MIÉRT ÉRDEMES KAPSZULARUHATÁRAT KIALAKÍTANI?

Biztos vagyok benne, hogy ismered az érzést, amikor csak bámulod a ruhásszekrényed, és azt érzed „nincs mit felvennem”. Közben tulajdonképpen a ruháid egy részét nem is látod, akkora káosz uralkodik, hiszen nem férnek el a dolgaid.

Hallottad már a kapszula ruhatár kifejezést, de nem tudod, miért emlegetik ennyit, és legfőképpen nem hiszed, hogy az neked menne? Segítek!

Ez egy kevés ruhadarabból álló (25-50), jól megválogatott ruhatár, aminek darabjai illenek egymáshoz, és így jól variálhatóak. A mennyiség helyett a minőség és a sokszínűség a lényege.

Több kihívás is segítségedre lehet, ha szeretnél picit belekóstolni a minimalizmus világába, de a legnépszerűbbek a 10x10-es Kihívás, ahol 10 ruhadarabot választasz ki, és 10 napon keresztül csak ennek a 10 darabnak a különböző variációit viseled, és a 333-as Projekt, aminél 33 darabból állítod össze a napi megjelenésed 3 hónapon keresztül.

A kiegészítőkkel nagyobb játékteret adhatsz magadnak, azokat nem szükséges belesűríteni a 10 vagy a 33 darabba. Inkább könnyítsd meg a helyzetedet, minthogy nehezítsd. Hátha így egyszerűbb ráérezni.

Ez nem a szabályokról kell, hogy szóljon – nyugodtan felállíthatod a sajátjaidat –, hanem arról, hogy élvezed ezt az érdekes időszakot, amíg meglátod, mire vagy képes a már meglévő darabjaiddal.

De miért is jó ez? Meglepő és felemelő felfedezésekkel gazdagodhatsz!

1. Jobban megismerheted a saját stílusodat. Amikor kapszula ruhatárat igyekszel kialakítani, a legkedvencebb darabjaidat fogod összeválogatni, hiszen meg van szabva, hány ruhadarabod lehet. Így amiket kiválasztasz, azok nagy valószínűséggel valóban jól állnak neked, és szereted őket viselni. Látni fogod, hogy milyen típusú ruhák és színek a kedvenceid, és máris közelebb kerülsz a saját, egyedi stílusod megismeréséhez.

2. Időt nyersz reggelente. Amikor a ruhásszekrényed egész tartalmát egyszerre átlátod kényelmesen, sokkal könnyebben és gyorsabban ki tudod választani az aznapi outfitedet. Végül is, ki ne szeretné a stressztől megkímélni magát, hogy a rengeteg ruhát átkutatva igyekezzen megtalálni a legtökéletesebb összeállítást aznapra? Akár kinyomhatod még egyszer az ébresztőd, vagy lesz időd reggelizni suli vagy munka előtt, netán csak jó érzés lesz pár perccel hamarabb beérni.

3. Átlátható és rendezett lesz a ruhásszekrényed. Iktasd ki a felesleges „zavaró tényezőket”, mint például azokat a darabokat, amiket valahogy sosem veszel fel, mert egyszerűen sehogy és semmivel nem állnak igazán jól, vagy te sem érted, hogy miért vetted meg, mert nem is tetszik igazán. Máris könnyen a felére, vagy akár harmadára csökkentheted a ruhásszekrényed tartalmát. Amiket pedig megtartasz, egyszerre látod mind.

4. Pénzt is spórolhatsz, hiszen a már meglévő ruháiddal és kiegészítőiddel „dolgozol”, amiket a kihívás elején meghatározol. Ezt a pénzt akár félre is rakhatod, vagy költheted tanulásra, utazásra, élményekre, amikre biztosan örökre emlékezni fogsz.

5. Jobban meg tudod majd becsülni, amid van, és egyre kevésbé fogod szükségét érezni annak, hogy újabb és újabb darabokat vásárolj. Amikor pedig újra vásárolsz, nem teszed pusztán azért, hogy megajándékozd magad csak úgy, megvígasztald magad egy nehéz élethelyzetben, vagy elüsd az időt. Ilyenkor akaratlanul is túl sok felesleges dolgot halmozunk fel, amikről mi is pontosan tudjuk, hogy meg sem kellett volna venni.

6. Kevesebbet hibázol. Mivel, ha végigcsinálsz egy ilyen kihívást, amikor csak a már meglévő holmiaid közül válogatsz, pontosan fogod tudni, mi az, amit szívesen viselsz, amiben jól nézel ki és jól is érzed magad, vagy éppen azt, hogy mi az, ami hiányzik a ruhatáradból. Így amikor legközelebb – a kihívás utáni időszakban – vásárolsz, sokkal tisztábban fogsz látni, és a saját stílusodnak megfelelően választasz majd.

7. Megmutathatod a kreativitásod. A kapszula gardrób kialakítása közben nincs más választásod, minthogy feléleszd a kreativitásod, és kevesebb darabból variálj. Meglátod, olyan kombinációkat fogsz kitalálni, amikre nem is gondoltál volna, hogy működik! Ez az új tudás pedig nem múlik el a kihívás után sem, szóval bátran kamatoztathatod tovább!

8. Nem fogod többé azt mondani, hogy „nincs mit felvennem!”, mert a szekrényedben található, jól működő kapszula ruhatár minden darabja olyan, amiben szuperül nézel ki, és még jól is érzed magad bennük. Vagyis bármikor bármelyik darabba szívesen bújsz bele.

A jutalmad egy jól működő ruhatár lesz!

Persze ez sem megy egyik pillanatról, a másikra, de ez egy nagyon jó módja annak, hogy elindulj a tudatosság útján, és a fast fashiontől elrugaszkodj egy kicsit a slow fashion irányába.

Amikről kiderül, hogy már nincs rájuk szükséged, azokat odaadhatod a nővérednek, barátnődnek – persze csak ha van olyan, amire mondták, hogy „nekem is szükségem van egy ilyenre”, és még nincs nekik – vagy jelentkezhetsz árusítónak közösségi vásárokra a GARDRÓB KÖZÖSSÉGI VÁSÁR szervezésében.

Feltöltheted online börzékre, esetleg olyan használt ruha kereskedőknek is adhatod, akik bevesznek bizományiba ruhákat, mint például a Hagor, vagy akik pontokat adnak a bevitt ruhákért,amikkel kedvezményesen vásárolhatsz náluk, mint például a Swappis.