MIKET REJT EGY 'ZERO WASTE-ES' TÁSKÁJA?

Rengeteg dolgot tehetünk, amivel védjük, kíméljük a Földet. Például szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem folyatjuk feleslegesen a vizet, energiatakarékos izzókra cseréljük a hagyományosat, lecseréljük a tisztítószereinket vegyszermentesre. Ezek viszonylag egyszerűen megvalósítható lépések, amiket az otthonunkban be tudunk vezetni.

zero waste  munkácsi brigi

De mi a helyzet akkor, amikor kilépünk a lakásunkból? A legtöbb szemét a bevásárlásaink és a napi ásványvíz, péksütemény, sétálós kávé, elvitelre kért ebédek - vagyis a csomagolások és az egyszer használatos eszközök miatt keletkezik.

Hol a különbség az otthoni és a lakáson kívüli környezettudatosság között?

Hát a táskánkban.

Na jó, a tudatosságban és az előre tervezésben, de máris elmagyarázom, hogy értem:

vannak olyan dolgok, amik nélkül ki nem teszik a lábukat a lakásból azok, akik komolyan törekednek környezettudatosan élni a mindennapjaikat. Az pedig, hogy mi kerül egy zero waste-es táskájába, attól függ, milyen napnak néz elébe. Persze vannak alap dolgok, amik mindig kéznél vannak.

Nálam például mindig van: Kulacs, vászon táska, vászontasak, textil zsebkendő, és textil szalvéta. Néha pedig, amikor tudom, hogy egész nap úton leszek, akkor bedobom a KeepCup-omat (kávéspohár), egy fém dobozt, meg egy szett evőeszközt.

Ezek az eszközök nem foglalnak sok helyet – egy átlagos méretű női táskában – és nem nehezek. Kivéve persze a feltöltött üveg vagy fém kulacs. De az sem sokkal nehezebb, mint egy fél literes ásványvíz. Viszont mennyivel jobb megoldás!

Az a fontos, hogy felkészülj a napodra a saját szokásaidhoz, helyzetedhez igazítva.

Gondolj csak bele:

- Elindulsz otthonról, de nem volt időd otthon kávézni, vagy esetleg nem is szoktál otthon, hanem minden reggeled úgy indul, hogy bemész a sarki pékségbe, kérsz egy kávét és egy péksüteményt/szendvicset elvitelre. Hopp, máris kaptál egy műanyag bevonatú papírpoharat, műanyag tetővel, lehet még műanyag keverőpálcikát vagy kiskanalat is adtak hozzá, és a reggelidet pedig berakták egy papírzacskóba, ami nagy valószínűséggel maszatos lesz, így a sima kukában fogja végezni.

- Délben kirohansz ebédért, és dobozokkal térsz vissza, amik megint csak a kukában végzik.

- Esetleg vettél magadnak a boltban gyümölcsöt, mert azért odafigyelsz az egészségedre. Mibe raktad a gyümölcsöt? Nejlonzacskóba.

- És mivel a folyadékbevitel is fontos, ezért leemelsz egy műanyag flakonos innivalót is a polcról.

Most nézzük zero waste szemszögből:

- Ha valami miatt nem volt időd az otthoni kávézásra, akkor az újrahasználható kávéspoharadban kérsz egy kávét elvitelre, és átnyújtod a kis vászonzsákodat a péksüteménynek, hogy abban vidd el.

- Ebédre vagy hozol valamit otthonról, vagy legalábbis van nálad egy doboz, amibe kérni fogod az ebédet elvitelre, így elkerülöd az újabb felesleges szemetelést. (Nem muszáj minden reggel egy fém ételtárolóval munkába indulnod. Tarthatod a munkahelyeden is, és ebédidőben veszed csak magadhoz.)

- A gyümölcsöt is vászonzsákba rakod a boltban, vagy még abba se, csak simán a kezedben viszel el egy almát, de akkor sem lesz semmi baja, ha bedobod a táskádba.

- A kulacsod pedig egész nap nálad van, és ha kiürül, könnyedén meg tudod tölteni csapvízzel.

Ugyanaz a folyamat, semmi szemét. És annyi történt, hogy tudtad előre, hogy mire lesz szükséged. Terveztél. Készültél.

Fontos, hogy észben tartsuk, mindenkinek másra van szüksége, az egyéni helyzetétől, igényeitől függően. Ezért ne azzal kezdd, hogy megveszel mindent, ami rajta van a „zero waste kellékek” listán.

Ha nem szoktál elviteles kávét venni, akkor nyilván felesleges lenne termoszt venned.

Ha a munkahelyeden vagy a környéken van lehetőséged úgy ebédelni, hogy az nem jár egyszer használatos eszközök használatával, akkor használd ki, és ne cipelj magaddal dobozt és evőeszközt feleslegesen. Persze a textil szalvéta azért jó, ha nálad van.

A lényeg, hogy mindig van választásod.

Leszokhatsz arról, hogy útközben vegyél kávét. Megihatod helyben a kávézóban vagy még előtte otthon, és így elkerülheted az eldobható kávéspoharakat. Ráadásul még termoszt sem kell venned. Vagy dönthetsz úgy, mégis veszel egy termoszt, és azt használod az elkövetkezendő 10 évben.

Mindenképpen jó minőségűt vegyél, ami tartós, és lehetőleg helyi, vagy legalábbis környező országban gyártott márkát válassz. Bónuszként pedig az is legyen szempont, hogy a körforgásban tartható terméket válassz, vagyis újrahasznosítható anyagból – de lehetőleg ne műanyagból.

Nem kell bambusz evőeszközöket venni, mert tökéletesen megteszi az is, ha a konyhafiókból kiveszel egy szettet, és azt tartod magadnál olyan napokon, amikor tudod, hogy szükséged lesz rá.

A fém vagy bambusz szívószál is - persze vannak olyan helyzetek, amikor kellhet - igazából teljesen felesleges, hiszen mindenki tud inni nélküle. Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, akkor válassz fém szívószálat (az tart a legtovább), és használd minél hosszabb ideig.

A hulladékmentes életmód az egyszerűsítésről szól, és egy nagyon jó módja annak, hogy megállítsuk a felesleges dolgok beáramlását az életünkbe. Azt viszont ne felejtsük el, hogy az első és legfontosabb alapelv a fogyasztásunk csökkentése, és csak azután következik az dolgok újra használata.

Amit meg tudsz oldani plusz termék nélkül, ahhoz felesleges beszerezni új eszközöket. Jobb inkább kétszer is átgondolni, hogy valóban szükséged van-e valamire, mielőtt egyből rohannál megvenni, vagy éppen egész nap cipelnéd magaddal feleslegesen.

A cikk eredetileg a Glamour.hu weboldalon jelent meg

#műanyagmentes #minimalizmus #tudatos #fenntartható #hulladékmentes #zerowaste #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png