LEGYEN EZ A TE ÉVED

Újévkor nagy lendülettel és lelkesedéssel teszünk újévi fogadalmakat, mintha csak egy varázspálcánk lenne, aminek a segítségével minden megváltozna egy suhintásra.

Sokan az ünnepek alatti habzsolást semmisítenék meg, és megfogadják, hogy januárban megszabadulnak 8 kilótól. Mások azt ígérik meg maguknak, hogy minden reggel felkelnek hamarabb, és meditálnak 15 percet.

Arra azért figyeljünk, hogy maradjunk a realitás talaján, és hagyjunk elég időt is magunknak a változásra.

A legtöbb dolog, amit újévi fogadalomként szeretnénk megváltoztatni nem is igazán azért merül fel bennünk, mert valóban mi vágyunk rá, hanem valakinek – a szüleink, a párunk, a társadalom - a kedvére szeretnénk tenni, megnyugtatni (ez a valaki akár te is lehetnél).

Januárban még kitart a lendület, és lelkesen figyelünk, hogy be is tartsuk, amit elterveztünk. Vagy olyan is van, hogy különböző kifogásokkal mindig toljuk a kezdést.

Inkább képzelj el egy ablakot, amin az összes fogadalmad kidobod, és helyette nézd meg, milyen más módokon érhetsz el változást. Persze ezekhez a megoldásokhoz is kell kitartás, és tett, és az is, hogy valóban akarj változtatni, magad miatt.

LEGYÉL HÁLÁS

Jó kezdése az évnek, ha összeírod azokat, amikért és akiknek hálás vagy az életedben. Gondold végig miért is érzel hálát, hiszen sokszor ez az apró szokás hiányzik ahhoz, hogy meglássuk, mi igazán fontos számunkra és mi az, ami boldoggá tesz minket.

Nagyon könnyen kezdünk el puffogni, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt mi szeretnénk. Közben pedig elmegyünk a sok jó mellett, ami körülvesz minket.

Minden este vedd át, milyen jó dolgok történtek veled aznap, nyugodtabban fogsz aludni és kipihenten ébredsz majd.

FOGADD EL MAGAD

Nagyon kimerítő tud lenni, ha állandóan változtatásokba hajszoljuk magunkat. Ezért inkább ülj le, és képzelj el egy olyan életet, ahol elfogadásban vagy önmagaddal. Könnyebben fog menni, mint gondolnád, csak

 • Írd össze azokat a tulajdonságaidat, amikre büszke vagy.

 • Írj magadnak egy levelet, amiben elmeséled magadnak, miért érdemled meg, hogy szeressenek.

 • Kérj meg másokat is, hogy mondják el, mi az, amit csodálnak benned.

 • Mantrázd magadban „elég (jó) vagyok”.

ÉN-IDŐ PROGRAMOK

Az egyensúlyozás a munka, család, barátok és más elfoglaltságok között az összes időnket és energiánkat képes felemészteni. Márpedig ha nem tudunk időt fordítani olyan dolgokra, amik magunk miatt fontosak, könnyen kiéghetünk, és akkor aztán másokkal sem fogunk tudni foglalkozni.

Legalább 1-2 havonta iktass be egy napot, vagy hétvégét, ami csak rólad szól.

 • Menj el egy nyugodt, csöndes kis helyre. Egy vidéki ház, könyvtár, de a kedvenc kávézód is tökéletes. Vigyél magaddal egy jó könyvet és a naplód, és írd össze, miket szeretsz magadban.

 • Töltsd a napot egy fürdőben/spa-ban. Kezd a napot egy masszázzsal, aztán ússz egyet, szaunázz, majd végül csak pihenj, töltődj. Jó alkalom, hogy átgondold mi a célod, küldetésed az életben.

 • Látogass el egy jógaközpontba. Teljen a napod meditácóval és jógával, hogy harmóniába hozzd az elméd, a tested és a lelked.

 • Vegyél részt egy olyan workshopon, amire már régóta vágytál. Fess vagy rajzolj, készíts kerámia tárgyat. Éld meg kicsit a kreativitásod másképp.

Persze ne felejtsd el előre megtervezni, nehogy csak a teendők lista újabb áthúzatlan pontja legyen.

HATÁROZD MEG KIK VEGYENEK KÖRBE 2019-BEN

Ahelyett, hogy új dolgokat fogadnál meg, kötelezd el magad inkább emberek mellett. Készíts listát azokról, akik jó hatással vannak rád és a legjobbat hozzák ki belőled, megnevettetnek vagy feltöltenek pozitív energiával. Majd szűkítsd a legfontosabb 5-10 emberre. Beszéljétek meg milyen időközönként tudnátok találkozni.

Például:

 • vacsora havonta,

 • kávézás hetente,

 • edzés vagy jóga közösen 2x egy héten,

 • hétvégi kiruccanás vidékre.

KÉSZÍTS BAKANCSLISTÁT AZ ÚJ ÉVRE

Egyszerűen csak gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amiket 2019-ben szeretnél csinálni.

 • elolvasni egy könyvet elejétől a végéig, egy ültő helyedben. (Bár sokan azzal is beérnék, ha egy könyvet végig tudnának olvasni belátható időn belül.)

 • látni élőben a kedvenc előadódat,

 • kipróbálni az ejtőernyőzést,

 • tesztvezetni álmaid autóját.

VÁLLALJ 30 NAPOS KIHÍVÁSOKAT

Válassz ki tizenkét 30-napos kihívást, és minden hónapban teljesíts egyet. Ez remek módja annak, hogy hogyan érj el viszonylag egyszerű célokat.

A változások nagyjából 21 nap alatt épülnek be, így biztos lehetsz benne, ha a kihívás végére érsz, már berögzült új szokásokkal kezdhetsz neki az újabbnak.

Kezdetben lehet egészen egyszerű kihívás is, mint például az, hogy 30 napon át odafigyelsz rá, hogy elég vizet igyál, vagy hogy minden nap rendesen bevegyed a vitaminjaidat.

Később kipróbálhatsz valami nehezebbet:

Rendrakó kihívás: minden nap válassz ki 5 dolgot, amit eladsz, odaadsz valakinek vagy eladományozol. A hónap végére így 155 tárgytól szabadulhatsz meg.

Veganuary: Január hónapban próbáld ki, hogy nem eszel húst, vagy ha nyitott vagy rá, semmilyen állati eredetű élelmiszert.

ÉVES KIHÍVÁS

Mark Zuckerberg – a facebook alapítója – minden évben újabb kihívás elé állítja magát. Volt, hogy Mandarin-ul tanult 365 napon keresztül, 2016-ban pedig az volt a személyes kihívása, hogy olyan robotot építsen, ami segít neki az otthoni és munkahelyi feladatok elvégzésében.

Ha szeretnél többet olvasni, próbáld ki az olvasó kihívást. Válassz ki 52 könyvet, így minden hétre jut egy, vagy ess neki egy több mint 750 oldalas szörnyetegnek. Ez után pedig jutalmazd meg magad egy könnyű, rövid történettel.

Ha azt határoztad el, hogy 200.000 forintot félre teszel év végéig – vagy annyit, amennyit te jónak látsz, akkor egy pénz kihívás való neked. Például ha első nap félreteszel 50 forintot, a másodikon 100-at, a harmadikon 150-et és így tovább, akkor 30 nap múlva már 23.250 forintod gyűlik össze. Ha minden hónapban előlről kezded, akkor az év végére 279.000 forintot jelent.

VÁGJ BELE EGY 365 NAPOS PROJEKTBE

Válassz valamit, amit mind a 365 napon megcsinálsz majd. Hogy mit?

 • kelj fel minden nap ugyanakkor

 • olvass el minden nap egy rövid történetet

 • dokumentáld minden napod egy fotóval

 • meditálj minden nap

 • készíts egy 20-as listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz csinálni, és figyelj rá, hogy legalább egyet csinálj belőlük minden nap

 • tanulj minden nap valami újat – hallgass meg minden nap egy TED előadást, nézz meg minden nap egy szót a szótárban- minden nap sétálj legalább fél órát, feszegesd a komfort zónád határát – a berögzült szokásaidon változtass picit.

KÉSZÍTS LISTÁT AZOKRÓL A DOLGOKRÓL, AMIKET NAGYON VÁRSZ AZ ÚJ ÉVBEN

Ha listát készítesz azokról, amiket nagyon vársz, az egész éved bizakodóan fog telni.

 • talán már meg is szervezted a nyaralást,

 • nagyon várod a legjobb barátnőd esküvőjét,

 • vagy épp idén indul olyan workshop, amire régóta vágytál.

De egészen apró dolgokat is várhatsz, mint például

 • egy könyv megjelenése,

 • egy kiállítás, vagy

 • egy új étterem megnyitója.

DÖNTSD EL, MIT FIGYELSZ MEG VAGY MÉRSZ

Idén figyelj meg dolgokat magad körül, vagy szokásokat.

 • Akár most kezdesz bele a hulladékmentes életmódba, akár már haladónak számítasz, hasznodra lehet, ha megfigyeled, mikkel telik meg a szemetesed, így látni fogod, mik azok a termékek, amikre csomagolásmentes alternatívát „kell” keresned.

 • Megfigyelheted mire mennyit költesz, vagy

 • ha az étkezéseden szeretnél változtatni, akkor jó megoldás lehet, ha arról készítesz feljegyzéseket, hogy miket eszel.

 • Az idő napló pedig azért lehet hasznos, mert segít rávilágítani, hogy a mai rohanó világban hova is tűnik el az idő. Kiderülhet, hogy több időt foglalkozol a közösségi médiával, mint azt kellene. Ha már ezt tudod, akkor oda is tudsz figyelni arra, hogy ezt csökkentsd. Pl. limitálhatod x percre/nap.

VÁLASSZ EGY SZÓT, AMIT SZERETNÉL, HOGY JELLEMEZNÉ A 2019-ES ÉVED

Válassz egy szót, amit szeretnél, ha meghatározná az éved. Miért csak egyet? Mert az segít tisztán látni, és könnyebben oda tudsz figyelni rá. Ha összeírod azokat a dolgokat, amiket az újévben csinálni szeretnél, el szeretnél érni, akkor látni fogod, hogy kirajzolódik egy séma, ami közös mindegyikben.

 • jólét

 • fegyelem

 • egyszerűsítés

 • öröm

 • higgadtság

 • móka

 • izgalom

 • akció.

NYOMD MEG AZ ÚJRAINDÍTÁS GOMBOT

Van az a pont, amikor legszívesebben Ctrl+Alt+Del-t nyomnál, és újra kezdenéd.

Felszedtél pár kilót, adósságot halmoztál fel, vagy végképp kiábrándultál a munkádból.

Használd ki az újévet az újrakezdésre.

Csak egy területre koncentrálj egyszerre.Ha például nem vagy megelégedve az étkezési szokásaiddal, próbálj ki egy méregtelenítő diétát. Ez egy rövid diéta, ami minimálisra csökkenti a vegyi anyagok bevitelét. A hangsúly a vitaminokon, tápanyagokon és az antioxidánsokon van. Segít új, egészségesebb szokásokat bevezetni.

Válassz ki 33 dolgot – ruhát, cipőt, ékszert és kiegészítőket beleértve – és csak azokat viseld 3 hónapon át. Minden mást pakolj el, és persze nem ér új holmikat vásárolni. Ez segít abban, hogy rátalálj a stílusodra, vagy hogy rájöjj, mi hiányzik a szekrényedből. Az impulzusvásárlásnak is gátat szab, és megtanít rá, hogyan vigyázz jobban a dolgaidra.

AUDITÁLD AZ ÉLETED

Vizsgáld meg, milyen az életed. Ha osztályoznád a különböző területeket – kapcsolatok, munka, pénzügyek, egészség stb. – hogy nézne ki az „ellenörződ”? Hol lenne szükség változtatásokra? Hogyan tudnál „javítani a jegyeiden”?

Amikor tisztán látod, hol állsz most, könnyebb reálisan kitűznöd, hogy év végéig miket szeretnél elérni. Aztán egy év múlva vizsgáld meg az életed újra, hogy lásd, miben sikerült fejlődnöd.

Tudom, sokan gondoljátok most azt, hogy például a sok munka, vagy gyerek(ek) mellett ezek a megoldások kivitelezhetetlenek. Én is sokáig nehezen találtam meg a lehetőséget arra, hogy több mindent csináljak magam miatt, de már 2018 vége felé elindult egy változás. Az idei évem – egyebek mellett – erről is fog szólni, hogy megtaláljam az egyensúlyt a különböző szerepeim között.

Ha neked van olyan célod, amit megosztanál velünk, gyere a Zero Waste Mindennapok csoportba és dumáljuk meg :)

#személyiségfejlesztés #tudatos #önismeret #környezet #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png