15 DOLOG, AMITŐL JÓ ÉV VOLT 2018

A karácsonyi pörgés véget ért, kezdődhet a szilveszteri felkészülés, hisz december 31-e nem csak az év végét jelenti számunkra, hanem ez Borisz fiam születésnapja is egyben. Miközben a konyhát szedem rendbe és állítom össze a szülinapi torta hozzávalóit egy kicsit leülök kávéval a kezemben és átgondolom, hogy mi sok jó történt velünk ebben az évben. Sorra veszem, hogy milyen kitűzött célokat sikerült részben-egészben elérnem és azokat a dolgokat, amiért hálás lehetek, hogy megtörténtek 2018-ban. Főleg a jóra koncentrálok és a rossz emlékeket kihagyom a számvetésből, ez feltölt engem és pozitív reményekkel várom, hogy érkezzen az új év.

Fontosnak tartom, hogy - akárcsak a magánéletünkben - képesek legyünk a nagyvilágból érkező jó történéseket is észrevenni és ne csak a sok nyomasztó hír alakítsa a világról alkotott képünket.

Ebben szeretnék most segíteni és elkészítettem egy listát arról, hogy 2018-ban milyen környezetvédelemmel kapcsolatos kedvező hírek érkeztek, amitől mégiscsak kijelenthető, hogy ez egy jó év volt!

1. GYÓGYUL A FÖLD ÓZONRÉTEGE

Egy ENSZ jelentés szerint gyógyul a Földet védő ózonréteg, amelyet korábban súlyosan károsítottak az aeroszolos spray-k és hűtőgázok. Az északi félteke fölötti égbolton 2030-ra teljesen helyreállhat az ózonréteg, az Antarktisz fölül 2060-ra szintén eltűnhet az ózonlyuk. A déli félteke fölötti ózonréteg pedig a század közepére gyógyulhat be.

1987-ben a világ országai megegyeztek, hogy kivonják a káros klór-fluor-karbon (CFC) vegyületeket az ipari termelésből. 2000 óta évtizedenként 1-3%-kal gyarapodig az ózonréteg. Ha semmit nem tettek volna az elvékonyodás ellen, akkor 2065-re a réteg kétharmada elpusztult volna.

2. VÉDELMET KAPTAK A MÉHEK

Az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Az érintett szerek komoly fenyegetést jelentenek a beporzókra. Ha a beporzó rovarok hirtelen eltűnnének, terményeink mintegy harmadát kellene kézzel beporozni, haszonnövényeink 75%-ának pedig csökkenne a terméshozama.

3. EDDIG NEM ISMERT JEGESMEDVE POPULÁCIÓRA BUKKANTAK

Jelenleg mintegy 22-31 ezer jegesmedve él a világon. A klímaváltozás miatt sok helyen veszélyeztetettek, de jó hír, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti Csukcs-tenger térségében erős és nagy létszámú, 3000 fős jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás.

4. MEGMENEKÜLNEK A BARÁZDÁSBÁLNÁK ÉS A HEGYI GORILLÁK

Az óriási tengeri emlős populációja az 1970-es évek óta - , amikor a Csendes-óceán északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halászatát, - megduplázódott, és elérte a százezer kifejlett példányt, és veszélyeztetettből átkerült a sérülékeny kategóriába. A bálnavadászat az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben.

A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolták át. Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően populációjuk 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben.

5. A CHANEL NEM HASZNÁL TÖBBÉ SZÖRMÉT VALAMINT KROKODIL- ÉS KÍGYÓBŐRT

„Elhatároztuk, hogy nem használunk többet egzotikus bőröket a kreációinkhoz” – írta a Chanel közleményében, hangsúlyozva, hogy egyre nehezebb az „etikai követelményeiknek” megfelelő egzotikus állatbőrökhöz jutniuk. A bejelentést követően a Chanel honlapjáról levették a pitonbőr táskákat. Ezzel a lépéssel csatlakoztak más, korábban már hasonló döntést hozó divatházakhoz. Tavaly például a Burberry és a Gucci is állatbarát üzemmódba váltott.

6. MEGALAKULT ITTHON A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGI PLATFORM

2018. november 29-én a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére hivatalosan is megalakult a Magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform. A körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba. Ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás.

7. ELINDULT AZ ELSŐ MŰANYAGMENTES REPÜLŐJÁRAT

Az egyelőre kísérleti jelleggel működő járaton nincsenek egyszer használatos műanyagok, így a portugál cég Airbus A340-es járata csupán egyetlen útja alatt 350 kilónyi eldobható műanyagot takarít meg. Bambusz evőeszközöket, papírcsomagolást és papír edényeket használnak, melyeket később komposztálnak. A cég azt tervezi, hogy 12 hónapon belül összes járatára kiterjeszti a műanyagmentességet.

8. KÜLÖNLEGES MÉLYTENGERI ÉLŐLÉNYEKET FEDEZTEK FEL

Az emberi megismerés elől gyakorlatilag máig elzárt területről, az óceán legmélyéről kerültek elő teremtmények egy ausztrál kutatás során. Mélytengeri korallzátonyokat és több mint száz, eddig ismeretlen tengeri fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel. Különféle hordozóeszközök lejuttatásával öt kilométer mélyről hozták fel a fajokat az óceán aljáról Ausztrália keleti partvidéke mellett.