ÍGY TUTI NEM HAGYOD OTTHON A VÁSZONSZATYROD

Egy előre nem tervezett vásárlás során hányszor fordult elő veled, hogy egy bolt kellős közepén jöttél rá, nincs nálad egyetlen kis vászonszatyrod se, amit azért szoktál magaddal cipelni, hogy ne kelljen a bolti műanyag szatyrot elfogadnod? Ha történt már ilyen, akkor pontosan tudod, hogy ez mennyire dühítő érzés.

csomagolásmentes bevásárlás

Kezdő zero waste-es koromban én is gyakran estem ebbe a hibába. Ilyenkor a szegény tudatos vásárló mit tehet?

  • hagyja az egész vásárlást és üres kézzel hazakullog,

  • megtagadja elveit és szégyen szemre letép egy nejlonzacskót,

  • esetleg egy cirkuszi artista egyensúlyozó képességével kézben viszi haza a megvásárolt termékeket.

A párom mind a mai napig ezt az utolsó módszert szokta választani: zsebeit megtölti (van, hogy a kabát kapucniját is) és a cuccok nagy részével a kezében, egyensúlyozva próbál egyben hazaérni. Ilyenkor az orrával nyomja be a kapukódot, ami roppant mulatságos látvány.

Van pár tuti módszerem, ami segít nekem, hogy ne felejtsem otthon a zsákokat.

1. Legyenek szem előtt

A bejárati ajtó mellet egy nagy fonott kosárban tartom a vászonyszatyraimat. Ha folyton szem előtt vannak, akkor kisebb az esélye, hogy elfelejtesz egyet-kettőt magaddal vinni az útra.

2. Kocsiban is tartok szatyrot

Az autót is feltöltöttem pár régebbi vászonszatyorral, de hordtam párat a babkocsira szerelhető pelenkázótáskában is. Használat után viszont ne feljtsd el “visszatölteni” a készletet

3. Emlékeztető a bejárati ajtón

A bejárati ajtóra kitűztünk egy szatyrot ábrázoló rajzot, elindulásnál ez emlékeztet minket arra, hogy itthon ne hagyjuk a szütyőt.

4. Kulcstartó szatyor

A Rossmannban kapható egészen picire összehajtható szatyor, amit akár kulcstartónak is használhatsz. Végszükség esetén igazi megmentő lehet!

+1 Tervezz előre

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: tervezd meg a heti bevásárlásodat előre, így kevésbé fog előfordulni, hogy a közeli ABC-ben kelljen bármit is megvenned.

Én hetente egyszer papírra vetem a következő heti étrendünket, nagyjából már meg tudom saccolni, hogy miből mennyi fogy. Szombatonként nagybevásárlást tartok a közeli Lehel piacon, itt mindent megkapok csomagolás nélkül. A házi tejfölt és túrót a saját befőttesüvegembe kérem, a zöldségeket, hüvelyeseket és magokat pedig vászonszatyorban hozom haza.

Külön szerencsém, hogy a csomagolásmentes Ligeti bolt csak pár sarokra van tőlem. Sokszor a piac helyett onnan szerzem be a heti betevőt. Egyik ilyen bevásárlásomról készült videót itt tudod megnézni.

#háztartás #műanyagmentes #tudatos #zerowaste #fogyasztás #környezet #hulladékmentes #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png