15 DOLOG, AMITŐL JÓ ÉV VOLT 2018

A karácsonyi pörgés véget ért, kezdődhet a szilveszteri felkészülés, hisz december 31-e nem csak az év végét jelenti számunkra, hanem ez Borisz fiam születésnapja is egyben. Miközben a konyhát szedem rendbe és állítom össze a szülinapi torta hozzávalóit egy kicsit leülök kávéval a kezemben és átgondolom, hogy mi sok jó történt velünk ebben az évben. Sorra veszem, hogy milyen kitűzött célokat sikerült részben-egészben elérnem és azokat a dolgokat, amiért hálás lehetek, hogy megtörténtek 2018-ban. Főleg a jóra koncentrálok és a rossz emlékeket kihagyom a számvetésből, ez feltölt engem és pozitív reményekkel várom, hogy érkezzen az új év.

Fontosnak tartom, hogy - akárcsak a magánéletünkben - képesek legyünk a nagyvilágból érkező jó történéseket is észrevenni és ne csak a sok nyomasztó hír alakítsa a világról alkotott képünket.

Ebben szeretnék most segíteni és elkészítettem egy listát arról, hogy 2018-ban milyen környezetvédelemmel kapcsolatos kedvező hírek érkeztek, amitől mégiscsak kijelenthető, hogy ez egy jó év volt!

 

1. GYÓGYUL A FÖLD ÓZONRÉTEGE

Egy ENSZ jelentés szerint gyógyul a Földet védő ózonréteg, amelyet korábban súlyosan károsítottak az aeroszolos spray-k és hűtőgázok. Az északi félteke fölötti égbolton 2030-ra teljesen helyreállhat az ózonréteg, az Antarktisz fölül 2060-ra szintén eltűnhet az ózonlyuk. A déli félteke fölötti ózonréteg pedig a század közepére gyógyulhat be.

1987-ben a világ országai megegyeztek, hogy kivonják a káros klór-fluor-karbon (CFC) vegyületeket az ipari termelésből. 2000 óta évtizedenként 1-3%-kal gyarapodig az ózonréteg. Ha semmit nem tettek volna az elvékonyodás ellen, akkor 2065-re a réteg kétharmada elpusztult volna.

 

2. VÉDELMET KAPTAK A MÉHEK

Az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Az érintett szerek komoly fenyegetést jelentenek a beporzókra. Ha a beporzó rovarok hirtelen eltűnnének, terményeink mintegy harmadát kellene kézzel beporozni, haszonnövényeink 75%-ának pedig csökkenne a terméshozama.

 

3. EDDIG NEM ISMERT JEGESMEDVE POPULÁCIÓRA BUKKANTAK

Jelenleg mintegy 22-31 ezer jegesmedve él a világon. A klímaváltozás miatt sok helyen veszélyeztetettek, de jó hír, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti Csukcs-tenger térségében erős és nagy létszámú, 3000 fős jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás.

 

4. MEGMENEKÜLNEK A BARÁZDÁSBÁLNÁK ÉS A HEGYI GORILLÁK

Az óriási tengeri emlős populációja az 1970-es évek óta - , amikor a Csendes-óceán északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halászatát, - megduplázódott, és elérte a százezer kifejlett példányt, és veszélyeztetettből átkerült a sérülékeny kategóriába. A bálnavadászat az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben.

A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolták át. Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően populációjuk 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben.

 

5. A CHANEL NEM HASZNÁL TÖBBÉ SZÖRMÉT VALAMINT KROKODIL- ÉS KÍGYÓBŐRT

„Elhatároztuk, hogy nem használunk többet egzotikus bőröket a kreációinkhoz” – írta a Chanel közleményében, hangsúlyozva, hogy egyre nehezebb az „etikai követelményeiknek” megfelelő egzotikus állatbőrökhöz jutniuk. A bejelentést követően a Chanel honlapjáról levették a pitonbőr táskákat. Ezzel a lépéssel csatlakoztak más, korábban már hasonló döntést hozó divatházakhoz. Tavaly például a Burberry és a Gucci is állatbarát üzemmódba váltott.

 

6. MEGALAKULT ITTHON A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGI PLATFORM

2018. november 29-én a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére hivatalosan is megalakult a Magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform. A körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba. Ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás.

 

7. ELINDULT AZ ELSŐ MŰANYAGMENTES REPÜLŐJÁRAT

Az egyelőre kísérleti jelleggel működő járaton nincsenek egyszer használatos műanyagok, így a portugál cég Airbus A340-es járata csupán egyetlen útja alatt 350 kilónyi eldobható műanyagot takarít meg. Bambusz evőeszközöket, papírcsomagolást és papír edényeket használnak, melyeket később komposztálnak. A cég azt tervezi, hogy 12 hónapon belül összes járatára kiterjeszti a műanyagmentességet.

 

8. KÜLÖNLEGES MÉLYTENGERI ÉLŐLÉNYEKET FEDEZTEK FEL

Az emberi megismerés elől gyakorlatilag máig elzárt területről, az óceán legmélyéről kerültek elő teremtmények egy ausztrál kutatás során. Mélytengeri korallzátonyokat és több mint száz, eddig ismeretlen tengeri fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel. Különféle hordozóeszközök lejuttatásával öt kilométer mélyről hozták fel a fajokat az óceán aljáról Ausztrália keleti partvidéke mellett.

 

9. MUNKÁBA ÁLLT AZ ELSŐ ÉTELMENTŐ AUTÓ

205 magyarországi áruházból már 160 részt vesz az Élelmiszerbank napi élelmiszermentő programjában, melyet a TESCO működtet. A napi mentés elindításának és partnerszervezetek bevonásának sokszor, főleg a vidéki és kisebb áruházak esetén infrastrukturális akadályai vannak. Ezen szeretne most segíteni az áruházlánc Debrecenben a jármű adományozásával.

A Tesco munkatársai minden munkanap összegyűjtik, és szortírozzák a már el nem adható, de még tökéletesen fogyasztható minőségű pékárut, illetve zöldséget és gyümölcsöt, amit másnap reggel az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül eljuttatnak a bolt környékén élő rászorulóknak.

A Fenntartható Élelmiszer Index (FSI) rangsora alapján Magyarország az előkelő 10. helyen áll élelmiszer-kezelés szempontjából.

A dobogó legfelső fokát Franciaország foglalja el, ahol még törvényt is hoztak arra, hogy a szupermarketek maradék elelmiszereiket újraosszák a jótékonysági szervezeteknek vagy rászoruló közösségeknek.

 

10. FEJLŐDIK A BUDAPESTI TÁVFŰTÉSI RENDSZER

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása túlnyomórészt földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések segítségével történik. A pontforrások magas száma hátrányosan befolyásolja a levegő szennyezettségi szintjét. A Főtáv fejlesztési terve szerint az új fogyasztók távhőrendszerbe történő bekapcsolásával a távhővezetékpárok kialakítását valósítja meg, mely többek között a főváros levegőminőségét is javítja. Emellet a vezetékhálózatot is korszerűsíti, hogy a hőveszteség csökkentésével jelentős energia megtakarítást érjen el.

 

11. VISSZATÉRTEK A TEKNŐSÖK A MEGTISZTÍTOTT INDIAI PARTRA

Évtizedek óta először figyeltek meg teknősöket azon a tengerparton, mely nem is olyan rég még India legszemetesebb, legelhanyagoltabb strandja volt. Mumbai Versova nevű strandja az elmúlt két évben tisztult meg az önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően. Több mint 80 hét kitartó munka eredményeként több ezer tonna hulladékot szedtek össze az önkéntesek.

 

12. FENNTARTHATÓSÁGI PROGRAM A KOZMETIKAI IPARNAK

A SPICE (Sustainable Packaging Initiative for CosmEtics) a kozmetikai ipar szereplőinek igyekszik segítséget nyújtani, hogy környezetbarátabbá tegye a termékek csomagolásait. A L’Oréal, az iparág vezetőjeként, a fenntartható termékcsomagolás jövőjébe fektetve elindította a kozmetikai termékek fenntarthatóbb csomagolására irányuló kezdeményezését. Az eszköz a termék életciklusának mindenszakaszát megvizsgálja, a javulást négy területen követi végig (csomagolás, termék ökológiai lábnyoma, összetevők forrása, termék társadalmi haszna).

 

13. MAGYARORSZÁG FELKERÜLT A NAPENERGIA VILÁGTÉRKÉPÉRE

Tavaly világszerte tovább emelkedett a megújuló energiaforrásokba áramló beruházások összege, és immár messze meghaladta a fosszilis energiahordozókét.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentése elismerően szól a magyarországi napenergia beruházások megugrásáról. A támogatási rendszer változása, az olcsó finanszírozás és a technológia folyamatos költségcsökkenése nyomán itthon is magasabb szintre lépett a háztartási, a közepes és a több tíz megawattos nagyobb erőművek telepítése, így a hazai napelemes névleges kapacitás a kilátásban lévő beruházások eredményképpen egy-két éven belül elérheti az 1000 MW-os nagyságrendet, Magyarország pedig elkezdheti felzárkózását a világtrendhez.

 

14. EGYRE HATÉKONYABB ITTHON A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) támogatásával több fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban. Az ország közel 80% érintően vannak folyamatban fejlesztések, melyeknek eredményeképp a közeljövőben tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége.

A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program keretében létrejött Szombathelyen egy új válogatómű, ahol 127 település szelektíven gyűjtött hulladékának utóválogatása történik azzal a céllal, hogy kereskedelmileg hasznosítható másodnyersanyagok keletkezzenek. Továbbá Szombathelyen, Körmenden, Bükön, Pankaszon, Rábahídvégen, Répcelakon és Szentgotthárdon hulladékudvarok létesültek. A beruházásnak köszönhetően környezetkímélő módon valósul meg a vegyesen gyűjtött szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.

 

15. MÉG TÖBB ORSZÁGBAN TILTJÁK BE A MŰANYAG ZACSKÓK HASZNÁLATÁT

2019. január 1-jével már 51 országban lépnek fel a műanyag zacskók használata ellen különböző fokozatú tilalommal, és 32 országban kell fizetni, ha zacskót szeretnénk használni.

Csak hogy egy példát mondjak, Ausztráliában alig fél év alatt 80%-kal visszaesett az egyszer használatos zacskók használata. Ez azt jelenti, hogy másfél milliárddal kevesebb műanyag zacskó került a környezetbe, miután a két legnagyobb szupermarkethálózatból száműzték az egyszer használatos bevásárlószatyrokat.

#környezet #felmelegedés #fenntartható #klíma #a2

LEGUTÓBBI CIKKEK:
el Book Mockup.png

57 HÁZI KÉSZÍTÉSŰ
SZÉPSÉGÁPOLÓ
AZ ÁRTATLAN SZÉPSÉGÉRT

brigi02kv.png