ÍGY LÉPJ TÚL A FOGKRÉMES TUBUSON

A fogkrémeket egy időben még porcelán tégelyben árulták, azonban egy amerikai fogpasztagyáros fia párizsi látogatása során felfigyelt arra, hogy a művészek tubusos festéket használnak és hazatérve javasolta az új csomagolás bevezetését. Ez éppen 127 éve történt.


munkácsi brigi zero waste


Mára olyannyira elterjedt, hogy a statisztika szerint egy család évente 18 darab üres fogkrémes tubust dob ki a kukába. Mivel szelektív gyűjtése nem megoldható - hisz műanyag és alumínium kompozitból áll -, az egyenesen a hulladéklerakóba kerül.


Ez globális szinten hatalmas szennyezést jelent, így nem csoda, hogy a hulladékmentesség hívei keresik azt a környezetbarát megoldást, amivel a tubusos fogkrémet ki lehet váltani.


Bea Johnson például, aki a zero waste életmód elsőszámú nagykövete, egyszerűen steviával kevert szódabikarbónába mártott fogkefével mos fogat, de léteznek olyanok is, akik sima asztali sót használnak.


Ez a módszer hiába lehet hatásos, elhiszem, ha számodra mégsem túl vonzó alternatíva ezért felkutattam azokat a lehetőségeket, amik helyettesíthetik a fogkrémes tubust.FOGPASZTA ÜVEGTÉGELYBEN

zero waste

Itthon a Georganics termékek kaphatóak üvegtégelyben, amit a zero hero webshopból tudsz rendelni. Fő összetevőik a kókuszolaj, shea vaj, szódabikarbóna, kalcium-karbonát, kovaföld és illóolajak. A cég maga angol, így nem a világ végéről szállítják hozzánk, ne aggódj. Különböző ízek közül választhatsz: fodormenta, borsmenta, teafa, aktív szén.

FOGTABLETTA

zero waste fogmosás

A LUSH-nál különböző ízekekben kapható 100 darabos fogtabletta. Az 50 napi fogmosáshoz elegendő, azaz hét hétig kitart. Nem kell hozzá víz, csak harapj szét egy tablettát, és máris moshatod a fogad. Fő összetevőik a dikalcium-foszfát, a szódabikarbóna, tisztított borkő, kaolin és illóolajak. Ezek felelősek a dörzshatásért, a habzásért, és a fogak és az íny ápolásáért. Bár a doboza műanyag, de visszaveszi a cég, vagy műanyagos szelektív kukába is dobhatod.


FOGPOR

hulladékmentes


Ízlés kérdése, hogy a fogkrémet vagy fogport szeretjük jobban. Hatásuk ugyanaz. A lényeg igazából, hogy a szemcsék segítenek a fogkefének fogmosás közben eltávolítani a fogakon filmszerű réteget képező lepedéket és az ételmaradékokat. A DM-ben is kapható Dentonim-N zeolit fogpor a szájban lévő baktériumokat nem elpusztítja, hanem magához köti, és azok az öblítéssel távoznak, így a száj természetes flóráját nem pusztítja el. A többi fogpor fő összetevői a szódabikarbóna, és a kalcium-karbonát a dörzshatásért, a kovaföld vagy a kaolin az ásványianyag tartalomért, és a növényi összetevők és illóolajok a fogpor ízéért felelősek. Szelektálható műanyag dobozban és üvegben is kapható.


FOGOLAJ

műanyagmentes  fogolaj