MIÉRT HASZNOSAK AZ ÖKO-KIHÍVÁSOK

Akár csomagolásmentes május, műanyagmentes július, szívószál- vagy autómentes augusztus, használtruha szeptember vagy legyen az a Marie Claire Go GREEN! kampánya, higgyük el nyugodtan, hogy nagyon is van értelme, mert sokakat tartós változtatásra ösztönöz.

Sokan támadják az ilyen fajta kihívásokat, mondván, hogy egy év 365 napból áll, és nem csak egy hét vagy hónap erejéig kellene odafigyelnünk a környezetünkre. Ez részben igaz, de szerencsére nem is erről szólnak ezek a kezdeményezések.

Olyan ez, mint egy házi feladat, esszé, vagy egy projekt, amit le kell adni időben. Ha nincs kitűzve konkrét időpont – vagy jelen esetben konkrét időszak -, akkor a végtelenségig képesek vagyunk halogatni.

Persze ez az egész csak akkor működik, ha meggyőződésből csinálod, és valóban minden egyes porcikáddal ezt akarod, nem pedig "jó lenne". Ez nem csak a kihívásra vonatkozik, hanem az egész fenntartható, hulladékmentes, környezetbarát életmódra is.

Az is nagyon fontos, hogy reálisak legyenek az elvárásaid, ha pedig valami nem úgy alakul, ahogy gondoltad, tervezted, szeretted volna, akkor ne boríts asztalt, és add fel puffogva, hogy ennek semmi értelme. Fordítsd inkább hasznodra a tapasztalataidat, és mások tapasztalatát, tervezz újra, válallj kevesebbet, vagy valami egyszerűbbet kezdetben.

Ezek a kihívások segítenek megismerni egy embert próbáló feladatot, úgy, hogy, pici, emészthető falatokra bontják. Tuti rosszul lenne mindenki, ha egy egész tortát bevág egyszerre! Egy szeletet lassan ízlelgetni viszont pont ideális. Felkínálják, hogy ki kéri, és mindenki eldöntheti magának, hogy belekóstol-e, vagy köszöni szépen, de kihagyja.

A kihívás ideje alatt rájöhetünk, hogy sokkal egyszerűbb ez az egész, mint gondoltuk, ugyanis egy hétre vagy egy hónapra sokkal könnyebb bevállalni valamit, amitől félünk, mint azt mondani egy szép napon, hogy mától környezettudatosan élek. Azt se tudnánk, hol kezdjük, merre induljunk, arról nem is beszélve, hogy nem egy egyszerű döntés ez, hiszen általában azt gondolják az emberek, hogy teljesen meg kell hozzá változtatniuk az egész életüket, hogy túl sok lemondással jár, hogy drága, hogy nincs rá idő, hogy ez nem menne, hogy nincs erre se erejük, se idejük, és még sorolhatnám.

Van még egy szuperereje ezeknek a kihívásoknak. Mégpedig, hogy mindig ott a lehetőség, hogy megosszuk a tapasztalatainkat másokkal, kérdezhessünk, belelássunk abba, hogy más hogy kezd bele, abból is tanuljunk, inspirálódjunk.

Közösségben, közösen sokkal könnyebb! Máris javul az a kilátástalannak tűnő kényszerképzet, hogy egyedül én kevés vagyok, mit ér az, ha bármit is teszek? Hiszen láthatjuk, NEM VAGYUNK EGYEDÜL! És együtt sok mindenre képesek lehetünk!

Mielőtt belevágnál, talán a legfontosabb - a meggyőződésből tenni akarás után -, hogy tisztában legyél a zero waste alapelvével, az 5R-rel. Azaz Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Korábban itt írtam róluk.

A termékek környezetbarát alternatívára cserélése nagyobb hangsúlyt kap. Látni az „e helyett ezt” elég hatásos tud lenni, hiszen olyan szépek ezek a természetes anyagból készült termékek.

Pedig még mielőtt vennénk bármit is, meg kellene tanulnunk nemet mondani.

Őszintének kell lennünk magunkhoz annyira (néha fájón), hogy belássuk, ha valamire az égvilágon semmi szükségünk, csak hát olyan cuki, szép, finom, olcsó stb.

#a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png