HOGYAN LEHET KÖRNYEZETBARÁT A MOSOGATÁS

January 14, 2020

Nincs olyan nap, amikor ne gyűlnének össze az edények a mosogatóban. A mosogatás elkerülhetetlen. De miért ne tehetnénk akkor legalább környezetbaráttá?

 

 

A koszos edényeken túl 3 dolog kell a mosogatáshoz, mégpedig a mosogatószer, a műanyag szivacs, és víz. Mi a baj ezekkel?  

 

A MOSOGATÓSZER: 

                                    

A PROBLÉMA: Az egészségre és környezetre káros összetevők.

 

Az általános mosogatószerek tele vannak egészségre ártalmas anyagokkal, - például SLS, SLES, illatanyagok, színezékek, klór, formaldehid, ammónia -, amelyek mérgezőek, és különböző irritációkat okozhatnak, ráadásul a lefolyón keresztül ezek mind a vízhálózatba kerülnek. A szennyvíztisztító eljárások sajnos nem tudják teljesen kivonni ezeket a káros anyagokat, így azok a természetes vizeinkben végzik, és károsítják a környezetet.

 

A MEGOLDÁS: A legfontosabb, hogy biológiailag lebomló mosogatószert válasszunk.

 

DIY:

Akik szeretik maguk elkészíteni a tisztító és tisztálkodó szereiket, azoknak ezt a receptet ajánlom.

 

Csomagolásmentesen:

A Ne pazarolj!-ban és a Ligeti boltokban, valamint a Múzeum körúti BioABC-ben lehet kimérve venni környezetkímélő mosogatószert saját flakonba, üvegbe.

 

Utántöltős:

Az EcoNut mosogatószerek flakonját utántöltik üzleteikben, a Cuddy Future-nél pedig flakoncsere program van.

 

Koncentrátum:

Nekem ugyan mosogatógépem van, de a kézi mosogatáshoz én ilyen mosogatószer koncentrátumot használok már jó ideje. A flakonon lévő leírás szerint 5 liter vízhez 3-5 ml koncentrátumot kell keverni. Bevallom én ennél sűrűbbre hagyva töltöttem bele pumpás kerámia adagolóba, de így is sokáig elég az literes kiszerelés.

 

Ami pedig a mosogatógép tablettákat illeti:

 

Környezetbarát tabletták:

A papírdobozban kapható 7th Generation, vagy Denkmit nature mosogatógép tabletta a legkíméletesebb megoldás szerintem, de persze sok öko mosogatógéptabletta kapható a boltokban. Nekem ezek váltak be, vagyis ezek tisztították el az edényeket rendesen, és nem maradtak a poharak opálosak.

 

DIY:

A saját készítésű mosogatógép tabletta receptek közül pedig nekem ez vált be.

 

 

A SZIVACS:

 

A PROBLÉMA: A hagyományos szivacsok műanyagból készülnek, ráadásul néhány hét alatt a kukában landolnak.

 

A műanyag szivacsokból apró műanyag részecskék szakadnak le. Ezeket szabad szemmel nem is látjuk, de rajta maradnak az edényeken, és így a szervezetünkbe is könnyen bejuthatnak.

 

A MEGOLDÁS: Természetes anyagból készült alternatívák.

 

Rengeteg alternatíva létezik a műanyag szivacsok helyett. A legfontosabb, hogy természetes anyagból készüljenek, mert azok nem szennyezik a környezetet, és amikor már elhasználódtak, komposztálhatóak. Bónusz, hogy ezek a termékek hosszú hónapokig használhatóak.

 

Luffaszivacs:

A luffatök száraz belsejéből készül. Szárazon el sem tudjuk képzelni, hogy ezzel lehet mosogatni, mert annyira kemény, de a víztől megpuhul és megdagad.

 

Tökéletesen helyettesíthetjük vele a megszokott műanyag szivacsokat, bár a nagyon rászáradt, odaégett szennyeződéseket azért érdemes előbb egy keményebb kefével átsúrolni, mint ahogy a megszokott szivacsnál is a durvább felét használjuk ilyen esetben.

 

Érdemes kisebb darabokra felvágni, mert akkor jobban kézre esik, és így tovább is tart.

 

Szódabikarbónás vízben áztatva fertőtlenítheted, és mosógépben könnyedén kimosható.

 

Csomagolásmentes- és bio boltokban, valamint drogériákban kapható, de meg is terem itthon a luffatök, ezért érdemes saját magunknak termeszteni, ha van rá lehetőségünk.

 

Kókuszrost mosogatókefe:

Ezt a kókuszból készített kefét súroláshoz érdemes használni. Használat után pedig a rajta található rozsdamentes fém gyűrűvel fel tudjuk akasztani, hogy rendesen kiszáradjon.

 

Időnként érdemes mosogatószeres forró vízben megtisztítani.

 

Fa mosogató kefe:
Bükkfából készül, és növényi rostból vagy állati szőrből vannak a sörtéi. Súroláshoz tökéletes, én is ilyet használok a luffaszivacs mellett.

 

Fa mosogató kefe nyéllel:

Lényegében ugyanolyan, mint sima mosogató kefe, csak van egy hosszú nyele, és abban cserélhető a fej.

 

DIY:

Ha tudsz kötni és/vagy horgolni, akkor saját magad is készíthetsz mosogatáshoz szivacs helyettesítőt. Persze érdemes 100% pamut fonalat használni, mert így elhasználódásuk után komposztálni lehet őket.

Ha pedig kenderzsinegből készülnek, akkor szuper "dörzsit" kapunk.

 

 

A VÍZ:

 

A PROBLÉMA: Folyamatosan folyó víznél mosogatni nagy vízhasználattal jár.

 

Egy tele pakolt mosogatógép környezetbarátabb, mint a hagyományos mosogatás, hiszen ezeknek a gépeknek kevesebb a vízfogyasztása, mint amennyivel ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel elmosogatnánk.

 

Persze nem mindenkinek van mosogatógépe.

 

A MEGOLDÁS: Mosogatótálcás áztatás.

 

Áztasd be az edényeket mosogatószeres vízbe, és dörzsöld át őket. Majd amikor kész vagy, öblítsd le mind folyó víznél, de ne teljes vízerősség mellett.

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

57 KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÓSZER A VEGYSZERMENTES OTTHONÉRT

LEGUTÓBBI CIKKEK:
Please reload