LASSÍTÁS: MIÉRT ÉS HOGYAN CSINÁLJUK?

Azt gondolhatnánk, hogy az a fajta előrehaladás, ami ma a rohanó világunkat jellemzi, leegyszerűsíti az életünket, és több időnk lesz, de épp ellenkezőleg. Inkább megnehezíti azt. Ha több időnk van, akkor azt egyből arra használjuk, hogy még több és több dolgot csináljunk, és az életünk még gyorsabbá és hektikusabbá válik.
“Egy nap alatt annyi inger ér minket, mint egy középkori embert egész életében, vagy a szüleinket egy hónap alatt ért fiatal korukban.” Mondja Krajcsó Nelli, a Slow Budapest mozgalom vezetője.
LASSÍTÁS
A lassú életmód arról szól, hogy visszalépünk a mindennapi élet felgyorsult üteméből, és tudatos döntéseket hozunk, mert ahelyett, hogy valóban tisztában lennénk a választásaink hatásával, auto-pilóta üzemmódban működünk. Passzív módon fogyasztunk, legyen szó akár szociális médiáról az okostelefonunkon, akár egyszer használatos műanyagokról, vagy felesleges csomagolásokról a boltokban.
Ha állandóan pörgünk, és soha nem lassítunk, akkor nincs lehetőségünk feldolgozni, hogy mennyi minden történik velünk, és nem tudjuk értékelni, élvezni sem. Harcolunk az idővel, mindenhol, minden percben jelen szeretnénk lenni. Közben pedig lemaradunk az igazán fontos dolgokról.
Egy átlagos felnőtt naponta 3,5 órát tölt a közösségi médiában. Felmerül hát a kérdés, hogy valóban “nincs időnk semmire”? Vagy csak rosszul osztjuk be?
Időnként egy szeretett ember halála vagy betegség, vagy egy váratlan tragédia rákényszerít arra, hogy újraértékeljük az élet értelmét és végiggondoljuk, mi az, ami igazán fontos.
MENTÁLIS TAKARÍTÁS
Hogy ne csak rövid ideig szárnyaljunk, itt az ideje egy mentális tavaszi takarításnak.
Mindenre találhatunk időt, akár a lassításra is, ha megvizsgáljuk a szokásainkat, és a rosszakat megváltoztatjuk.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a lassítás nem egyenlő a tétlenséggel. Pont az a lényeg, hogy az állandó rohanás helyett arra lesz időnk, amire tulajdonképpen mindig vágyunk, hogy “de jó lenne”. Ami miatt szívesen hozzáadnánk a naphoz pár extra órát, hogy beleférjen minden.
A slow mozgalom megmutatja, hogyan tudunk kicsit visszalassulni, és nyugodtabban létezni, a jelenben.
HOGYAN LASSÍTHATUNK
A fenntartható életmód már magában lassabb. Egyszerűsít, minimalizál, megfigyel, rangsorol, újraértékel.
Amikor végiggondoljuk az életünket, egyértelmű minta rajzolódik ki. Előbb-utóbb megszállottja leszünk valaminek. Álmokat kergetünk, előléptetést, elismerést, ügyfeleket, “like”-okat, tökéletességet, a többet, a jobbat, az újabbat, a boldogságot hajszoljuk. Annyira hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy valamilyen jövőbeli eseményre várunk (határidő, előléptetés, költözés, pártalálás), hogy érzékelésünk beszűkül, és csak ezekre koncentrálunk. Így nagyon sok kellemes dologról, pillanatról lemaradunk.
Pedig a jövő a jelenre épül. Az életünk sok millió jelen pillanatból adódik össze. Érdemes megtanulni átélni, megélni ezeket a jelen pillanatokat.
Tisztázzuk, mivel szeretnénk tölteni az értékes időnket, hogyan veszünk részt a munkánkban, hogyan használjuk a közösségi médiát.
Azt hinnénk, hogy egyszerű lelassulni, de egy ilyen gyorsan fejlődő világban már az is kihívásnak tűnhet, hogy 10 percet ne csináljunk semmit.
NÉHÁNY TIPP
Főzés: Fordítsunk nagyobb hangsúlyt, és több időt a főzésre. Válasszunk helyi, szezonális alapanyagokat, és amit tudunk, vegyünk csomagolásmentesen. Ezzel támogatjuk a helyi közösségeket is, és a saját egészségünket is.
Tudatos képernyőhasználat: Töltsünk minél több időt a nap folyamán képernyő nélküli tevékenységekkel. Össze is köthetjük ezt a közös étkezésekkel.
Étkezés: Amikor együtt leül a család, mindenki valóban egymással, és a nyugodt, lassú evéssel foglalkozzon. Ne olvassunk emaileket, ne pörgessük a gondolatainkban, hogy mennyi mindent kell megcsinálni még.
Prioritás felállítása: Gondoljuk végig, kinek és minek adunk az erőnkből, időnkből, figyelmünkből. Engedjük meg magunknak, hogy ne reagáljunk mindenre egyből.
Egyszerűsítés: Folyton ide-oda kapkodunk a feladatok között, ami a hatékonyság illúzióját keltheti, de valójában sokkal rosszabban teljesítünk így, mintha egyszerre csak egy dolgot végeznénk, de azt teljes odafigyeléssel.
Az impulzív, eldobható kultúránkkal szemben ideje lassabban élni és divatossá tenni a tudatosságot mind döntések, mind előre tervezés tekintetében. A tartós eszközök használatát, az újrafelhasználást, a kevesebb hulladékot. Azt a gondolkodást, hogy nem kell mindig más kedvére tenni, és hajszolni valamit. Örülni annak, és megbecsülni, ami(nk) van.
Összpontosítsunk magunkra, és azokra az emberekre és dolgokra, akik és amik igazán fontosak. Tisztábban látunk majd, és nyugodtabbak, boldogabbak, teljesebbek leszünk. Figyeljünk az öntudatosság ápolására, és a bennünk működő auto-pilóta mérséklésére.

#slow #tudatos #szükségletek #relax #fogyasztás #önismeret #személyiségfejlesztés #énidő #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png