AZ EGÉSZ VILÁGUNK A TÚLFOGYASZTÁSRA VAN 'KITALÁLVA'

Túlfogyasztunk. Pazarlunk. Nincs ebben semmi meglepő. Nem, nem csak a mostani ember ilyen gyarló. Az emberiség, ha volt rá lehetősége a történelme során, gyakran túlfogyasztott, gondoljunk csak az ókori görög és római lakomákra, vagy Marie Antoinette esztelen pazarlásaira.

zero waste

De ne legyenek illúzióink, nem kizárólag az uralkodó réteg tette ezt (bár nyilván nekik többször volt erre alkalmuk), a szegényebbek körében is presztízskérdés volt, ha lehetőségükön felül láthattak vendégül valakit, megmutathatták, hogy képesek, telik nekik erre.

Viszont, míg a XX. század előtt ez elsősorban élelemben, ruházatban (ami szerves és elbomlik) volt jellemző, az 1950-es évek óta a nehezen vagy soha el nem bomló anyagokból készült tárgyakkal, csomagolással is ez történik.

És míg korábban igyekeztek minél értékállóbb, tartósabb használati tárgyakat készíteni, addig most már tudjuk, ami elromolhat, el is romlik, lehetőleg minél hamarabb.

Rövid futamidőre készülnek a mosógépek, a mobiljaink gyakran 1-2 év után már lefagynak, gyorsan jönnek, változnak a divattrendek, és ezek pocsék minőségű koppintásait kaphatjuk meg a boltokban.

És egy szintén nagyon fontos tény: a 20. század elején még csak 1,6 milliárdan voltunk, most, a 2019-es év elején átfordult a számláló a 7,5 milliárdon is… Ez pedig egyszerű matek: több ember, több fogyasztás, több pazarlás, több szemét, nagyobb környezetszennyezés

A túlfogyasztásnak világnapja is van. Ez persze nem egy ünnepnap, hiszen azt jelzi, az adott évben mikorra fogyasztjuk el azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évig elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy a Föld a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. 1970-ben még karácsonyig jól gazdálkodtunk vele, tavaly viszont már augusztus 1-jén eljött ez a nap.

Láthatjuk, hogy szinte az egész minket körülvevő, modern világ a túlfogyasztásra van „kitalálva”.

Ki lehet ezt kerülni, legalább valamilyen mértékben? Igen, bár nem könnyű ellenállni a fősodornak. De ha az alábbi kérdéseket gyakran felteszed magadnak a megfelelő pillanatokban, máris közelebb vagy egy pazarlásmentesebb élet felé!

  • Biztos, hogy szükségem van rá? Megvegyem?

  • Biztos, hogy nincs szükségem rá többé? Kidobjam?

  • Biztos, hogy a kidobás az egyetlen lehetőség? Nem tudom eladni/odaajándékozni/elcserélni valakinek/valakivel?

  • Biztos, hogy az egészet el kell dobni? Nem lehet kicserélni egy alkatrészét?

  • Biztos, hogy nem tudom megjavítani?

  • Biztos, hogy jövőre sem fog kelleni?

  • Biztos, hogy más funkciójában nem lenne jó? Nem tudom vajon átalakítani?

Gondolhatod úgy, hogy mindez kevés, hogy az egyes emberek nem tehetnek semmit, a valódi változást a politikai, gazdasági döntések hozzák meg. Ez részben igaz is, hiszen az élelmiszergyártás, a nyersanyagkitermelés, az erdőirtások átalakítása, csökkentése, lassulása vezetne látványos változáshoz.

Azonban ahhoz, hogy mindez sikeres legyen, globális szemléltváltásra is szükség van. Ami pedig ott kezdődik a te fejedben, a te döntéseidben!

#személyiségfejlesztés #háztartás #önismeret #fenntartható #tudatos #marketing #fogyasztás #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png