ÍGY MARAD GYÖNYÖRŰ A KARÁCSONYFÁD AZ ÜNNEPEK ALATT


A műfenyő / földlabdás fenyő / vágott fenyő hármas közül melyiket válasszam, ha környezettudatosan szeretnék ünnepelni?


zero waste karácsony

foto + grafika: clicksaregood

A műfenyőt értelemszerűen rögötön kizárnám, hisz fertőző pvc-t tartalmazhat és környezeti szempontok szerinti megtérülése 20 év, ami azt jelenti, hogy 20 műfenyőfás karácsonyt kell vállalnom előre, hogy ne szennyezzem a környezetet feleslegesen. Ezzel szemben a műfenyők átlagos élettartama 6-8 év.

A földlabdás fenyőt akkor érdemes választanod, ha nálad nem szempont, hogy jó magas fád legyen (nálunk a gyerekek miatt még szempont), illetve, ha van rá lehetőséged, hogy az ünnep után elültesd egy hétvégi kertbe. A földlabdás fenyő sok törődést igényel és - ahogy utánaolvastam- még így is csak 50% a túlélési esélye. Ez a szám egyébként megfelel a személyes tapasztalatomnak is: eddig kétszer volt földlabdás fenyőfánk, mind a kettőt elültettük és az egyik továbbra is él-virul, a másik viszont elhervadt.

A vágott fenyőről már a neve (ti. fakivágás) hallatán is valami gaz környezetkárosításra gondolunk, felrémlenek előttünk az erdőírtások szomorú képei. De a gyakorlatban erről szó sincs. A vágott fenyőfát, amit az ünnepekre vásárolsz, kifejezetten azért ültették és nevelték különböző fatelepeken, hogy abból egy nap az otthonodban feldíszitett karácsonyfa váljék. Sőt, legalább 8 éves élettartalmuk alatt évente minimum 10 kg szén-dioxidot kötnek meg.

Én ezért döntök az itthon nevelt vágott fenyő mellett, de tudnod kell, hogy ez is törődést igényel, hogy ha azt szeretnéd, hogy megőrizze szépségét és egészen vízkeresztig zölden pompázzon.

5 tipp, hogy végig gyönyörű maradjon a karácsonyfád

1. Vásárold meg a fát minél hamarabb

"De hisz, ha korábban veszem meg, akkor előbb is kezdi el hullatni a tűleveleit!" - hallottam vissza egy ismerősömtől, pedig nem így van. Ugyanis a karácsonyra szánt fákat már mind kivágták, tehát, ha előbb vásárolsz, akkor hamarabb

tudsz elkezdeni gondoskodni a fádról.

Vannak olyan fatelepek, amelyek, hogy ne kelljen több fát kivágni, mint amennyi gazdára talál, csak azokat vágják ki, amelyikre vevő jelentkezik. Az a fenyő, amely nem talál gazdára, az ültetvényen marad. Itt tudsz válogatni a megrendelhető fák között


2. Ne vidd rögtön a lakásba

Nehogy elkövesd azt a hibát, hogy az utcai árustól rögtön a fűtött lakásba viszed fel a fát mert a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt elkezdheti hullatni a tüskéit. Pár napig tartsd a lépcsőházban. Ha a házban laknak kisgyerekek, akik még hisznek a Jézuskában, akkor inkább próbáld meg a pincében/garázsban tárolni, hogy, megmaradjon az illúzójuk. ( Tőlem kérdezte már meg a kislányom az utcai faárusnál, hogy a Jézuska itt veszi-e meg a mi krácsonyfánkat is? )

3. Fűrészeld le az alját és adj neki vizet