AZ ELSŐ LÉPÉSED EZ LEGYEN

Szerencsére egyre többen határozzák el, hogy belekezdenek a hulladékmentes életmódba, de könnyen alábbhagyhat a lelkesedés, olyan nehéz lehet eldönteni, hogy merre induljunk.

Ahhoz, hogy (környezet)tudatosan kezdjünk el élni, érdemes feltenni magunknak néhány kérdést, mert mindenekelőtt önmagunkat kell megvizsgálni. Anélkül nem megy.

Mi a célom?

Belülről jövő érzés ez, hogy az én felelősségem is tenni valamit, hiszen a Föld az otthonom, a természet egy csoda, és igenis vigyázni kellene, kell rá? Vagy inkább külső nyomás van rajtam?

Ha kívülről jövő elvárásnak érzed, akkor nem fog menni, csak ha valóban, saját meggyőződésből akarsz változtatni. Viszont ha megvan a kapcsolódás, a ragaszkodás, a tenni akarás, akkor hol folytassa az ember?

- Gondold újra a fogalmakat. Szükség, vágy, kényelem, biztonság, felelősség, boldogság, empátia, (túl)fogyasztás, fenntarthatóság, közösség, összefogás. Mit jelentenek neked ezek?

- Mi az, amire feltétlenül szükségem van a boldogsághoz, a kényelemhez, biztonsághoz?

- Milyenek a vásárlói szokásaim?

- Mi motivál?

- Mit szeretnék elérni?

- Mire van valóban szükségem, és mi az, amire „csak” vágyakozom?

- Milyen a saját ízlésem?

- Mik a saját prioritásaim?

- Mik a saját lehetőségeim?

- A saját mindennapjaimba mi fér bele?

Amikor ezeket átgondoltuk, akkor pedig kezdjük el megfigyelni, hogy miket vásárolunk, azoknak milyen a csomagolása, és, hogy mi az, amikből feleslegesen túlvásároltuk magunkat, mert megromlott, mielőtt megehettük volna.

Mindez segít látni, hogy mi kerül a szemetesbe. (Bátrabbak a megfigyelés helyett átnézhetik a kukájuk tartalmát egy hét után).

- Miből volt a legtöbb? Milyen csomagolásfajtából vettem/dobtam ki a legtöbbet?

- Mi az, amit meg tudok vásárolni más, környezetbarát(abb) csomagolásban (papír, fém, üveg), vagy esetleg akár csomagolásmentesen is?

- Mi az, amit el tudok készíteni? (És nem csak arra gondolok, hogy van hozzá recept, hanem hogy valóban be tudom iktatni a mindennapokban az elkészítését, úgy, hogy nem azt érzem, hogy megszakadok.)

- Vagy akár mi az, ami nélkül tudok élni, de legalábbis beérem kevesebbel (=ritkábban fogyasztás) is belőle?

Miután tisztán látjuk a saját fogyasztói szokásainkat, elkezdhetjük kutatni, hogy mit és hogyan tudunk megváltoztatni.

A baj csak az, hogy túl sok információ áll rendelkezésre, amik között nehéz eligazodni. Egyrészt azért, mert rengeteg dolgot lehet tenni, másrészt pedig azért, mert ahány ember, annyi különböző út létezik.

Fontos, hogy ne szabályként, szentírásként vegyük mások tapasztalatait, szavait, javaslatait, tanácsait!

Akkor tudunk hosszú távon törekedni a hulladékmentességre, ha számunkra fenntartható módon alakítjuk ki. És ez csak úgy lehetséges, ha mindenki beleviszi saját magát! Inkább iránymutatóként tekintsünk mások útjára, amik megkönnyítik nekünk azt, hogy a saját irányunkat, szabályainkat felállíthassuk.

A túl sok (és sokszor különböző) információ megszűrésére pedig nagyon jó megoldás:

  • valamilyen kihívásba belekezdeni, hogy kicsit belekóstoljunk ebbe az életformába. Kifejezetten a zero waste életmód megismerésére a legjobb a 30 napos kihívás, ami 30 napon át minden nap megmutat egy apró változtatást, váltást. Ez persze nem azt jelenti, hogy pont ezt a 30 változtatást „kell” bevezetnünk az életünkbe, csak egy kis segítség, hogy merre induljunk, és hogy miről is van szó. Figyelhetünk a műanyagmentességre egy általunk meghatározott időintervallumon belül (nem csak júliusban), törekedhetünk arra, hogy egy hónapon át csak és kizárólag a már szekrényünkben fellelhető ruhákból öltözködünk, vagy egyszerűen nem veszünk semmi újat (csak használtat) 30 napon keresztül. Aztán csak haladjunk tovább azon az úton, amire ráléptünk, mert biztosan érezni fogunk változást a gondolkodásunkban, hozzáállásunkban. Ha szkeptikus vagy a kihívásokkal szemben, akkor talán érdemes elolvasnod egy korábbi bejegyzésem arról, hogy miért is hasznosak az öko-kihívások.

  • csatlakozni zero waste csoportokhoz, közösségekhez.

  • követni blogokat, instagram oldalakat, akik ebben a témában posztolnak, és számunkra inspirálóak, szimpatikusak és hitelesek.

Ezek mind nagyon jól leszűkítik azt, hogy mire érdemes odafigyelni, és máris könnyebben kezdünk hozzá.

Haladjunk lassan, de biztosan. Rohanó világban élünk, úgy érezzük, hogy így is bőven elég tenni valónk van. Csak magunknak nehezítjük meg, ha túl sokat akarunk vállalni egyszerre, ráadásul tuti, hogy a kedvünk is elmegy az egésztől.

Első apró lépéseknek a kulacs és a zsinóros vászonzsák használatát legcélszerűbb választani, de ha Te a ruhásszekrényednek szeretnél nekiesni, akkor csak tessék!

Emellett pedig érdemes megismerkedni a zero waste 5R filozófiájával, melynek segítségével látványosan kevesebb lesz a szemeted. Nemcsak hosszú távon, hanem azonnal érzékelhetően.

#fenntartható #háztartás #környezet #hulladékmentes #zerowaste

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png