A ZERO WASTE NEM A VÁSÁRLÁSNÁL KEZDŐDIK

Amíg nem merülünk bele, addig a zero waste életmód többnyire „csak” befőttesüvegeket, vászonzsákokat, kulacsot, és szépen megkomponált képeket jelent. De jóval többet takar ezeknél, és annál az elképzelésnél, hogy meg kell venni egy csomó zero waste eszközt, amivel stílusosan menetelhetünk a környezettudatosság zölddel kikövezett útján.

A zero waste arra törekszik, hogy a lehető legtöbb szemetet kiiktassuk a háztartásunkból. Leegyszerűsíti és teljesebbé teszi az életünket. A tárgyak helyett az élmények válnak fontossá, azáltal, hogy egy átgondolt, minimalista megközelítést vezet be a mindennapokba. Nem a tökéletességről szól, hanem a jobb döntésekről, választásokról.

Az egyik első dolog, ami eszünkbe jut a változtatással kapcsolatban, hogy akkor mostantól környezetbarát termékeket fogunk venni. Pedig nem biztos, hogy a vásárlásnál kell kezdeni. Sőt!

Nem csak azon múlik a tudatosságunk, hogy mit vásárolunk, hiszen pont a túlfogyasztás, és a feleslegesen becsomagolt termékek megvásárlása a probléma. Az is nagyon fontos, hogy mit nem veszünk meg.

Ehhez nem árt újragondolni, hogy milyen érzéseink vannak a fogyasztással kapcsolatban, és mit gondolunk azokról a dolgokról, amiket az életünkbe beengedünk. Ahogy azt is fontos tisztáznunk, hogy mi a különbség a szükségleteink és a vágyaink között.

Tehát inkább a gondolkodásunkat kell megváltoztatni, hogy aztán valóban tudatosan vásárolhassunk. És közben azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hulladékmentesség nem egyenlő a környezettudatossággal.

És egyáltalán mitől lesz egy termék környezetbarát?

Nem tudunk minden kérdést megválaszolni, de közel tudunk kerülni az igazsághoz azzal, ha átgondoljuk, hogy milyen információk elérhetőek számunkra.

Nem elég azt látnom, ha egy termékre nézek, hogy nincs csomagolása, és akkor máris egyértelműen zero waste-nek könyvelem el. A teljes képet kell néznem.

Amikor ránézünk egy termékre, akkor az alapján döntünk, hogy tetszik vagy sem, vagy azért vesszük meg, mert tudjuk, hogy szeretjük (élelmiszer). Sokan ennyivel beérik. Az már nem számít, hogy milyen csomagolásban van, milyen anyagból készült, honnan származik, miket tartalmaz, újrahasznosítható-e. A többi tényezőt pedig nem is tudjuk leolvasni a csomagolásról, mint például azt, hogy kik és milyen körülmények között készítették, hogyan szállították, tartós-e, és amikor már nincs szükségem rá, akkor hova tudom tenni.

Nem lehet egyik napról a másikra átállni, hiszen sok mindennel tisztába kell kerülnünk, ezért mindenképp kezdjük kicsiben, és haladjunk szépen lassan. Mindeközben pedig tartsuk észben az 5R-t - a hulladékmentesség 5 alapelvét-, amit most csak a legegyszerűbben írok le, de itt bővebben olvashat róla az, aki szeretne többet tudni.

Refuse: Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.

Reduce: Csökkentsük azt, amire szükségünk van.

Reuse: Használjunk újra, amit csak lehet.

Recycle: Minimalizáljuk a szelektív hulladékunkat.

Rot: Komposztáljunk.

#tudatos #környezetbarát #fenntartható #zerowaste #hulladékmentes #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png