ÍGY LÉPJ TÚL A FOGKRÉMES TUBUSON

A fogkrémeket egy időben még porcelán tégelyben árulták, azonban egy amerikai fogpasztagyáros fia párizsi látogatása során felfigyelt arra, hogy a művészek tubusos festéket használnak és hazatérve javasolta az új csomagolás bevezetését. Ez éppen 127 éve történt.


munkácsi brigi zero waste


Mára olyannyira elterjedt, hogy a statisztika szerint egy család évente 18 darab üres fogkrémes tubust dob ki a kukába. Mivel szelektív gyűjtése nem megoldható - hisz műanyag és alumínium kompozitból áll -, az egyenesen a hulladéklerakóba kerül.


Ez globális szinten hatalmas szennyezést jelent, így nem csoda, hogy a hulladékmentesség hívei keresik azt a környezetbarát megoldást, amivel a tubusos fogkrémet ki lehet váltani.


Bea Johnson például, aki a zero waste életmód elsőszámú nagykövete, egyszerűen steviával kevert szódabikarbónába mártott fogkefével mos fogat, de léteznek olyanok is, akik sima asztali sót használnak.


Ez a módszer hiába lehet hatásos, elhiszem, ha számodra mégsem túl vonzó alternatíva ezért felkutattam azokat a lehetőségeket, amik helyettesíthetik a fogkrémes tubust.FOGPASZTA ÜVEGTÉGELYBEN

zero waste

Itthon a Georganics termékek kaphatóak üvegtégelyben, amit a zero hero webshopból tudsz rendelni. Fő összetevőik a kókuszolaj, shea vaj, szódabikarbóna, kalcium-karbonát, kovaföld és illóolajak. A cég maga angol, így nem a világ végéről szállítják hozzánk, ne aggódj. Különböző ízek közül választhatsz: fodormenta, borsmenta, teafa, aktív szén.

 

FOGTABLETTA

zero waste fogmosás

A LUSH-nál különböző ízekekben kapható 100 darabos fogtabletta. Az 50 napi fogmosáshoz elegendő, azaz hét hétig kitart. Nem kell hozzá víz, csak harapj szét egy tablettát, és máris moshatod a fogad. Fő összetevőik a dikalcium-foszfát, a szódabikarbóna, tisztított borkő, kaolin és illóolajak. Ezek felelősek a dörzshatásért, a habzásért, és a fogak és az íny ápolásáért. Bár a doboza műanyag, de visszaveszi a cég, vagy műanyagos szelektív kukába is dobhatod.

 

FOGPOR

hulladékmentes


Ízlés kérdése, hogy a fogkrémet vagy fogport szeretjük jobban. Hatásuk ugyanaz. A lényeg igazából, hogy a szemcsék segítenek a fogkefének fogmosás közben eltávolítani a fogakon filmszerű réteget képező lepedéket és az ételmaradékokat. A DM-ben is kapható Dentonim-N zeolit fogpor a szájban lévő baktériumokat nem elpusztítja, hanem magához köti, és azok az öblítéssel távoznak, így a száj természetes flóráját nem pusztítja el. A többi fogpor fő összetevői a szódabikarbóna, és a kalcium-karbonát a dörzshatásért, a kovaföld vagy a kaolin az ásványianyag tartalomért, és a növényi összetevők és illóolajok a fogpor ízéért felelősek. Szelektálható műanyag dobozban és üvegben is kapható.


 

FOGOLAJ

műanyagmentes  fogolaj

Sokan odavannak az oil pulling módszerért, aminek a lényege röviden, hogy olajjal öblögetünk (20 percig!), és az megköti a baktériumokat a szájüregben. Amikor kiköpjük, akkor a baktériumoktól is megszabadulunk. A RINGANA nevű osztrák cég FRESH fogolaja abban különbözik az oil-pullingtól, hogy míg az olajjal való öblögetés nem helyettesíti a fogmosást, ez az olajkeverék kiváltja a fogkrémet is. Cukornádból készült flakonban kapható, ami komposztálható.

 

SZILÁRD FOGKRÉM

hulladékmentes háztartás

A Lamazuna szilárd fogkrém kalcium-karbonáttal és kaolinnal ápolja a fogakat és a szájüreget, a néhány csepp borsmentaolajnak köszönhetően pedig friss leheletet biztosít. Kicsit úgy néz ki, mint egy nyalóka, mert fa pálcikán van (ami komposztálható) egy adag szilárd fogkrém, ami 2 tubusnyi fogkrémnek felel meg. Csak simítsd végig a fogkefén, és moss vele fogat, ahogy szoktál.


 

FOGSZAPPAN

fogszappan

1850-ben egy Peabody nevű fogorvos szappannal habosította fel az addig használt fogport, hogy növelje a tisztító hatását. (Később ezt váltotta le az lauril szulfát)

Ma is létezik fogszappan, például a Georganics termékek között is találsz - bár azt külföldről tudod megrendelni. Bármilyen kókuszolajból és olíva olajból készült szappan megfelel – ha csak természetes összetevőkből áll - mint például a kasztíliai szappan, az aleppo szappan, vagy az eredeti bécsi fekete szappan is.

 

MISWAK FOGKEFE

miswak fogkefe


Az arakfa ágából készítenek fogápoló eszközt – elsősorban az arab országokban – , ami ugyan hasonlít egy fogkefére, de a bot végén vannak a „sörtéi”, amit te „készítesz”, úgy, hogy megrágcsálod a hátsó fogaiddal. 2-3 naponta kell új sörtéket csinálni. Nem szükséges fogkrémet használni hozzá, ugyanis több mint 70 alkotóelemet tartalmaz, amelyek jót tesznek a fogaknak és az ínynek – mint például fluoridot, kalciumszulfátot, szilíciumot, tannint, C-vitamint és flavonidokat. Emellett antibakteriális hatása van, fehéríti a fogakat, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású, zsíroldó, súrolóanyagokat tartalmaz és gátolja a lepedék képződését. Íze kissé kesernyés, elsőre szokatlan. Mindig az ínytől távolodva kell sikálni a fogat vele.
Ha a felsoroltak közül egyik sem nyerte el a tetszésed, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy saját magad készítsd el a fogkrémedet. Én folyamatosan tesztelem a különböző recepteket, hogy megleljem a legtökéletesebbet. Ha kiváncsi vagy az eredményekre, akkor kövesd a NemPazar facebook oldalát, mert hamarosan ott megosztom, hogy mire jutottam.
#háztartás #műanyagmentes #tudatos #környezet #szépségápolás #zerowaste #hulladékmentes #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png