HULLADÉKMENTES ÉLETMÓD CSOMAGOLÁSMENTES BOLT NÉLKÜL

A zero waste hallatán egyből a dobozokba, üvegekbe kimérve vásárolt élelmiszerek jutnak eszünkbe. Ha mi is szeretnénk belekezdeni, de nincs csomagolásmentes bolt a közelünkben, egyből úgy érezhetjük, hogy így képtelenség az egész. Pedig nem a csomagolásmentes boltoktól lesz valaki hulladékmentessé!

Akár van lehetőségünk kimérve vásárolni, akár nincs, nem befolyásolja azt, hogy odafigyeljünk arra, mit választunk, és

Amikor egy átlagos szupermarketben, boltban vásárolunk, keressük:

  • a csomagolás nélkül kapható termékeket

  • a papír/karton, alumínium vagy üveg csomagolást

  • az újrahasznosított papír vagy műanyag csomagolást

  • és a nagyobb kiszereléseket, és ha nincs más választásunk, akkor

  • a vastag(abb) műanyag flakonokat – kerüljük a vékony, csörgő-zörgő-nyikorgó hangokat kiadó műanyagokat.

A legelső kérdés természetesen mindig az, hogy „biztos, hogy szükségem van rá?”

Ezután érdemes végiggondolni még néhány más dolgot is.

1. El tudom készíteni?

Persze tudom, hogy egyből az jut az ember eszébe, amikor ilyeneket hall, hogy kinek van erre mégis ideje? Viszont az az igazság, hogy bármennyire is félelmetesen hangzik, hogy magunk készítsünk valamit, ahelyett, hogy csak levesszük a polcról, készen, tényleg nem telik sok időbe elkészíteni. Sokkal jobb érzés, hogy tudom, mi van benne, ráadásul megspóroltam egy felesleges csomagolást. Büszkének érezheti magát az, aki inkább maga készít el dolgokat a bolti helyett, és ez a sikerélmény szárnyakat ad az embernek - a hulladékmentességre való törekvésben legalábbis.

Az egyik legjobb példa a limonádé. Ahelyett, hogy lekapunk egy flakonnal a polcról, igazán egyszerűen és gyorsan el tudjuk készíteni, és még sokkal finomabb is, mint a bolti.

Persze sok mindenre vonatkozhat, hogy el tudjuk készíteni ahelyett, hogy megvennénk, mint például a félkész ételekre, a műanyag poharakban kapható, előre felszeletelt gyümölcssalátákra, salátákra, a fűszerkeverékekre, tisztító- és szépségápolási szerekre.

Az egyik kedvencem - persze a szezonalitásra figyelve - például: Paradicsom+olíva olaj+sütő+turmix = marinara szósz. Szuper alapot lehet belőle készíteni, amit nyugodtan lefagyaszthatunk, és pár extra hozzávalóval akár 10 fajta ételt is készíthetünk belőle.

Joghurtot, hummus-t, mogyoróvajat, zsemlemorzsát, alaplevet, pesto-t, saláta öntetet, crouton-t, almaszószt, kekszet, granolát, műzliszeletet, rengeteg mindent el lehet készíteni.

2. Mivel tudom helyettesíteni?

A zöldségrészlegen szerencsére sok minden kapható lédig. Viszont ha kinéztél egy receptet, de nem találsz hozzá mindent „pucéran”, vagy épp a kedvenc kajádhoz csak csomagolva találod valamelyik hozzávalót, akkor vedd elő a kreativitásodat, és játssz egy kicsit. Helyettesítsd valami mással, ami nincs becsomagolva. Akár az új kedvencedre is rátalálhatsz!

3. Együnk több friss és kevesebb feldolgozott élelmiszert

A legtöbb feldolgozott élelmiszer, mint például a chips és keksz újrahasznosíthatatlan műanyag csomagolásban kaphatóak. A műanyaghulladékunk nagy részét az élelmiszercsomagolások teszik ki. Együnk inkább több friss gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat és gabonákat, amik amúgy is a legegészségesebbek számunkra. Ha pedig mégis kekszre vagy chipsre vágyunk, akkor készítsük el!

4. Válasszunk olyan termékeket, amelyek visszaváltható üvegben/csomagolásban kaphatóak

Az élelmiszerek között is vannak olyan termékek, amelyek üvege betétdíjas – borok, sörök, szörpök –, de kozmetikai termékek között is választhatunk már olyat, amelynek csomagolását a gyártó visszaveszi, és újratölti, újra felhasználja. Például a Cudy Future, a Coconutoil Cosmetics, és a Napvirág Manufaktúra.

5. Keressük a komposztálható csomagolást