5 BARÁTI JÓ TANÁCS, HA HÚSMENTES ÉTRENDRE VÁLTANÁL

Tudom, érzékeny téma a vegetarianizmus. Szinte világnézeti különbségek vannak a vegák és húsevők között. Én ebbe a vitába nem is szállnék be, csupán meg szeretném veletek osztani, hogy én miért csökkentettem a húsfogyasztásomat és hogyan alakíttottam át eszerint az étrendemet.

húsmentes

Jelenleg az édesvízfogyasztásnak 70 százaléka a mezőgazdasághoz kötődik. Egyetlen kilogramm marhahús előállításához nem kevesebb, mint 15 ezer liter vízre van szükség, ebben benne van a takarmány öntözése és az állat által elfogyasztott folyadék is.

Összehasonlításképpen: egy kilogramm gyümölcs megtermelése 900 liter vizet emészt fel.

A rendelkezésre álló földterületek 26 százalékát az állatállomány legeltetésére, a megművelhető földek 33 százalékát pedig a takarmányuk megtermelésére használjuk.

Több mint egy éve haladok a hulladékmentesség felé és erről folyamatosan be is számolok ezen az oldalon. Úgy tudom ezt hitelesen folytatni, ha nem csak az otthon keletkezett hulladékot csökkentem, de olyan szokásaimon is változtatok, amik befolyásolják az általam hagyott ökológiai lábnyomot.

Fontos: nem a vegetarianizmus a cél, hanem csak a húsfogyasztás csökkentése az étrendemben. Azt látom, hogy sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan, számukra írom ezeket a tippeket, hogy könnyebb legyen nekik a húsfogyasztásról való lemondás.

Növényekben is van elegendő fehérje

Egy átlagos embernek naponta legalább 75 g fehérjét ajánlott fogyasztania egy szimpla étrend során. 100 g csirkemell fehérjetartalma 21,2 g, míg ugyanennyi lencséé 24,63 g. Rengeteg féle gabonából nyerhetünk fehérjét, például a zab, a kukorica, a búza és a rizs fantasztikus fehérjeforrások, ahogy a lencsén túl más hüvelyesek is, mint a bab és a sárgaborsó, zöldborsó.

Ez a tápérték táblázat segít megállapítani a növények fehérjetartalmát.

Fokozatosan haladj az étrendváltással

A neten számos húsmentes kihívás kering, először én is “húsmentes hétfőt” tartottam, majd "weekday veggie" lettem, azaz hétköznap teljesen kihagytam a húst az étrendből. Hétvégén azt ettem amit csak akartam - mintegy jutalomképpen az egészheti nélkülözés fejében -, mégis egyre kevésbé kezdett hiányozni a hús. Elsőként a feldolgozott hústermékeket hagytam el, majd utána a sertés- és marhahúst, legvégül a csirkét.

Figyelj oda a testedre

Az emberi szervezet szereti a megszokásokat és bármiféle változásra negatívan reagálhat. Az étrendváltás miatt érezhetünk indokolatlan stresszt magunkon. Figyelj oda, és ha azt veszed észre, hogy aluszékonyabb vagy, esetleg nyomott a hangulatod, gyakran fáj a fejed, akkor semmiképp se erőltesd. Persze, az is előfodulhat, hogy a szervezeted örülni fog, és azon kapod magad, hogy többet mosolyogsz, esténként könnyebben alszol el, jobban megy a munka vagy a tanulás. Én azt éreztem, hogy - valószinű a megemelkedett rostbevitel miatt - könnyebb lett az emésztésem és jobb a közérzetem.

Mit nyersz és mit veszítesz?

Igaz, hogy a hús sokszor hiányzik, de mondhatjuk, hogy egy egész új világ tárult fel előttem:

eddig nem ismert fűszerek és alapanyagok kerülnek a konyhámba. “ Ha már lemondás, legyen élvezetes” alapon ajánlom figyelmedbe Yotam Ottolenghi receptjeit. A gránátalmás gerslisaláta vagy a sült padlizsános soba tészta nagy sikert aratott, nem csak nálam, de a barátok körében is. Persze, a sok egzotikus alapanyag csak ritkán fordul elő nálunk, a cél az, hogy az itthon termett növényekből is ki tudjam hozni a maximumot.

Könnyebb, ha nem egyedül csinálod.

Ez esetben is igaz, hogy sokkal egyszerűbb változtatni, ha nem egyedül csinálod. Nekem a párom nagy segítség, hál’ istennek ő is kapható volt és együtt kísérletezzük ki az új vega recepteket. Azt javaslom, hogy te is keress egy barátot, barátnőt, akivel ki tudod cserélni a tapasztalataidat és élményeidet. Ha más nincs, még mindig ott a Facebook.

Kövesd a Nempazar oldalt vagy csatlakozz hozzánk a Zero Waste Mindennapok csoportba, szívesen vesszük az ötleteidet és mi is tudunk adni neked további tippeket.

#konyha #tudatos #háztartás #fenntartható #klíma #húsmentes #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png