék meg. Erre jó példa a hang- és videokazettáink megőrzése is. Ha őszinte vagy, akkor tudod, hogy soha az életben nem fogod azokat újra lejátszani, de félsz, ha megválsz tőlük, akkor egykori emlékeid is törlődnek. Így őrizgetjük hosszú évekig az ajándékba kapott bögréket, a nyaralásról hozott kavicsokat vagy éppen a gyerekkori plüsseinket, míg egyszercsak egy kacathalmaz tetején találjuk magunkat, ami egykor az otthonunk volt:)

Adománybolt

Ne feledd, hogy ami neked már csak kacat, az másnak még érték lehet. Gondold át, hátha tudsz segíteni vele valakinek. Itthon erre hozták létre a CSERITI adományboltot, ahova adományként eljuttathatod a megunt tárgyaidat. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig olcsón juthat jó minőségű használati eszközökhöz (reuse).

Összegyűjtötten egy listát csomó kihajítani való apróságról, ami segíthet neked elkezdeni a "kacattalanítást".

Ezektől mind szabadulj meg gyorsan

1. Régi magazinok, újságok

2. Szórólapok, kerületi újság

3. Lejárt sminkcuccok

4. Kinyúlt pólók

5. Glamour kuponok

6. Felesleges ajándékok

7. Cipősdobozok

8. Üres üvegek

9. Régi mobiltelefon

10. Bevásárlózacskók

11. Ikeás zsákok

12. Régi tankönyvek

13. DVD-k

14. Elhasznált sminkecset

15. Fiókban megbúvó smink szivacs

16. Mindenféle promóciós termék

17. Övek, amiket nem használsz

18. Elemek

19. Nyakbaakasztós fesztivál pass-ok