HULLADÉKMENTES ÉLETMÓD CSOMAGOLÁSMENTES BOLT NÉLKÜL

A zero waste hallatán egyből a dobozokba, üvegekbe kimérve vásárolt élelmiszerek jutnak eszünkbe. Ha mi is szeretnénk belekezdeni, de nincs csomagolásmentes bolt a közelünkben, egyből úgy érezhetjük, hogy így képtelenség az egész. Pedig nem a csomagolásmentes boltoktól lesz valaki hulladékmentessé!

Akár van lehetőségünk kimérve vásárolni, akár nincs, nem befolyásolja azt, hogy odafigyeljünk arra, mit választunk, és

Amikor egy átlagos szupermarketben, boltban vásárolunk, keressük:

  • a csomagolás nélkül kapható termékeket

  • a papír/karton, alumínium vagy üveg csomagolást

  • az újrahasznosított papír vagy műanyag csomagolást

  • és a nagyobb kiszereléseket, és ha nincs más választásunk, akkor

  • a vastag(abb) műanyag flakonokat – kerüljük a vékony, csörgő-zörgő-nyikorgó hangokat kiadó műanyagokat.

A legelső kérdés természetesen mindig az, hogy „biztos, hogy szükségem van rá?”

Ezután érdemes végiggondolni még néhány más dolgot is.

1. El tudom készíteni?

Persze tudom, hogy egyből az jut az ember eszébe, amikor ilyeneket hall, hogy kinek van erre mégis ideje? Viszont az az igazság, hogy bármennyire is félelmetesen hangzik, hogy magunk készítsünk valamit, ahelyett, hogy csak levesszük a polcról, készen, tényleg nem telik sok időbe elkészíteni. Sokkal jobb érzés, hogy tudom, mi van benne, ráadásul megspóroltam egy felesleges csomagolást. Büszkének érezheti magát az, aki inkább maga készít el dolgokat a bolti helyett, és ez a sikerélmény szárnyakat ad az embernek - a hulladékmentességre való törekvésben legalábbis.

Az egyik legjobb példa a limonádé. Ahelyett, hogy lekapunk egy flakonnal a polcról, igazán egyszerűen és gyorsan el tudjuk készíteni, és még sokkal finomabb is, mint a bolti.

Persze sok mindenre vonatkozhat, hogy el tudjuk készíteni ahelyett, hogy megvennénk, mint például a félkész ételekre, a műanyag poharakban kapható, előre felszeletelt gyümölcssalátákra, salátákra, a fűszerkeverékekre, tisztító- és szépségápolási szerekre.

Az egyik kedvencem - persze a szezonalitásra figyelve - például: Paradicsom+olíva olaj+sütő+turmix = marinara szósz. Szuper alapot lehet belőle készíteni, amit nyugodtan lefagyaszthatunk, és pár extra hozzávalóval akár 10 fajta ételt is készíthetünk belőle.

Joghurtot, hummus-t, mogyoróvajat, zsemlemorzsát, alaplevet, pesto-t, saláta öntetet, crouton-t, almaszószt, kekszet, granolát, műzliszeletet, rengeteg mindent el lehet készíteni.

2. Mivel tudom helyettesíteni?

A zöldségrészlegen szerencsére sok minden kapható lédig. Viszont ha kinéztél egy receptet, de nem találsz hozzá mindent „pucéran”, vagy épp a kedvenc kajádhoz csak csomagolva találod valamelyik hozzávalót, akkor vedd elő a kreativitásodat, és játssz egy kicsit. Helyettesítsd valami mással, ami nincs becsomagolva. Akár az új kedvencedre is rátalálhatsz!

3. Együnk több friss és kevesebb feldolgozott élelmiszert

A legtöbb feldolgozott élelmiszer, mint például a chips és keksz újrahasznosíthatatlan műanyag csomagolásban kaphatóak. A műanyaghulladékunk nagy részét az élelmiszercsomagolások teszik ki. Együnk inkább több friss gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat és gabonákat, amik amúgy is a legegészségesebbek számunkra. Ha pedig mégis kekszre vagy chipsre vágyunk, akkor készítsük el!

4. Válasszunk olyan termékeket, amelyek visszaváltható üvegben/csomagolásban kaphatóak

Az élelmiszerek között is vannak olyan termékek, amelyek üvege betétdíjas – borok, sörök, szörpök –, de kozmetikai termékek között is választhatunk már olyat, amelynek csomagolását a gyártó visszaveszi, és újratölti, újra felhasználja. Például a Cudy Future, a Coconutoil Cosmetics, és a Napvirág Manufaktúra.

5. Keressük a komposztálható csomagolást

Jó példa erre a porcukor, amit műanyag zacskó helyett papírdobozban is meg tudunk venni. De gondolhatunk a tésztára is, amiből találunk dobozosat. Olyat is láttam már, hogy háló helyett papír „kosárba” csomagolják például a mandarint.

A cukor, liszt, zabpehely, mosószóda, és a péksütemények, kenyerek papírját gyűjthetjük szelektíven, de még jobb, ha komposztálni tudjuk. Tépkedjük apró darabokra a papírt, és rakjuk bele a giliszta- vagy a kerti komposztálóba.

6. Kapható üvegben vagy fém csomagolásban?

Ha valami folyékonyat, vagy olyat veszel, ami lében van, akkor három csomagolási lehetőség áll fenn: műanyag, üveg és fém.

A műanyag csomagolás helyett a legjobb választás a fém, vagy az üveg, bár az utóbbi leginkább akkor, ha megtartjuk, és újrahasználjuk.

A fém a leginkább újrahasznosított anyag a földön. Az aludoboz például végtelenszer újrahasznosítható, minőségromlás nélkül, és 95%-os energiamegtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból gyártott fémhez képest.

Az üveg akkor a legjobb választás, ha meg is szeretnénk tartani utána, mivel nem túl magas az újrahasznosítási rátája. Viszont rengeteg mindenre használhatjuk, mint például befőzésre, vagy maradékok tárolására, de saját késztésű szépségápolási termékeket is tehetünk bele, vagy a maradék gyertyáinkat megolvasztva új gyertyát önthetünk bele. Ceruzatartónak is tökéletes. Vihetjük üvegben az előre elkészített reggelinket (például egyéjszakás zabkása) és/vagy ebédünket (jar food) a munkahelyünkre benne. Ültethetünk benne kisebb virágot, fűszernövényt. Amikor pedig saját magunk készítünk ajándékot (például fürdősó), csomagolásként is felhasználhatjuk.

7. Vegyünk nagy kiszerelést!

Ha van olyan élelmiszer, amiből sokat fogyasztunk, érdemes nagy kiszerelést venni belőle, mert az is kevésbé környezetterhelő. Gondolok itt most a 2kg-os, vagy 5kg-os rizsre, de akár a vödrös tejfölre, joghurtra is.

8. Ha nincs más választás, akkor melyik műanyag csomagolást válasszuk?

Sokan mondják, hogy a műanyag jó választás, hiszen újrahasznosítható, és kevesebb energia kell a gyártásához, mint a papírhoz, fémhez vagy üveghez.

Amit könnyen elfelejtünk a műanyagokkal kapcsolatban, az az, hogy kőolajból készítik, nem újrahasznosítható a végtelenségig, soha nem bomlik le, csak mikroműanyagokra esik szét, ami örökre a környezetet szennyezik, és egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle.

A műanyag csomagolásokon számmal jelzik, hogy milyen típusúak. Annak ellenére, hogy újrahasznosíthatóságot jelölő háromszögbe írják a számot, nem jelent semmit. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb az esélye annak, hogy csak értékcsökkentő újrahasznosításra alkalmas az adott műanyag, de a legtöbb esetben csak a szeméttelepre kerülnek.

Az itthon újrahasznosítható műanyagok az 1-es PET/PETE, 2-es HDPE, 4-es LDPE és 5-ös PP típusúak. Tehát ha csak tehetjük, akkor olyan termékeket válasszunk, amelyek csomagolása ezek közül valamelyik típusú.

Még akkor is, ha a nap végére gyűjtöttünk pár csomagolást, ne felejtsük el, hogy rengeteg más terület van, ahol nagyon is számít, ha változtatunk. Például:

  • Vihetünk magunkkal egy dobozt, amikor étterembe megyünk, hogy abban vigyük el magunkkal a különböző műanyag dobozok helyett, vagy a maradékot is könnyedén elcsomagolhatjuk.

  • Elkészíthetjük magunk a tisztítószereinket és/vagy a szépségápolási szereinket.

  • Autózás helyett sétálhatunk, biciklizhetünk, tömegközlekedhetünk, vagy használhatunk közösségi autós szolgáltatást.

  • Tárgyak helyett költhetünk élményekre.

  • Amit tudunk, megvehetünk használtan.

Annyi minden van!

Az okosabb döntéseken van a hangsúly, nem a tökéletességen!

#klímatudatos #hulladékmentes #zerowaste #háztartás #étrend #konyha #környezetbarát #tudatos #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png