EZ A 7 TANÁCS SEGÍT NEKED, HA ZERO WASTE ÉLETMÓDRA VÁLTANÁL

Bármilyen életmódváltás sok változással, eleinte nehézséggel jár, nincs ez másként a zero waste-re való átállással sem. Íme, néhány tipp, hogyan érdemes nekikezdeni, hogy hosszú távon is sikeres legyen a változás!


zero waste hulladékmentes

MOTIVÁCIÓ


Először gondold végig, miért is szeretnél pazarlásmentesen élni! Mi motivál, miért fontos ez neked? Elkezdheted persze azért is, mert a szerelmednek fontos a környezetvédelem, és ő szeretné, de ha téged ez amúgy egyáltalán nem érdekel, akkor egy-két hónap után csak nyűg lesz az egész (lehet a kapcsolat is…). Sokkal jobb, ha valódi, belülről jövő az igényed a változásra! Írd is le, miért akarod ezt elkezdeni, fogalmazz meg mondatokat, ne csak egy-két szót! Később, ha esetleg elfogy a kezdeti lelkesedés, jó olvasni ezeket a leírt gondolatokat, láthatod, hogy van alapja, értelme az egésznek, és könnyebb úgy folytatni. Sőt, idővel változhat, vagy kiegészülhet új dolgokkal is a motivációd, és remek visszaigazolás lehet látni, ahogy fejlődsz ebben is!


TÁJÉKOZÓDJ


„Az interneten minden fenn van!” Igen, a hülyeségek is, a féligazságok is. Zero waste, valamint környezet- és egészségvédelem témaköreiben szintén. És persze sok hiteles forrásból is lehet tájékozódni. Hogyan ismerheted fel, mi melyikbe tartozik? Erre nincs egy konkrét recept, de az biztos, ha több forrásból származó, több különböző érdekeltségű írást olvasol, nagy baj már nem érhet, kialakíthatod a saját álláspontod.


TERVEZZ


Mérnöki agyúaknak ezt mondanom sem kell, de a spontán dolgokért rajongóknak (mint saját magam is…) kötelező kiemelni: tervezd meg! Hogy mit? Az egészet! Mikor kezded a pazarlásmented életed, mivel kezded, mivel a legkönnyebb kezdeni, mihez van a leginkább kedved, szerinted mi lesz a legnehezebb benne, mit kell beszerezned, mihez van már eszközöd, mi a legfontosabb, amiben változtatni szeretnél, milyen tempóban, hogyan akarsz haladni, mit mikorra szeretnél elérni? Stb, stb. Pontosan fogalmazd meg tehát a tennivalókat, ne csak általánosságban! Mindezek nélkül sajnos sokkal könnyebb a lehetősége a káosznak, annak, hogy meggondolatlanul valami olyanba kezdj bele, amire még nem készültél fel. És ha már az elején kudarc ér, könnyebben feladod. Ezt előzd meg!


HALADJ KIS LÉPÉSEKBEN


Ha már kudarc és tervezés: azt javaslom, kis lépésekben haladj, a könnyebbtől a nehezebb, nagyobb változást, erőfeszítést igénylő dolgok felé! Ahogy Brigi is írta a legtöbb egyszerű szokás 21 nap alatt beépíthető, megszilárdítható az életünkben. De vannak olyan komplex, nehezebben megvalósítható dolgok, amikhez több idő kell. És bármennyire is szereted a kihívásokat, ne ezekkel kezdj! Hidd el, nem leszel kevesebb, ha nem a házi komposztálóval indítasz! Sőt, nem kell mindent hirtelen, egyszerre bevezetned az életedbe! Ha még kezdő vagy, bőven elég, ha egy hónapban egy zerowaste szokást elsajátítasz! Ehhez itt olvashatsz tippeket!


KÉSZÜLJ FEL A NEHÉZSÉGEKRE


Alapvetően sok kellemes élmény fog érni: egyszerűsödik az életed, jó érzés lesz tudni, hogy teszel a környezetedért, magadért, a jövődért. De legyél tisztában azzal, hogy lesznek bizony nehézségek is. Eleinte legalábbis biztosan. Reggelente a rohanásban bosszantó lesz még azzal is foglalkozni, hogy eltedd a vászonszatyrot, a bambuszbögréd, az ételhordód. Néha kínos perceid lesznek, ahogy a boltban magyarázod, hiába ingyen van a nejlonzacskó, te akkor is a saját vászontasakodba kéred a kiflit. Bűntudatod is lehet, hogy a boltokban a csomagolás milyenségét nézed árgus szemekkel, mikor másnak csak a legolcsóbb parizerre telik, a legműanyagabb csomagolásban. Amikor betegen fekszel otthon, úgyis házhoz fogod rendelni a pizzát, és ezért úgy érzed majd, feladtad az egészet. De idővel ezek a bosszankodások eltűnnek, az új szokások rutinná válnak, és belátod, hogy felesleges azt hinned, ezentúl mindent tökéletesen a zerowaste szabályai szerint kell és tudsz csinálni (mert maradéktalanul még évekig nem tudsz, hidd el :D ). A bűntudat pedig talán tompítható azzal, hogy mindezt nem úri huncutságból teszed, hanem az egészségesebb, élhetőbb jövőért. Szóval, lesznek nehézségek, de ha felkészülsz rájuk, könnyebben átugrod az akadályokat.


KERESS HASZONSZŐRÜEKET


Bármilyen életmódváltást könnyebb úgy elkezdeni, ha nem egyedül kell csinálnod! Keress a baráti körödben olyat, aki már hozzákezdett a zerowaste életmódhoz, vagy aki szintén lelkes újonc! Lehet tanácsot kérni, együtt információt keresni, piacra menni, megosztani a legújabb felfedezéseket egymással, kibeszélni a nehézségeket, röhögni az első bénázásokon. Egy jóbarát szintén segít abban is, hogy ne add fel, hiszen egyrészt támogat, másrészt, az a bizonyos hiúság majdnem mindenkiben ott van: „ha ő meg tudja csinálni, akkor én is! „ ;) Természetesen akár online is választ kaphatsz a kérdéseidre, a Zero Waste Mindennapok csoport azért hoztuk létre, hogy kicsrélhessük egymás tapasztalatait.


JUTALMAZD MEG MAGAD


Ha elértél valamit, elsajátítottál egy újabb pazarlásmentes szokást, jutalmazd meg magad valamivel! Érezd, hogy valami jó dolgot tettél. De, ha megoldható, ne az legyen az ajándék, hogy veszel valamit- inkább legyen ez egy élmény (egy délutáni alvás, séta egy parkban, bowlingozás a barátaiddal, stb, stb.).

#háztartás #műanyagmentes #személyiségfejlesztés #önismeret #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #fogyasztás #fenntartható #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png