HOGYAN LEHET KÖRNYEZETBARÁT A MOSOGATÁS

Nincs olyan nap, amikor ne gyűlnének össze az edények a mosogatóban. A mosogatás elkerülhetetlen. De miért ne tehetnénk akkor legalább környezetbaráttá?

A koszos edényeken túl 3 dolog kell a mosogatáshoz, mégpedig a mosogatószer, a műanyag szivacs, és víz. Mi a baj ezekkel?

A MOSOGATÓSZER:

A PROBLÉMA: Az egészségre és környezetre káros összetevők.

Az általános mosogatószerek tele vannak egészségre ártalmas anyagokkal, - például SLS, SLES, illatanyagok, színezékek, klór, formaldehid, ammónia -, amelyek mérgezőek, és különböző irritációkat okozhatnak, ráadásul a lefolyón keresztül ezek mind a vízhálózatba kerülnek. A szennyvíztisztító eljárások sajnos nem tudják teljesen kivonni ezeket a káros anyagokat, így azok a természetes vizeinkben végzik, és károsítják a környezetet.

A MEGOLDÁS: A legfontosabb, hogy biológiailag lebomló mosogatószert válasszunk.

DIY:

Akik szeretik maguk elkészíteni a tisztító és tisztálkodó szereiket, azoknak ezt a receptet ajánlom.

Csomagolásmentesen:

A Ne pazarolj!-ban és a Ligeti boltokban, valamint a Múzeum körúti BioABC-ben lehet kimérve venni környezetkímélő mosogatószert saját flakonba, üvegbe.

Utántöltős:

Az EcoNut mosogatószerek flakonját utántöltik üzleteikben, a Cuddy Future-nél pedig flakoncsere program van.

Koncentrátum:

Nekem ugyan mosogatógépem van, de a kézi mosogatáshoz én ilyen mosogatószer koncentrátumot használok már jó ideje. A flakonon lévő leírás szerint 5 liter vízhez 3-5 ml koncentrátumot kell keverni. Bevallom én ennél sűrűbbre hagyva töltöttem bele pumpás kerámia adagolóba, de így is sokáig elég az literes kiszerelés.

Ami pedig a mosogatógép tablettákat illeti:

Környezetbarát tabletták:

A papírdobozban kapható 7th Generation, vagy Denkmit nature mosogatógép tabletta a legkíméletesebb megoldás szerintem, de persze sok öko mosogatógéptabletta kapható a boltokban. Nekem ezek váltak be, vagyis ezek tisztították el az edényeket rendesen, és nem maradtak a poharak opálosak.

DIY:

A saját készítésű mosogatógép tabletta receptek közül pedig nekem ez vált be.

A SZIVACS:

A PROBLÉMA: A hagyományos szivacsok műanyagból készülnek, ráadásul néhány hét alatt a kukában landolnak.

A műanyag szivacsokból apró műanyag részecskék szakadnak le. Ezeket szabad szemmel nem is látjuk, de rajta maradnak az edényeken, és így a szervezetünkbe is könnyen bejuthatnak.

A MEGOLDÁS: Természetes anyagból készült alternatívák.

Rengeteg alternatíva létezik a műanyag szivacsok helyett. A legfontosabb, hogy természetes anyagból készüljenek, mert azok nem szennyezik a környezetet, és amikor már elhasználódtak, komposztálhatóak. Bónusz, hogy ezek a termékek hosszú hónapokig használhatóak.

Luffaszivacs:

A luffatök száraz belsejéből készül. Szárazon el sem tudjuk képzelni, hogy ezzel lehet mosogatni, mert annyira kemény, de a víztől megpuhul és megdagad.