SZAPPAN VAGY KÉZFERTŐTLENÍTŐ: MELYIK A JOBB?

Az őszi-téli időszakban még fontosabb a kézmosás, mint egyébként, hiszen elég csak egy olyan kilincset vagy kapaszkodót megfogni, amit előtte olyan kéz érintett, amibe pont beletüsszentettek.

Manapság egyre többen használnak különböző kézfertőtlenítő folyadékokat és géleket is. Vajon ez hatékonyabb, mint a hagyományos, szappanos kézmosás?

Kézmosás terén tulajdonképpen 3 lehetőségünk van: szappan, antibakteriális szappan és kézfertőtlenítő.

AZ ANTIBAKTERIÁLIS SZAPPANt gyorsan ki is húznám a listáról, mert

1. a hozzáadott antibiotikum sajnos nem teszi hatékonyabbá a hagyományos szappannal szemben,

2. viszont triklozánt tartalmaz, ami egy erős baktérium- és gombaölő szer. Egyrészt felborítja a hormonháztartást (különösen gyerekekre veszélyes), másrészt a lefolyórendszeren keresztül a folyókba és a tengerekbe kerül, ahol elpusztítja az élővilágot,

3. ráadásul hozzájárul az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedéséhez!

Most már csak két versenyzőnk maradt: a jól bevált szappan-víz kombináció, és a kezünkben semmivé váló gél.

A KÉZFERTŐTLENÍTŐ

A kézfertőtlenítőkben legalább 60%-ban alkohol van, aminek köszönhetően - különösen kisgyerekes anyukák számára jól hangzik, hogy - a baktériumok „99,9%-át elpusztítja”. De jobb, ha megértjük, hogy nem biztos, hogy az antibakteriális jelző a megfelelő hívószó.

A mániákus kézfertőtlenítés nem jó dolog! Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik túl steril környezetben nőnek fel, hajlamosabbak az allergiára és az asztmára, mint azok, akik csak egyáltalán nem vagy csak ritkán használnak antibakteriális termékeket.

Mikor használjunk kézfertőtlenítőt?

Kézfertőtlenítőt tarthatunk a táskánkban, az asztalunkon és az autónkban is, mert tényleg jól jön, ha nincs lehetőségünk a szappanos kézmosásra (pl. kirándulás, vagy ha nyilvános wc-ben nincs szappan), de nem árt tisztában lenni azzal is, hogy ez nem annyira hatékony, mintha szappannal és vízzel mosnánk kezet, így nem helyettesíti a szappanos kézmosást, különösen étkezések előtt és mosdóhasználat után. A kézmosás ugyanis több kórokozót képes eltávolítani, illetve a vegyszermaradványoktól is megszabadít minket.

Milyen kézfertőtlenítőt válasszunk?

Keressük a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazó kézfertőtlenítő géleket, és különösen az illatanyagokat kerüljük.

Nagyon fontos, hogy gyerekek ne férjenek hozzá véletlenül sem, és ne is használják a kézfertőtlenítő szereket felnőtt felügyelete nélkül.

Jobban szeretem inkább elkészíteni a saját kézfertőtlenítőnket, külön egyet a gyerekeknek, és egy erősebbet, nekünk felnőtteknek.

A SZAPPAN

A szappanos kézmosás a legjobb és legegyszerűbb módszer a betegségek elkerülésére.

A fertőtlenítő gélekkel szemben a szappan lényegében kettő az egyben eltávolítja a baktériumokat és szennyeződéseket is úgy, hogy összetevőiből adódóan (zsír, lúg) megváltoztatja a víz és a kosz interakcióját.

A bibi az emberi természetben van. Sajnos nem mosunk elégszer, és elég alaposan kezet. Felmérések szerint az emberek körülbelül 60 százaléka például nem mos kezet hazaérkezés után, és csupán minden nyolcadik embernek jut eszébe, hogy étkezés előtt is kezet kellene mosni. Ez elég szomorú eredmények, tekintve, hogy az Arizonai Egyetem kutatás szerint az emberi kézen több kórokozó található, mint a közterületeken vagy utcákon található felületeken.

A helyes kézmosás:

Nedvesítsük be a kezünket vízzel, majd szappanozzuk be úgy, hogy mindenhová jusson a szappanból és jó alaposan dörzsöljük át ujjainkat, ujjközeinket, tenyerünket, kézfejünket és csuklónkat körülbelül 20 másodpercen keresztül.

A dörzsölés hatására a szappan fellazítja a bőrön található szennyeződéseket és kórokozó-maradványokat. Ezek hozzátapadnak a szappanhabhoz, és amikor vízzel leöblítjük, mindez le is mosódik a bőrünkről.

A hiedelmekkel ellentétben azonban teljesen mindegy, hogy hideg, langyos vagy meleg vízzel mosunk kezet.

A legfontosabb, hogy elegendő ideig dörzsöljük a bőrt, és utána pedig minél alaposabban öblítsük le, és töröljük szárazra.

#környezetbarát #zerowaste #fenntartható #természetes #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png