HAVONTA EGY KIS LÉPÉS A ZERO WASTE ÉLETMÓD FELÉ


Teljesen szemétmentesen élni nagy kihívás. Azonban elkezdeni csökkenteni az általunk termelt szemét mennyiségét már nem olyan ördöngösség. Ehhez szeretnék egy olyan egyéves tervet adni neked, amivel lelkes kezdőként, nagyobb anyagi ráfordítás és bonyolult, kényelmetlen lemondások nélkül könnyedén elindulhatsz egy egyszerűbb, környezetkímélőbb életmód felé. Ami nemcsak a természetnek, az egészségednek, de idővel a pénztárcádnak is jót fog tenni! Minden hónapban egy-egy újabb zerowaste, környezetbarát szokást vehetsz fel, így év végére máris 12-vel előrébb jársz!


hulladékmentes


Január - VÁSZONSZATYOR


Tavalyelőtt végigfutott egy vicces lista a közösségi oldalakon, hogy mire 35 éves leszel, milyen tárgyaid, élményeid lesznek. Köztük volt az is, hogy lesz egy nejlonszatyrod, tele belegyűrt nejlonszatyrokkal. És valóban, a spájzban nálam is lógott egy ilyen képződmény… Most nézz be te is a kamrádba, a kukásvödröd mellé, számold meg, neked mennyi van, és képzeld el, hogy minden magyar háztartásban kb. ugyanennyi gyűlt fel. Akkor mennyi lehet világszerte…


És bár már léteznek komposztálható szatyrok cukornádból, ne legyenek illúzióink: itthon a boltokban nem ilyet adnak, hanem olyat, ami csak kisebb darabokra hullik szét idővel.


A környezetnek tehát az a legjobb, ha eleve nem is használunk ilyesmit. Sokkal kényelmesebb, strapabíróbb, és lássuk be, a szemnek is szebb megoldás egy vagány vászontáska! Ezerféle formában, stílusban, színben kaphatók, de te is készíthetsz magadnak némi kimaradt anyagból. A táskádban kis helyet foglal el, súlya szinte semmi, így mindig magadnál tudod hordani. Itt olvashatsz tippeket, hogyan ne felejtsd otthon a vászonszatyrodat. Januártól kezdd el te is!

 

Február - KÁVÉSBÖGRE


Kávézni, teázni szeretnél, de nincs időd otthon vagy a kávézóban meginni? Nyugodtan hozd el! Mégpedig a saját kis bambuszbögrédben! Kávéimádóként gyakorlatilag bárhol, bármikor tudnék kávézni, és úgy látom, rengetegen vannak még így ezzel. Csak az a millió papír- vagy műanyagpohár, a műanyagtetővel, azzal a teljesen felesleges műanyag keverőpálcával…


Ha mindig magaddal hordod, a saját (szintén pehelysúlyú!) bögréd, ezekre ezután bátran nemet mondhatsz! Csakúgy, mint a vászonszatyrokból, bambuszbögrékből is sokféle kapható, és, tapasztalat, a legkisebb kávézókban is mosolyogva főzik ebbe a kávét, cappuccinot a baristák. Februártól te is teszteld le!

 

Március - HÁZHOZRENDELÉS, ELHOZATAL


Nincs is kényelmesebb vasárnap délután, mint kikeresni egy jó pizzéria telefonszámát, és házhoz rendelni egy négysajtost. Vagy egy hosszú munkanap után hazafelé beugrani a közeli thai étterembe, és elvitelre kérni egy pirított rizstésztát.


De ha belegondolsz, mindez rengeteg felesleges szeméttel és energiával jár: a pizzás- és a műanyag vagy papír ételesdoboz, a műanyagvilla, a szalvéta, a nejlonszatyor, az alufóliacsomagolás, a rendelés mellé tett nyomtatott menüsor, a futár motorjának/autójának benzinköltsége, az ezzel járó környezetszennyezés, stb.

Márciustól kezdd el, hogy rendelés helyett inkább helyben fogyasztasz! Elvitel esetén pedig kérdd saját dobozba az ebéded, vacsorád, kedvesen utasítsd vissza a műanyag evőeszközt, és mivel nálad van a vászonszatyrod a nejlonra sincs szükséged! A legtöbb helyen a saját edénybe elhozott ételért kevesebbet is számolnak fel.

 

Április - SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS


A zerowaste mozgalom egyik alapgondolata, hogy lehetőleg minél kevesebb szemetet termeljünk, minél kevesebb csomagolt terméket vásároljunk.


Ám amíg ide eljutunk, már a szelektív hulladékgyűjtés is hasznos lehet! Az így külön gyűjtött műanyag, papír, fém és üveg egy része újra felhasználható lesz valamilyen formában, vagyis legalább ez nem a szeméttelepen végzi.


Ráadásul így külön gyűjtve az egyes termékeket, még szembetűnőbb, mennyi felesleges csomagolóanyagot vásárolunk nap mint nap… Áprilistól te is szelektáld a szemetedet!

 

Május - VÍZTISZTÍTÓ


Körülbelül a 2000-es években jött be Magyarországra az ásványvízőrület. Azóta rengetegen cipelik haza a műanyag flakonos másfél litereseket, sokszor zsugorban, újabb csomagolásban. Pedig a hazai csapvíz iható. Igen, sajnos sok nem odavaló dolog is van benne. Ahogy a palackozott ásványvizekben is… Pl. mikroműanyag. Viszont remek víztisztítókat lehet kapni, kancsós és csapra szerelhető formában is! Ezek rengeteg szennyeződést megszűrnek, sokkal finomabb is lesz a víz tőlük.


Szerezz be egyet te is, és májustól végre nincs több cipekedés, nincs több felesleges műanyag! Ez az első olyan tippem, ami picit nagyobb anyagi ráfordítást igényel, de ez is nagyon hamar visszahozza majd az árát!

 

Június - KULACS


Az előző ponthoz kapcsolódva, egy kulaccsal is a felesleges ásványvizes, üdítős műanyagpalackok megvételét csökkentheted!


Júniusban lassan jön a kánikula, ha elmész otthonról, mindenképp legyen nálad legalább egy félliteres üveg-, vagy (rozsdamentes) fémkulacs, hogy ne száradj ki! És ezentúl nem kell a melegben innivaló után kajtatnod, és impulzusszerűen vizet vásárolnod!

 

Július - HÚSMENTES NAPOK


Nem, nem foglak rábeszélni a vegetarianizmusra, sem a vegánságra! Én aztán biztos nem! Azt szoktam mondani (ezért lehet kapok hideget-meleget), hogy majd akkor leszek vegetáriánus, ha az oroszlánok sem esznek gazellákat. Kipróbáltam pedig többször is a húsmentes időszakokat, de nekem nem vált be.


Az viszont a magamfajta vérengző húsevőknek is egész könnyen tartható, hogy heti 1-2 húsmentes napot beiktatok! Próbáld ki te is, és júliustól ezzel is kisebb lesz az életmódod klímahatása!

 

Augusztus - VÁSZONSZÜTYŐ


Ez a vászontáska kistestvére. Míg az előbbi a nejlonszatyrokat váltja, ki, a szütyő, ami kisebb méretű, a nejlonzacskókat. Pékárut, gyümölcsöket augusztustól csak ebbe tegyél! Csakúgy, mint a táskát, ezt is elkészítheted saját kezűleg is.

 

Szeptember - RUHAZSEBKENDŐ


Ez az, amire még nekem sem sikerült teljesen átállnom… Sőt, mikor anyukámnak említettem, hogy ez a tervem, azt mondta, na, ebben ő biztos nem csatlakozik hozzám, elég volt neki gyerekkorában esténként kiöblíteni az aznapi zsepit, ami „csicsogott a takonytól”. :D


Tényleg kell hozzá plusz idő és energia, hogy esténként kiöblítsd, de a beáztatás épp megvan egy fogmosásnyi idő alatt, utána picit dörzsölni kell, és kész!


Szeptembertől kalkuláld bele te is ezt a kis időt az estéidbe, és ezentúl nem kell papírzsepire költened, kevesebb fát vágnak ki miattad, és a szemeted is sokkal kevesebb lesz!

 

Október - VISZLÁT SZEMETESZSÁK


Az megvan, hogy nem is olyan régen szinte senki sem használt még szemeteszsákot? Csak le/kivitte szépen a kukát, mikor az megtelt, kiborította a nagy gyűjtőszemetesbe a tartalmát, majd kimosta vízzel a belsejét, és kész, újra használható volt.


Igen, nagyon kényelmes csak összefogni a megtelt zsákot, és belehelyezni egy újabbat a szemetesbe, és nem kell a kimosással bajlódni. De valójában a műanyag kukászsák megint egy felesleges szemét, plusz így a benne lévő esetleg szerves hulladék is később, nehezebben tud majd lebomlani. Októbertől te is használd csupaszon a szemetesed, vagy maximum tegyél az aljára egy kis papírt!

 

November - BAMBUSZ FOGKEFE


Én bizony „eszem” a fogkeféket. Azaz, kb. egy hét után már szétállnak a tüskék, és bár nem dobom ki azonnal, de nem sokat bírnak nálam, ez tény. És mindig elborzadok, ha elkezdem összeszámolni, hogy életem során ez mennyi kidobott fogkefét, mennyi műanyag szemetet jelent!


Lehet már kapni cserélhető fejű vagy bambusz testű változatokat is, ha novembertől te is lecseréled valamelyikre a hagyományos fogkeféket, sok szeméttől mentesülsz a jövőben!

 

December - MOSÓSZAPPAN


Személy szerint a mosószappan nagy szerelmese vagyok, akárcsak Mr. Teddy a Csengetett, M’Lord sorozatban ;) , de én nem az illatáért, hanem a sokoldalú felhasználhatóságáért rajongok. Kiváló mosószer, de akár kézmosó- és mosogatófolyadék is lehet belőle (sőt, állítólag samponként is remek, de ezt őszintén szólva még nem próbáltam ki).


Környezet-, bőr- és pénztárcakímélő, ez utóbbi karácsony környékén sem mellékes szempont, decembertől te is moss ezzel! Vegánok pusztán növényi zsiradékból készült változatot is be tudnak szerezni.
#műanyagmentes #minimalizmus #személyiségfejlesztés #tudatos #hulladékmentes #zerowaste #fenntartható #háztartás #környezet #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png